90後BNO單人移民攻略

1001 回覆
2779 Like 41 Dislike
Lm
巴打你好勁又肯分享
祝你早日搵到工,建立一個家,有個美滿生活
Lm
喂你唔好話喎……我喺個YouTube channel睇過有個訪問係揸住八萬港紙(係呀,八萬港紙呀,唔係八萬英鎊)就走咗去英國啦……
利申:IT廢狗一隻

樓主好勁,連flowchat同gantt chart都做埋

小弟就無咁好planning,結果走得嚟都係「倒瀉蘿蟹」,連香港份工都「保唔住」—原本美國個manager話可以安排個transition period,喺英國跟香港日頭時間開工,結果香港HR「唔肯做額外嘢」咁就唔成事,就算香港local manager、美國direct manager同英國global application head出聲都無用(唔係因為我勁,係因為香港日頭時間對公司運作太緊要,嗰段時間公司global team得小弟一個on duty)……

而家嚟咗無耐,都係離開倫敦(太貴住唔起)

執CV先係最痛苦,要張「香港格式」轉做「英國格式」……

So far send咗三十幾份application,得兩份做咗initial HR screening,五份已經衰咗(收埋通知no longer under consideration),其餘無回音……報嘅工已經係英格蘭加威爾斯都照apply
非London地區,慳d洗應該ok
尼邊啲飲食業都會請中廚 唔使咁擔心
5萬走係要一落地開Patreon R
樓主不如轉行搞event
巴打 想知咩叫英國格式

我係跟indeed 整左份好似柒柒地咁
留名
Lm
Lm
10皮包唔包VISA IHS 機票個啲
巴打寫得好好,尤其係搵工嗰part
睇人脈我以前香港做嘢條team做嘢頭腦最清晰返工唔賭錢唔打機但佢人工差唔多係全team最低果個

有條友返工有時直頭去叫雞做咗九年都未識哂要做咩袋緊8皮幾一個月
個個都話自己係IT廢狗
我30中,做IT Support咋,仲廢過你地
超勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞