90後BNO單人移民攻略

1001 回覆
2779 Like 41 Dislike
Push
留名
唔是 admin垃圾工
預左搵唔番office 工人地請都local先
多謝樓主分享
有冇人打算去到由Apprentice做起?人工好低,但算係有門手藝
咁又未必,有啲admin工會請識中文嘅人
我都做過(仲要本身0 exp),不過要有心理準備
多數有唔少大陸/香港客
英文流利識同佢地social更加重要
之前我有留意過護士嗰啲,好似好渴人手
有呀
想做pastry chef
冇讀過冇經驗都得?
驚唔驚唔夠錢使?
本身夠錢生存兩三年
如果搵唔到本行就想轉行
樓豬中肯 終於有人講人話

身邊堅多「駛乜預好多錢呀,一去到就搵到工啦, 一個人一房前後花園夠哂住啦」「而家走難呀,拎住幾萬過到去做住DELIEROO 、洗廁所都要啦」

然後大大聲講「個個都好易搵到工、無骨氣咪留底做豬、錢係搵唔哂」嘅人,堅係賣左層樓一家大細過去,佢地香港賣樓所得嘅錢足夠喺英國full pay買一間HOUSE,再拎住至少一兩百萬慢慢用,只要做份風流工就可以過半退休生活,仲可以寄望子女。

諗下怕搵唔到工又無基本生活費係手就係無骨氣,我出去時唔見你話我無骨氣? 又笑人無千零萬係手、再唔係就話留喺香港想搵哂全世界嘅錢? 風涼話 要走一定走到,睇你有無心,跟住就話你鍾意做豬可以丫。

都唔同佢地討論DELIEROO英國飲食文化習慣市場需求同冬天可行性,
問佢例如有咩工種個個都話大把、好易,唔知以為份工種叫「Dabrahoee」。

仲前後花園。。我先知可能係指直接租住人地嘅前後花園。。。
全世界都係短視,否則唔會俾支共坐大。

身邊見唔到好危急要走嘅人。自己同身邊行動咗嘅,都係兩公婆同仔女一個家庭做單位,唔係高收入高消費,但係早年買咗樓,賣出去有嚿錢用幾年。單身朋友話有計劃走嘅跟屋企人住多,屋企人唔走唔會自己單獨行動。
普通文職難唔難搵?冇特別專科
基本上乜人都請
係要識渣大車,同埋冇乜時間去接觸新野
(amazon 果d 送貨好似唔使大牌,yt 好似有人做過,不過唔係貨櫃就冇咁高人工同缺人)

所以後生單支既話多數都係做下warehouse 先,專業d 既就慢慢入番果行,好睇你用幾多時間settle

new life, uncertainty is a bitch, 但人生本來就係咁
果幾十萬,係比你get urself together and start over

大家一齊加油吧

利申渣大車不是本人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞