[本地] [廣東歌] 香港流行音樂討論 (38)

1001 回覆
11 Like 0 Dislike
kenny唱左20年歌唱live都只係比edan好
聽佢唱live聽到好辛苦
偶像派係咁 20年後嘅edan可能都係差唔多
經谷友指正,唔知係新聞出定點,港台尋日已復播愛將姜b同fat boy,依首上榜都好有可能
jude新歌live嚇死人
https://youtu.be/nCVLijZz8t8
AGA個節目名
最尾有鄭中基好正
好多友情客串
呢個show特色嚟
好正
正到爆
一個加油站都可以拍到咁old school style 好正
希望買到飛
似乎佢仲未搵到把聲邊個位好聽
Or 把聲真係唔好聽
真係大cast
鄭中基都請到
個人認為呢首歌嘅洗腦程度係滿分,但係對比起上一首歌稍為遜色。

大家喺呢一首歌會記得「呯呤嘭唥」「bang」「boom」,mv都拍得好外國,係一個景嘅面做曬所有有趣嘅動作同埋一啲得意嘅劇情但係啲劇情通常都係無厘頭唔係一個好有深入性嘅故仔,歌詞就跟住有啲無厘頭唔算太過錢百會有啲好深層嘅含義,但係都唔係好似上次咁樣所謂嘅深度,因為上一首歌好有深度咁講緊大家喺網絡上面嘅欺凌同埋攻擊而今次啲人睇到啲歌詞淨係會諗到「性」同埋「肉體嘅碰撞」,不過因為用咗比喻嘅手法所以都係一啲深層嘅含義唔係直接喺歌詞表達出嚟,所以上一首歌想表達嘅message好似完整啲
而今次歌詞冇乜大問題,除咗「優化」

個mv都幾好睇又好多大卡,但係唔知點解個人鍾意上一首多啲,今次玩味重啲反而有意義嘅message少咗少少

另外講開把聲好似同上一首唔同咗咁嘅?
俾人屌完咪扮下正常囉
似啲韓仔啲歌
MV有少少故事,首歌就冇乜意思
黃偉文填詞
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞