90後BNO單人移民攻略

1001 回覆
2779 Like 41 Dislike
好詳細 樓主唔做it都可以做proj management
唔駛,落地後有住址就可以換牌.
支持
入行要自學先
基本上一定會有live code test
只係記interview questions 會搞唔掂
好處係有料就得
6個月
入境時TB test最好都係有效
Requirements 有寫 IO亦有權叫你出示
雖然而家10個10個都無睇
呢啲預左揸長途 一去就幾日
通唔通宵唔清楚
但係有法例規定一星期最多幾多個鐘
一次最多渣幾多個鐘就要休息
咪都係畀錢解決
相信用左唔少時間準備呢個post,萬分感謝,祝樓主好人有好報
開定hsbc uk
走前拿唔到卡都唔緊要
一去到就再開Monza
10分鐘開到即刻喺HSBC過錢過去就可以用
HSBC張卡再去分行request過
如果讀master仲有年半先畢業
呢段時間可以做D咩?
係咪都係做住d散工 自學住先
想盡早去英國
強帖幫推
多謝巴打提供資訊
知唔知華人易唔易入行?
感謝巴打
自學有心就得
上網大把sample code比你睇
你做part time反而難學野
選好一樣 專心學好
e.g. react native
咁你咪繼續留係香港lo
我大學係讀商科,畢業後頭幾年做BA,完全唔識寫code。返工實際上做嘅野同普通文員差唔多,主要負責跟project,具體工作內容係同programmer講「老細話一定要做呢樣喎」,然後再同老細講「programmer話咁樣做行唔通喎」然後比兩邊一齊屌。IT行家稱我地呢個工種為ROUTER ,基本上你係正常人就入到行

後黎覺得做BA太無尊嚴就自學轉左去BI嗰面做automated report,算半個programmer,人工先升返少少,同埋見工一係識一係唔識,唔駛好似見PM/ BA咁比人問「如果兩個user開會喺到互屌,你作為PM會點處理」之類嘅問題

再具體啲就係上網+返工問人學識左寫SQL同用BI Tool,再學埋設計Data pipeline然後成功轉行,呢啲野易學過寫Java Python嗰啲好多架啦
師兄好波
咁我幫唔到你
不過做data都好多positions
成熟過香港好多
打算淨係得10皮過去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞