[已成感情台] 是咁的,我同女神做咗鄰居 任屌唔嬲 唔屌會無勇氣

727 回覆
30 Like 43 Dislike
feel到樓主好想真係好似男主角咁 而個故事係樓主嘅幻想投影
現實比哂機會佢唔去馬,屌撚咗3個post,佢話等下先啦下次一定講。

條女出到聲問佢係咪中意人,佢都話唔係,咁邊有得搞。
兄弟同啊童交換呢啲就唔詳細交代啦,反正你只要知道啊童同每一個人都講過同一句說話,

就係而家唔準睇住。

都唔明有咩咁神秘,唔俾得人而家睇,

送得就預咗會睇㗎啦。

「搞掂。」啊童把那裝有信的袋子給收好。

「啊童,我想去廁所,陪我去吖。」Suki未待啊童回應便已挽著啊童的手臂行向廁所。

「唉咁我地都去個邊等佢地啦。」我說。

「係呢個咁好嘅時機,仲唔係拆信嘅好機會!?」在廁所門外寂寞到夜深的我突然想起剛交到自己手中的信。

「你唔驚又被阿嫂打咩?臨走都仲要激佢一次。」魚蛋看不過眼說。

「屌你收皮啦,睇下咋嘛。」我無視他的勸阻,直接把信拆開。

To男朋友:

終於寫到你喇!呢封係我今晚最後一封要寫嘅信,

寫埋就可以瞓覺…而家已經四點喇好攰呀…

「喂!」哈,大家都估到發生咩事啦。

「咪講咗唔準睇住囉!」她直接從我手上搶走那封信。

「嗱,唔關我地事㗎呀嫂,我地有勸過佢㗎。」魚蛋立即割席。

「嘩我屌你地啦,咁L仆街嘅。」

「我屌你呀,偷睇封信!」她大力扭著我的耳朵說。

「唔係唔係我乜都睇唔到㗎,啱啱攞出嚟就俾你搶走咗喇。」我立馬澄清。

「係咩?」她一副不相信我的樣子。

「係㗎喇係㗎喇。」我試圖拿走她的手。

「哼,我走先俾返封信你。」她沒收了我的信。

「喂呀唔好啦…」

「唔準再睇㗎。」

「得啦,我想睇都無機會睇啦,你係度,係咪先?」 她聽罷想了一想後便把信遞回給我。

「好喇,都差唔多係時候要入去喇我。」啊童看了一看手錶後說。

「吓咁快...」Suki一臉失望地說。

「係呀差唔多㗎喇,行過去啦。」啊童無奈地說。

「過到去記得要寫下信比我呀。」Suki說。

「喂,我又要我又要。」我當然不可以輸給Suki。

「得啦你地唔好爭啦,你兩個都會寫喇。」啊童沒好氣地說。

走過去的路程,眨眼間便結束了,

還未能說多幾句話,我們就已經到了入閘處。

「好喇真係要走喇。」啊童說。

怎料啊童剛說完這一句,便已被Suki一把抱著。

她一語不發的把頭栽在啊童的膊頭上抽泣著,

雙手緊緊地攬著啊童。

啊童見狀只好也抱著她,右手輕輕地拍著她的背部安慰她。

怎料過了一會連原本正在安慰人的啊童也開始紅了眼框,

原本正在安撫的右手此刻已轉用來擦乾淚水。

但眼淚一滴一滴的流出來,任她如何抹,

也徒勞無功,還累得眼睛更加紅腫。

跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
她們二人哭成淚人失去說話能力,而這邊廂的我們卻尷尬地看著她們相擁而泣,

分開她們又不是,但讓她們繼續哭也不是辦法。

Well好似我呢啲咁嘅人,嚟到呢個時候,

竟然難得咁見到Suki同啊童呢兩個成日蝦9我嘅人喊,

當然係要攞部電話出嚟好好咁紀錄低咁L感人嘅一幕啦。

「哈,Some one cry。」我以幸災樂禍的語氣一邊錄影一邊說。

「屌你一陣又比人打唔關我地事,你真係唔怕死㗎喎,去到呢個時候都仲有心情錄影加咁講嘢。」啊正嘗試請救我脫離兇惡。

「喂,幾難得先見到呢個畫面呀,第時send返比佢地恥笑下佢地都好吖,況且佢地到而家都唔得閒嚟我拍唔拍片啦係咪?」我轉頭著啊正說,

手上卻不忘把鏡頭繼續對準兩位少女。

「哈,呢個畫面真係不得了,嗚...好感人呀。」我裝哭說。

就在這時,一直相擁的二人終於分開,

但眼淚卻未有因分開而停止落下。

啊童低頭雙手用力地掩面,嘗試平復自己情緒,

過了一會後撥開擋著視線的頭髮,

然後用手背再次擦走淚水。

那邊廂的Suki終於止住了眼淚,撅嘴看著啊童。

「唉真係好鬼感人,十足一個淒美嘅愛情故事。」我笑著說出這句話。

我看著這個情境,竟比她們的行為所感染了,

想起啊童要就此離去,原本仍嘻皮笑臉在笑她們二人在哭的我,

霎時間鼻子一酸... 那情緒轉變之快,乃是我來之前未有所料到過的。

「仆街!眼濕濕添。」我臉上依然在笑著,但眼框已經感受到有點甚麼的在裏面打轉。

此刻我無暇顧及她們二人,也不知是出於甚麼原因,

我當時不想讓其他人看到我哭的那一面。

於是我趁自己還能控制自己面部表情仍能強顏歡笑時,

把臉別過去,再步離他們。

而我的兄弟看到這樣的我也沒多加制止,

只由得我步遠。

我抬頭仰望天空,試著不讓淚水流下來。

「言!」我的手腕突然比人拉著。

「做咩呀?」我轉頭看著她。

「講好咗有咩都好,都要一齊分擔㗎嘛,想喊就喊啦。」 聽到這裏,我再也控制不住,在她面前淚崩,用手掩眼低頭抽泣著。

她輕輕拍著我的背部,但此舉卻觸動了我的淚線,

我乾脆在她面前大哭一場。 所幸過了數十秒,

我就已經止住眼淚。

所謂大哭,

就是一次過把要哭的在短時間內都哭個夠,然後便停住了。

「估唔到咁都會喊到...枉我頭先仲諗住搞到個氣氛輕輕鬆鬆然後瀟瀟灑灑咁送走你...點知去到最後都係喊咗...」我苦笑著說。

琴日唔記得出文啫
講就兇狠做就碌撚, 睇死你下次都係唔夠膽
對上一次聽到你咁有自信嘅說話,係9月你好撚自信咁樣話今個禮拜一定會表白, 到最後呢? 咪就係喺度話憎自己冇膽跟住喺度打飛機
「屌你一陣又比人打唔關我地事,你真係唔怕死㗎喎,去到呢個時候都仲有心情錄影加咁講嘢。」啊正嘗試請救我脫離兇惡。

拯救
係 成日講就會 第二日就搵藉口推咗去 終於推到條女等唔到 就喺度懶係傷春悲秋咁
有下次先再講啦
話屌個日真係最有信心一次
「傻仔嚟㗎,想喊就喊啦,駛乜死頂啫。」她舉高手強行摸了摸我的頭。

「我都知...但係我就係無諗過會喊吖嘛。」

說到底其實我哭的直接原因並不是因為啊童要離去,

乃是因為看見她們二人如此相擁而哭導致我過於感動,

再加上想起與啊童這一別,不知何時才能再相見,

所以才會一時忍不住,鼻子一酸,

而且啊童還要走過來向我說了些安慰說話,

卻反而令到我更想哭,結果便哭了出來。

「好喇,我真係要走喇。」啊童看著那個閘口說。

「臨走前一齊影返幅相先啦,我見啲人好鍾意係呢啲位一齊影相。」Suki說。

於是我們便隨便找了個路人替我們拍了張照片。

「Bye Bye喇Suki...」啊童再次抱著她說。

這回Suki合上雙眼緊緊地攬了她一下便鬆開了手。

「Bye Bye...」啊童轉過來張開雙臂對著我說。

「Bye Bye」我用力抱了她一下。

那一刻,世界為我們而停頓,萬物就像靜止了般,

在我眼中...就只剩下啊童,身上淡淡的花香味傳進我的鼻中...

on9呢幾句嘢好L MK。

直至觸碰到她身體的那一刻,

我才驚覺到,原來啊童真的要離開了。

她要離開這件事,從沒有來得如此近過。

如今,這一刻真的來臨了。

那瞬間,唏噓與不捨之情湧上心頭,

想不到就此就要別過。

想到這裏,我更是用力地抱了她一下,

才慢慢放手。

「入去啦,再唔入去就趕唔切㗎喇。」我說。

「嗯...」啊童怔怔地看著我,不願離去。

「唔好再望啦,再望我又喊㗎喇,攬多下啦,攬多下就入去喇。」說罷我又抱了她一下。

「Bye bye...」她扁著嘴說。

「快啲返嚟呀知唔知。」

她笑著點了點頭,然後便轉身入閘了。

我們幾人看著她的背影,直到她步到離境大堂的入口前,

她不捨的回頭看了看我們,揮了揮手,

然後便走進去了。

「真係...走咗喇。」Suki緩緩地說。

心入面,總覺得好像少了甚麼似的。

「好似好唔真實咁呀可,明明...好似上一分鐘佢仲係我地隔離...」我看著離境大堂的入口,心中盼望著能夠從中再次看到啊童的身影。

「走啦,你兩個係到都唔會睇到啲咩㗎喇,咪盞自己唔開心,行啦。」魚蛋說。

我看向Suki,她點了點頭,於是我們便離開了。

我們由機場坐車回到學校附近,大概是因為我跟Suki不想那麼快就回家,

所以才把他們也拉進來去吃宵夜。

車程很長,但卻沒人說話。

平時最多說話的我跟Suki二人此刻皆只想靜靜地坐完這一程車。

你連所謂最有信心嘅一次都唔夠膽咁你又點樣確定自己到時真係夠膽呢
轉眼間便已回到去,由於剛才我們礙於時間關係,

沒有進食晚餐,所以現在肚已餓。

「搵啲嘢食咗先返去啦。」肥強說。

「食咩呀咁。」Marcus看向我們問。

「我無所謂呀。」我苦笑著說,反正來到這刻我做甚麼事也提不起勁來。

「而家咁夜,都無乜邊個餐廳仲有開㗎啦,簡簡單單M記咪算囉。」啊正說。

於是我們便坐進了M記,兄弟們主動說要為我們叫食物,

既然他們有如此好意,那自然是要接受的呀。

「喂,見悶悶地,不如我地嚟拆下信吖。」他們走後我跟Suki說。

「哦,你死喇你,又唔聽啊童講,比佢知道實鬧死你。」

「驚乜啫,佢又唔係度。」

「我而家就同佢講!」

「點講呀?佢頭先咪講咗自己上咗機囉。」我說。

「係喎...一時唔記得添...屌。」Suki失落地說。

看到她這樣的表情,我也不好意思再與她對話,

於是便自行把那封未讀完的信拿出來。

信嘅內容?

Sor9ry呢個係私隱唔講得,

總之就係講上佢對我嘅感受呀,

類似嘅嘢咁。

看完那足足有四頁的信後,我心中不知如何反應,一時之間淚水又再次想流出來。

心中百感交集,感動傷心不捨後悔開心種種心情在閱畢後同時間在我心裏浮現出來。

我合上眼深吸一口氣,無奈我一閉上眼便彷彿看到啊童的笑容似的。

「野食到。」恰好在這時,兄弟們便已捧著餐盤回到我面前。

「唔該。」我呆了一呆後才懂吐出二字。

我緩緩地拿起漢堡包,拆開它的包裝紙,然後咬了一口。

口中雖然在咀嚼,但心神卻不在其中。

我征征地看著餐盤發呆,越想越不開心。

「喂,我都知你無咗個女朋友好唔開心,但都要食嘢㗎,咪L望啦,食啦,夜啦仆街,嗱嗱臨食完返去休息下好過啦。」想不到竟是由Suki口中說出這番話。

「嗯...好。」老實說,如果不是因為看了那封信,我根本就不會這樣。

信中講述的種種,皆是我們二人之間的回憶,

偶爾加插些啊童的心底話,有笑有淚。

唉,看著那封信,簡直是把我的回憶強行拉上來。

我一語不發的,兩三口吃完那個包。

「肥強,你幫我食埋佢吖,我飽喇。」我把薯條遞給肥強,反正我現在根本沒有心情吃東西。

那餐飯,大概是我人生中吃過最差的一頓飯。

感受不到任何味道...不,應該說是充滿苦味。

吃完也不知自己吃了甚麼。

與同桌的交流為零,因為他們見我這樣,

也不敢打擾我。 偶爾交頭接耳一兩句便結束話題。

Suki比我好一些,至少她不像我一樣,

有與其餘人說話。 相信只要她回到家看完那封信就不會是這樣的了。

「星期一見。」到達車站後,他們便跟我道別,而我亦再次踏上歸家之路。

我向他們揮了揮手,便轉身離去。

本來我其實是可以跟他們一起坐車的...只是,我想有些獨處的空間。

大概,在夜深時靜步回家,才能令我好好與自己對談,面對自己的內心。

我戴上耳機,播放出Rubberband的歌,Ciao。

沿路上一直重覆又重覆的播放,細聽著每一句歌詞,彷彿是叫人學懂離別,學懂接受。

這一條路,我早已走上了千百遍。

有好一段時間,這條路上多了位女生,陪伴著我同行。

如今,我又剩下自己一人。

是那天註定的緣份,讓我在茫茫人海中遇見妳。

但為何又要如此殘忍,把我們給分開。

每一條橫街小巷,都有著我們的腳印,每走一步,也都會令我想起她。

想起那些回憶,明明是那麼美好那麼愉快,但內心卻只有苦的份兒。

曾經過得有多歡喜,如今就是加倍的傷心。

昨天的眼前人,眨眼間就已消失,身旁的位置變得空蕩蕩,手亦無處安放。

心就像缺了一塊似的,有種莫名的空虛感。

願你去到新天地
在那邊休息 閒來看齣戲
大概你再走遍萬里
信每站 風光旖旎

別要記掛家中丹桂
代你去澆水 再翻泥
任季節再更迭換替
迎著未來刷洗

尚未回家一天 不枯萎
再見偏說到紅眼
被時代拆散 才道別那樣難
這刻我們在一起 笑喊悲喜

巨浪翻起 亦是在一起
聽朝散聚誰先飛 未及嘆氣
這晚的 懇請放入行李
可過渡這別離
待那 聚首終到期

直到你我不給分隔
在剎那相擁 髮早白
上次那未完堂課
餘下半段副歌
後續年輕的詩 可不可

再見不要計時間
活著去抵抗 世界荒誕

這刻我們在一起 笑喊悲喜
巨浪翻起 亦是在一起
聽朝散聚誰先飛 未及嘆氣
細緻收起 曾同行一起的美
懇請每天 好好地過安定還是冒險

好好掛牽 來日後見

說了再見 約定再見
說了再見 約定再見

說了再見 約定再見

「就會再見。」我收起耳機,推門進屋。

回憶至此,我笑了一笑,心中帶著股期待與興奮感。

我把那個箱子放進行李箱中,然後合上它。

「媽,行得喇。」我拖著行李箱走出客廳對她說。

轉眼間,便已來到機場。

「你條友,咁樣拋棄你班兄弟過去英國!?」前來送行的啊正說。

「抵打!Con9佢!」魚蛋說。

「屌你地咪癲啦,機場嚟㗎大佬。」一想起中學經歷,我仍然心有餘悸。

「你呀,過到去同我好好咁睇住啊童呀,唔準蝦佢㗎!」長大了不少的Suki說。

「得啦得啦,唔講咁多喇,夠鐘入去喇我,得閒飲荼,bye bye。」我對著他們揮手說再見。

「呀仔,過度去記得同我講呀,同埋要覆我Message呀,小心啲呀知唔知。」老媽說。

「得啦得啦,Bye bye。」我輕輕攬了她一下便放手,然後轉身進去離境大堂。

哈!!!啊童我嚟啦啦啦!!!

出境呀上機呀落機呀入境呀呢啲就收收皮先,唔關事嘅嘢唔講。

真係諗起都興奮,我可以見到啊童喇!!!

雖則話中間佢有返過嚟,呢啲都係遲啲先講。

終於出到了接機大堂,我一邊向前行一邊四處張望,

很快便看見了那少女的身影。

我們四目相投,幾乎在同一時間看到了對方。

此時我已經差不多來到了欄杆的盡頭,她向我跑過來,然後一躍而起跳上來抱著我。

「喂小姐...講過幾多次唔好咁突然跳上嚟,好彩我反應快啫...」屌那星我都估唔到見到面嘅第一句係呢句。

「嘻...咁我掛住你吖嘛。」她看著我甜笑著說。

「我都掛住你...咁都唔洗咁突然跳上嚟㗎嘛。」我沒好氣地說。「妖,人地個啲不知幾浪漫,你一嚟就鬧我!」她扁著嘴說。
「你想要浪漫呀?」

「係呀!」她狠狠地說出二字。

「咁好啦,同你講啲嘢,包浪漫,留心啲聽喎。」

我說完後,便把頭伸前靠近她,看著她的眼睛說。

「周樂童,我愛你。」

全故完。
無人想睇嘅後記考完UT就會出
多謝大家一直以嚟對我個故不離不棄嘅支持
寫篇後記啦。
好似人間失格咁
下星期五啦
嚟緊個禮拜測驗要溫書
篇後記點都會寫嘅
其實我好鍾意睇人地故仔嘅後記
你睇一次人間失格,再睇一次作者生平。
你就會明點解我叫你寫後記
話說我今日終於考完試,好耐無打過嘢,今晚終於可以打下。

預咗呢篇嘢唔會有鋪排,因為我從來都唔鍾意計劃,鍾意寫咩就寫咩,內容結構WFC。

終於完故,估唔到我都有今日。

唔知點解,個人好似好空虛咁,明明之前好期待呢一日嘅到臨,但嚟到呢一日之後,又好似有啲失落,一個奮鬥咗大半年嘅目標,終於完成咗,係感動嘅!

由第一日寫故開始,我就期待緊自己可以有機會可以咁樣寫後記,而家總算係願望成真。

寫到個後記出嚟,啫係代表我竟然可以抵受住External and internal pressure(啱啱考完History唔好意思) ,成功寫到一個完整嘅故仔。

係呢到,我想係螢幕前嘅大家比啲掌聲自己,I mean我自己ok?

無我無呢個故,所以榮譽歸自己,好耶!

好喇9up完喇,點都要講下啲正經嘢嘅。

寫故係我嘅夢想,當初寫故嘅原因係因為生活太苦悶,想逃避下現實,同埋紙言好睇嘅故太少,所以想寫個啱自己口味嘅故。

嗱我係無講過自己個故好睇㗎,唔好誤會,只係話個故啱我口味咋。

結果,當初個個on99係google drive開咗個google doc嘅傻仔,本住唔試過點知得唔得嘅心態,同埋多次衝破想放棄嘅心理關口,如今竟然夢想成真,又真係比我完到故。

個成績就不過不失啦,我個人嚟講覺得自己一開始無人識,可以出嘅第二日就已經上到頭十,仲要個時仍然係紙言鼎盛時期,都算係唔差啦。 如果我無記錯嘅話我好似寫咗大半年,無試過跌出過頭十。

哈用嚟打下飛機都幾好。

無錯呢段係我自high下自豪下自己有幾勁。

有時真係好掛住個段時期,好掛住個時仲有好多對手嘅時候,好掛住仲係好多人用紙言嘅個段時間。

我唔知大家有無發現到紙言少咗好多人,我以一個作者嘅身份嚟同大家講,其實真係少咗好多好多,以前過二千Click rate,講緊排名可能都只係第六第五,而家每日六日到,仆你個街上到第三係咩玩法。 無競爭唔會有進步,以前成日好想過葉開巴個大姐姐故,可惜比人ban9埋,自個日開始我就好似無乜再點理過個排名了。

反正成個頭十大部份都係用bot刷,仲有咩好玩,乜柒挑戰性都無撚晒啦屌你老母。

講完咗添...屌。

講返個故啦,呢個故寫得唔好就眾所9知㗎啦,出晒名㗎啦。

如果唔想睇呢段你可以skip,不過唔建議,始終成個後記都係廢話,你唔睇呢段下一段都係廢話嚟,咁你不如唔好睇。

拖!係呢個故,同埋我個人嘅最大嘅特點,我示範咗點樣分別用萬四字去寫男女主九月一開學日所發生嘅事同兩日一夜嘅長州之旅,你話犀利唔犀利?

而好明顯,成個故都係維持住係一個咁慢嘅節奏到。

第二個問題係,啊童個性格前後不一。

我唔知你地有無留意到,啊童個性格,係個故嘅初期同係後期其實都有幾大分別下,或者呢個就係無計劃無諗過就寫嘅後果。

第三,就係其實四個兄弟入面,佢地嘅性格並唔突出,我唔寫句嘢係邊個講,你地都未必分得出,所以我唔明自己寫咁多個兄弟係Jm9。

唯一Suki同啊言係我覺得寫得最好嘅角色。

Suki唔駛多講,要知嘅自然會知,係我一個好好好好好好好好好好好好好好好好好好好嘅女仔朋友。

啊言就由頭到尾都係一個長唔大有啲咸濕嘅on9仔。

Well我想澄清返,萬浩言不代表我,識我個啲同唔識我個啲都成日問我我係咪當自己係萬浩言,我想同你地講,收皮啦屌你,故嚟㗎咋,睇下唔好當真呀知唔知。

去到最後一個問題,鋪排。

正如之前所講,因為我係一個唔鍾意計劃嘅人,同埋我唔係寫定先,所以其實成個故無乜啲咩伏筆。

有鑑於上面種種嘅問題,所以嚟緊我係會大改個故,不過會另開新一個位置放改完個version,呢個垃圾ver都仲會繼續留係度。

講完個故,講下得著。

我地嚟由淺入深。

我開始寫嘅時候係一個中四學生,而家轉眼間已經嚟到中五,一齊都係十分之快。

咁即係代表住啲咩呢,就係我好撚快就要考DSE喇屌那星。

而呢個故除咗霸撚晒我啲休息時間之外,其中一個最大嘅得著係,文筆同寫嘢能力提升咗。

前者我都明,後者真係唔明,好似收到份題目就自動波知要點寫。

由四月開始,好似份份作文都係攞佳作。

寫故之前,作文廢到仆街,次次都徘徊係不合格邊緣,而家就keep住進步準備上七成啦哈哈哈。

所以,想作文好嘅你,仲等啲咩,即刻寫返一年半載,包你作文進步。

第二呢,就係你打字會快到仆街,由完全唔識打字去到最癲做到一分鐘打八十五隻字。

痴線唔痴線先?

好喇,咁除咗呢啲咁正經嘅之外呢,呢個故帶咗好多讀者俾我,突然之間好多人會走嚟搵我吹水,IG搵我又好,Line個個將隻貓殺兩次嘅作者又好,連登每日都勸我捉緊機會莫後悔嘅都好,甚至有啲會走嚟搵我打機,或者去睇DJ concert之前係紅磡站教我做數(雖然去到最後都係計唔掂),再離譜啲係DM問我點樣溝女,師兄你問錯人了,你估識寫就識溝咩,自己都未搞得掂,你竟然走嚟問我!?係有勇氣嘅,不過跟我個方法就應該兇多吉少咁解。

仲有好多好多數之不盡嘅讀者,好多謝你地。

係你地令到我有動力繼續寫故,講真以前有諗過如果出咗無人睇嘅話會直接棄故。

我認我係個無道德操守嘅作者。

笑死。

總之就好多謝你地啦,同你地傾計我好開心,聽到你地每一句加油,一句好鍾意睇你個故就足以令我開心成日,(以前係,而家需求大咗,而家得一句嘅話剩係可以開心半日,所以想同我講加油唔該講兩次thank you very much I love you.)

呢個故帶咗好多嘢比我,同時間好似又係我身邊攞走咗啲嘢咁,都唔知開呢個故孰好孰壞。

再講落去就變心事台,所以唔再講落去喇。

係度同大家講一句,有啲嘢想做就去做,唔好因為驚而唔做,唔好因為覺得麻煩而唔做,寫故如是,做人亦如是,過咗就係過咗,想試下寫故個啲好試喇,到你大咗就無本錢搞啲咁嘅嘢㗎喇。

青春一去不返,珍惜身邊人事物。

讀緊書個啲,好好珍惜你嘅校園時光,有咩可以參加多啲參加,有咩玩就玩盡佢,返學唔係得上堂,唔好自己摺埋一二邊做毒撚,最好每個小息都搵個人返班房con下佢。

好喇去到最後,我想講樣嘢。

話說我就有少少想出書,我想知如果我出書大約有幾多人會買,做個統計,睇下會蝕幾多。

呢個故會繼續出番外,嚟緊我改好呢個故之後就會開新故。

題外話如果你對個故有咩意見歡迎走嚟同我講,錯字又好內容結構鋪排乜柒都好,都可以DM我同我講。多謝睇到呢到嘅你!

有緣再聚得閒飲茶(你想嘅話我真係ok,不過要出返嚟港島/九龍區,我好鍾意飲茶。)

多謝!

是咁的,我同女神做咗鄰居。

後記 完!

短期內最後一次跪求大家Follow我既IG: MaanYin05
返嚟睇返後記。我主觀感覺,樓豬有啲似斗轉星移巴打

佢同你一樣都係一句一行,而且資訊好多,你跳一行睇就會miss好多野。
但係你睇返斗巴,佢已經建立咗個讀者群,碎片化嘅字句背後,成個宇宙觀係好宏大,讀者係成個人投入咗個宇宙。
樓豬想建立一班忠實讀者,可以參考吓呢個做法。

利申唔識賞析,純9up。
To樓豬:下個會更好
原本寫個故初期嘅時候已經諗好要建立個宇宙
事實上我原本係安排好Suki做下個故嘅主角
之前都有伏筆
之不過我諗諗下發覺想寫嘅嘢唔是我現階段寫到
所以就果斷放棄

而家已經諗好咗新故
係等完埋Sing Con忙完就出
情人節心血來潮寫個番外篇。

「仆...街...了!」我看著日歷,心中不知如何是好,原因無他,距離二月十四只剩下個半小時,而我還未有空去買禮物,喔我說錯了,我是連買甚麼禮物也未想好,最近實在是太忙。

「點算好點算好點算好,聽日送唔到禮物比啊童佢打死我都似,呀呀呀點算好呀。」我在房間中不斷來回,腦海中努力思考著。

「Hey men, how can I help you?」這時我的大學同房Sean看見我如此煩惱,便主動提出要幫助我。

「I Diu nei lo mo la, you don’t have girlfriend ar, you don’t understand how 辛苦 when you are 拍緊拖.」Oh sorry我唔記得講,佢係個單身狗。

「I just dated a girl yesterday!」他向我表達自己的不滿。

「唉yes yes yes you are a soldier ar, good good.」我隨便回應他。

說了那麼多廢話,問題終究仍未解決,這幾年來,我能送的已經全送了,唉,這年頭,談個戀愛也這麼困難。

難道我可以扭轉宿命唔送嘢一次?(我唔返教會的謝謝關心)

大概,不送禮物的話我真的會比人殺死,所以我別無選擇。

Hea到仆街嘅番外篇,主要係我想瞓覺!寫住咁多先,聽日再打埋落去,多謝!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞