東涌樓討論 (2)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
樓市同股票都係投資
我講白啲喇
有啲人上年買msft賺100%
之後問點解唔買tsla賺400%
大佬呀,邊有咁易扑中隻爆股
同理大西北又真係全部盤賺一倍咩
最緊要都係自己住得舒服姐
朗屏天水圍都會去yoho
東鐵線幾多人去沙田唔駛特別提
坑口寶琳都會出返去將軍澳

住東涌多人去荃灣買野,真係無乜聽人話去青衣城
btw當年一手買park yoho嗰班有堆仲蝕緊添
鍾意慢活既人好難唔鍾意住東涌
淨係個重生活都可以抵消好多缺點
我10年後再答返你買邊度升得多
你咁計咪即係跨區
最近係青衣, 點解唔去, 成日去奧海tim, 都係一程鐵
荃灣又遠又轉車重煩, 去到荔景, 一係葵廣, 一係美孚咪得, 反而好少去荃灣咁遠
同人生一樣, 唔係起就跌
認真mode就係7左買東涌
由頭至尾無話東涌唔舒服, 但掩蓋唔到升唔起呢個事實
買磚頭完全唔理將來升幅, 個人覺得on9
因為而家舒服都無用, 人地一定唔舒服咩? 其實住邊先特別唔舒服? 明知唔舒服都唔會買果度la
但同期人地升咁多, 再換就一定舒服過我lor
你都識講買樓要睇投資價值
自己當年睇錯貨可以怪邊個
都係嗰句, 樓價反映一切
有錢就有選擇
唔鍾意大可以搬返出港九
再唔係移民
自己買錯樓又要上黎叫春
唔覺得自己好on9咩
老友,你當年摸頂買?
我住緊個單位前業主賺成5-600%喎
係,cls
咁都有得嘈
sunk cost就唔好諗咁多啦
不如諗清楚換唔換好
某某區之前升唔代表日後會繼續升
之前唔升又唔代表以後都唔會升
唔睇清楚陣間3年後又要上黎叫春就唔好了
同意 平時唔鐘意出街同人逼
放假鐘意係屋企睇戲 打機
東涌真係幾爽
或者超鐘意行山郊遊都好啱
算啦 佢覺得自己做錯決定咪比佢叫下春
輕鬆啲啦香港人 連上網都無得叫春都幾慘

不過唔夠錢係無得揀
出面樓貴買貴賣
如果巴打早年用同一舊錢買300尺應該都得嘅 但屈係個豆腐潤度
大西北除左屯市上蓋,朗屏上蓋,元朗之外
應該東涌都無跑輸 / 跑輸好多
起碼以今年黎講東涌跑輸既地方唔算太多
住緊東環
想住東涌又要新鴻基係得東環
2房樓價由舊年反彈到現在有2成,衝緊800大關
管理費3.3尺,shuttle $2冇計入管理費

優點:
新鴻基樓

單位較細所以Lum sum 細適合上車

管理公司好,坐頭記得晒住客,有禮貌,有求必應咁濟,有問題都跟得足

樓齢新,5年,簡單油下牆可以即住唔洗預筆錢裝修,外觀亦討好

密度比4大屋苑低,只有26層,一層10戶有3部電梯,煩忙時都唔洗等

開積4正,冇窗台

樓底高

馬路交通噪音較少(映灣向山噪到仆街,青嶼幹線比映灣同座山夾住形成一個峽谷,d噪音可以經久不散,一有電單車經過直頭有回音)

Chill,多鬼佬,附近新開酒店多左幾多行chill路線的餐廳

樓下有超市,萬寧,日本城,Starbucks,行去迎東個邊有5金鋪,街市,藥房,基本上係可以唔洗出去市中心都生存倒

附近有巴士站到港九各區

缺點:
遠離市中心,行去地鐵其實至少20分鐘,15分鐘去到商場再用5分鐘落去月台,後生可踩單車

雖然有shuttle,但只run 0630-1200 and 1730-2230,8-10分鐘一班(但係幾準時)

黑廁

只有少部分3房單位有梗廚

唔比裝窗口機

附近有公屋

除左5,6座向南單位外其他係冇景觀可言。
全東環向北單位(現在有海景的單位)景觀未來都因填海起樓block 晒,又因為矮,將來高層都係唔會望得穿。即使現在有海景都食塵,講緊d衫曬出去夜晚收返係有麈鋪在上面,而且因為向機場噪音都勁d,個海又係黑海黎。
1,2,3座向南同昇薈樓望樓又係冇景(因為咁東環同昇薈唔係咁岩啞,稱呼佢地做猩匯),5A向西仲慘,同居屋貼理咁劑
只有5,6座向南有開揚景,其中6A座單邊最開揚成個東涌北望晒,所以呢d單位少放盤亦較貴

部分單位有玻璃幕牆要承擔保養

餐廳冇咩選擇

生活費貴(其實全東涌物價都貴)
師兄好用心打呢篇教學文
不過我真係而家先知原來向山個邊會咁嘈...
之前係藍天又唔太覺得
我住藍天完全唔覺有飛機聲
後悔冇買影岸紅
去映灣睇樓聽下
飛機聲應該係東環同海堤向北先有
其實飛機唔係真係咁嘈,係間唔鐘聽倒
我個單位好似係明廁嚟⋯

同埋東環個apps都幾方便~咩都喺上面攪哂 連shuttle去到邊都知~

個APP SHOW埋SHUTTLE好正
師兄係唔係3房單位?
有露台正好多喎ching
夠錢梗係影岸紅
映灣四期向山我唔覺嘈
不過呢啲睇人嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞