東涌樓討論 (2)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
無哂4字樓,真實係無咁多層
兩房都有唔係黑厠
有冇巴打可以分享下租車位難唔難同大約幾錢租?
100蚊10次靈活好多
東環 3000至3500 左右
唔該巴打
直頭平
https://ps.hket.com/article/3063703
港鐵東涌配電站項目
我最保守估計啫,一日未起一日都未知幾多層,好似另一位Ching 話齋個規劃仲有機會改。
難唔難主要睇屋苑

最易同最平應該係昇薈
單位同車位比例係1:2
月租$2500, 靚位都係貴兩舊
有d係私人出讓, 或者係發展商(未賣哂)
屋契有寫明只可以居民自用
偷雞唔討論

跟住到映灣, 多位而且少量會上到3000蚊租
之前低見過2200蚊 宜家我諗都係2500左右

藍天就睇期數
舊期數2800左右, 位置靚唔靚再+-200
新期個邊宜家要3300左右

海堤都唔太難, 住戶比較少
宜家都係租3000蚊左右

最難係東環
單位同車位數1:7
3300蚊租都見一班人搶

其他就唔太熟了

利申
住過海提藍天, 岩岩搬昇薈兩個星期
昇薈d管理得唔得?
老實講有比較下覺得碼碼
對比黨鐵(東堤海堤藍天)管理, 昇薈搵既係第三方既管理公司打理
總係有d細微細眼位feel到唔係好人性化同埋唔smooth

例如昇薈裝修要擺一萬蚊做deposit, 裝修完入紙後6個星期先退番比你
我知其他有d屋苑都要張支票keep, 但唔會過數
藍天就直頭唔洗, 通知聲就得

話說裝修完入左紙同佢講我已經正式入伙, 連續兩個星期五晚都會有保安大力拍你門問你裝修完未, 好似比人追數咁, 第一個星期都算啦, 我當你仲交接緊, 第二個星期五都係咁真係忍唔住燥底屌左幾句

然而基本上進入昇薈平台同舊有屋苑唔同 (但同東環好似一樣)
就係要過兩關, 大閘(有3個入口都係有人擋住)同埋經過平台後再入自己座數樓下reception,
大閘有時好唔人道, 有次我超市買完野拎住幾袋無手拍卡, 大閘唔會認得你合理, 但佢都係要閘停你問你邊座叫我拍番卡, 但係佢無諗住幫下手拎一拎, 同埋我講左我係邊座如果我係偷渡我去到自己樓下都唔會上到去, 捉得過嚴左D, 同埋覺得佢問既語氣唔係太客氣(呢個係個保安個人問題), 另外訪客入去都係, 大閘已經會閘停左你, 然後會call每一座既reception打去同住戶確認先, 會放你入去, 就算我事前講定有人黎探訪都無用, 因為3個大閘都係用個條channel, 成日打交, 當初未入伙仲未正式交手前入去傾裝修每一次門口都等1分鐘to5分鐘不等, 易燥
住客都咁煩,訪客仲難
東薈城四期?
東涌太少盤
我5月時買完無耐後 6月時有問個AA好唔好景
佢已經嘆住氣講好少盤, 唔係無人睇, 係無咩盤比人睇
東環都係咁衰 一定要你拍卡
最起碼個住戶apps昇薈係login完會彈apps 長期用唔到
本身東涌屋苑唔多
然後再加上今年年頭東涌好多盤都賣晒...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞