90後BNO單人移民攻略

1001 回覆
2779 Like 41 Dislike
唔包先夠玩命
打算apply 2.5年
無bno but thanks for sharing
巴打你跟咗Indeed整就應該夠用啦

所謂「英國格式」只係不才(小弟不才)叫啫……

事關不才份CV嘅格式由大學到而家都無變過一開始就係「工作經驗」(都係平鋪直敍咁寫做過乜)

但係英國啲CV首先要你有段Summary介紹自己
跟住啲工作經驗又係要好似作文咁話要「achievement based」喎(即係好似話幫咗公司慳咗幾多錢英鎊咁)
巴打,我三十差唔多到尾啦……淨係識database咋(仲要係得Oracle同Microsoft最最最基本嗰啲),其餘乜勁都唔識
巴打都係自己一個走?
我11月頭都會走
去到英國都係housing 最貴
想問bno 入左境之後點知道自己開始計5+1未
樓主知唔知本地銀行有無話邊間無monthly fee 同 最低存款?

睇左幾間都有月費 有間NatWest 有個app 仲要唔受網上申請既visa 文件
lm
支持有心詳細攻略
支持樓主
lm
佢地想收返香港msg 用3係唯一選擇
如果唔係就先order giffgaff 黎到再轉voxi (後生仔版vodafone)
Voxi social 唔計data 用量 £10 有8gb PAYG
黎到記得補鐘
如果唔係 嚇死自己
Main road, cross road, massive roundabout
仲有平時20miles啲路好多parked car 要狂讓車

補返2-3堂好啲
覺得樓主寫得好好,好有心機

我都想補充吓揾工方面
其實可以喺大概離港兩三個月前上揾工網(eg LinkedIn, Indeed),睇吓你有咩範疇嘅工想做,準備吓咁

然後google吓 執返個CV 做英國格式 網上都有好多版,我自己都係左抄右抄,rephrase吓你想報果份工嘅job description,再link去自己嘅experience,可以嘅話放埋英國電話contact落CV,方便當地HR聯絡,同知道你location
當你睇啱有工想apply,其實你就算喺香港都可以send CV出去。我自己當時就有send過幾份出去,一嚟試吓水温,二嚟有interview嘅話當練習吓。

準備interview嘅話都離不開上公司網research,睇埋industry/competitor 分析。我亦都有上吓glassdoor果啲睇人工/公司culture呢啲資料
我自己同身邊朋友都係網上interview 同埋喺香港已有offer。咁樣過到英國果邊就可以儘快定落嚟,適應新環境。
兩個人一隻貓

同樓主最大分別係有貓唔可以租床位,正常要租成個單位。

最大難關係有貓租樓係極困難,短租BnB比養貓都會好貴下,所以有朋友移左先最好就搵佢幫手睇下樓,直接完成長期住宿目標。
係,不才自己一個走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞