東涌樓討論 (2)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
搭鐵, 東涌完勝, 一定快過, 重未計屯peak hr有機會車都上唔到
私家車, 差唔多, 但屯果便塞車炒車高過東涌n倍
巴士, 屯win, 目的地選擇同速度, 東涌好多地方要轉車, 唔好彩等好耐, 慢上加慢
都唔算啦, 東涌個%我覺得同好多地區大市差唔多
係屯元荃比大市太優勝啫
睇下去邊啦, 地鐵東涌要過海先有優勢
點會
淨係計去美孚就得, 東涌快, 美孚以南九龍線, 基本大家行既線一樣
成條屯馬線淨係美孚計...東涌淨係跑嬴屯門....
但係大西北除左屯門有好多選擇
大西北即係屯門元朗天水圍,下面係根據黨鐵app寫出黎,用東涌站同元朗站作比較,屯門天水圍仲入過元朗,所以唔撚寫喇。

起點 > 終點

東涌 旺角 33分鐘 轉一次車 包括步行1分鐘
元朗 旺角33分鐘 包括步行8分鐘

東涌 尖沙咀 39分鐘 轉一次車
元朗 尖沙咀 35分鐘 包括步行11分鐘

東涌 中環 38分鐘 包括步行7分鐘
元朗 中環 37分鐘 轉一次車同包括步行10分鐘

東涌 銅鑼灣 45分鐘 轉一次車同包括步行7分鐘
元朗 銅鑼灣 44分鐘 轉兩次車同包括步行10分鐘
我又唔覺得交通差過屯門,巴士黎,屯門成日撞車又塞車,又多人要企,東涌好多巴士朝早出九龍港島既巴些有位坐
東涌屋苑同類單位呎數比出面大
變相令lump sum大
所以無乜意思
兩房8M
大西北客買唔起
買得起嗰班又未必入黎

好似上面巴打話齋
同類單位市區9-10m
東涌8m差唔多
淨係跑嬴屯門?咁你更加唔好買東涌買大西北好d
攞錦上路計, 反cup嬴哂東涌tim
攞中間平均計得唔得?
淨係睇d行路時間都夠好笑
學樓上話齋, 成條線淨係選元朗, ok fine
你不如試下peak hr係元朗試搭鐵先講, 實際比較下係未真係咁快,咁爽?
唔怪得元朗d樓咁貴, 真係快過東涌好多
話左東涌垃圾, 又唔信
話東涌條鐵好d, 又唔高興
連登真係難服侍
坐西鐵既人去尖沙咀一般係尖東 / 柯士甸落
落港島就東涌線有優勢
其實樓市價格反映晒
東涌係好住,但佢都會有缺點架嘛
如果唔係升幅跑贏全港啦
exactly樓價反映一切
唔明有咩咁好討論
講下點睇東涌黎緊既潛力好過
唔知航天城幾時先開?
啱ar, day 1 已經話正垃圾, 唔明點個個唔信咁
東涌咁垃圾你又住?
其實無咩好用出去市區既時間比較

東涌好多機場返工既人 都有醫院

大西北亦都有醫院 政府合署 同好多人係本區返工

唔係人人都要出市區返工 最緊要適合自己

有次天水圍坐的士都聽到個後生司機本身住本區長大 想抽wetland 但對好多外區人黎講wetland咁偏不了
到最尾都係睇銀包大細
窮就無選擇權
東涌個生活環境好chill
其實地鐵站一出見到咁開揚空曠已經好舒服
如果鍾意戶外活動仲好

配套就真係等東涌東站個邊,應該會再好好多
係 其實講咩半個鐵45分鐘 計埋行返公司分分鐘都成45-粒鐘 有咩好拎優越感
東涌係唔錯
遠呢個係先天缺點無解
都係睇黎緊新基建落成之後
配套改善之後樓價會有幾多升值潛力
配套落成晒 4大屋苑都三十幾年樓
我諗到時都係跟大市
倒轉諗,去機場咪近人好多law,入大嶼山又近人好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞