東涌樓討論 (2)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
2032年...
但又好似話將東涌線同康城線連埋一齊
個掉頭隧道同延線一齊起
理論上都係target 2029年起好
東涌綫同Tko綫會經北港島綫連埋一齊
不過應該係之後2030年既事
呢個十年應該主力起東涌延線+北環綫+屯門南延線
北港島綫應該要再等
D裝修同用料好麻麻
特別係個浴室對比東環真係差好多
佢可以預大少少整到個梗廚
咁應該都冇大三房咁貴啦
2房有儲物室個隻轉梗廚+2房
我覺得東環既2房麻麻地
因為佢2房單位只係將1房單位加多1間房
但係佢共用既空間無大左
東環ge 1房2房同開放廚3房個廳基本上都係一樣大 所以個則個人覺得係開得衰 純粹賣sell hk牌子
大三房會好少少,新樓2/3房呎數係無以前咁大
大三房個廳size大約都係等於開放式三房個廳size
只不過大三房另外有個梗廚 令人覺得個廳大左
但如果睇個積 個廳闊度一樣咁濟 多5cm
除非你買頂層ge某少部份大三房 咁個廳闊真係大少少有3米多d 重連一個大平台
所以呢個係其中一項唔鍾意東環2-3房
限呎地 又要起至少2000幾個單位
總要犧牲啲嘢
LM
唔係邊有咁平2/3房
仲平過周圍十幾年樓嘅2/3房
我以為因為佢遠...
遠就真係有d遠ge 要駁程車先去得返東涌站 如果行要行成15分鐘以上 基本上都係駁車

其實東環食正東涌ge發展盲點
東環2016年中後入伙 5年樓
對上係昇薈 2016年頭入伙 5年樓 但lum sum大 明顯唔岩上車客 而且都係大單位為主
再對上已經係藍天海堤o個堆 2002年入伙差不多20年樓齡

即係話唔揀東環昇薈 你只可以揀20年樓齡ge樓 上車客黎計 如果個客係唔要舊 基本上只可以揀東環 如果唔介意舊想要大size 就自然會揀返藍天海堤映灣
係....同埋東環價錢反映左佢既唔方便
有接駁巴士都ok la
但係聽aa 講映灣管理費包埋喎, 東環要另外俾
羊毛出自羊身上 其實包埋先傻仔 變相補貼緊d日日無所事事ge退休人士同工人姐姐
情願佢係管理費入面cut返出黎自負盈虧 邊個搭邊個比
以映灣咁多座, 個管理費都貴既時候, 我相嘆佢接駁巴士真係佔左好大支出
藍天有三期四期 都係13/14年樓齡
但係設施共用...
映灣第四期啦
十五年樓齡
管理費映灣同東環差唔多,但映灣戶數多好多,唔係好正常
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞