90後BNO單人移民攻略

1001 回覆
2779 Like 41 Dislike
TLDR: 教你用20~30萬,幾個月內用BNO一個人移民英國

1. 前言
2. 前設
3. 流程及時間表
4. Scope
5. Budget
6. 流程
7. 前置
8. Phase 1
9. Phase 2
10. Phase 3
2. 前設
想跟呢個Post做,我會假設你
- 打算移民英國
- 持有BNO
- 一條友移民
- 無小朋友
- 兩老唔一齊搞移民

3. 流程及時間表

以上2張圖係我到左英國後加上移民前整落嘅野整理而成,下面張gantt chart時間表打橫每一格代表一日,由拎到TB Test計第一日,藍色顯示嗰行活動要喺邊日做。由完成BNO Visa到安頓好只需要2個月。移民本身其實唔難,難嘅係為移民而準備嘅錢同埋走左唔會再返黎嘅決心。

4. Scope
做任何Project之前,我地首先要定義好最終目標。申請BNO Visa最終目標係想6年後入籍英國,但實際上搵到地方住同搵到收入來源之後,直到第5年申請入籍前除左如常生活之外係無野需要做。所以目前只定個中期目標會比較合理。所以我將呢個Project嘅目標定義做:
「成功拎到BNO Visa到達英國,生活安定並有收入來源」
5. Budget
跟住落黎要開始計算資金要求,否則一陣飛左過英國先發現唔夠錢洗就真係無眼睇。以下計算資金時全部會用HKD,由於計算愈鬆動愈安全,匯率就計1 BRP :11 HKD

第一組費用係必要支出,TB test + COVID test + Visa申請費

總計 $38,310

第二組費用係到步初期開支,臨走前買野 + 機票 + 到步頭幾日短期住宿安排 + 安排好中期住宿後初入伙要花較多錢買生活用品同物資

總計 $27,650

第三組費用係英國生活費。作較壞假設1年無任何收入,必需靠儲蓄生活。以下計算每個月消費,同樣計多少少會更安全

齊頭計$20,000,1年就要$240,000

按以上計算,生活會過得相當唔錯,去倫敦zone 5 (e.g. Kingston) 住勉強夠用,去其他城市就夠住市中心。如果想去倫敦zone 1~4,租金會急升至£1,300一個月,一個月大概比多$5,000,一年多$60,000。所以請按照自己財力選擇落腳地點。

平價版: 預算有限可以住share house 租金600全包;食物盡量自己煮或者買即食餐盒可以每日£5以下(隔離post推介:Iceland Chicken Curry with Rice 500g @£1, beef lasagne 500g @£1),每個月£150;你喺香港都唔會一個月買500蚊衫,盡量買平衫例如淨色T £2一件有排著;唔好成日跨城,無野做留返屋企附近唔好日日搭車周圍走,交通每月可以£50。咁樣加埋£10電話費就每個月£810,再比多£90當雜費同buffer,咁就每個月£900,齊頭$10,000港紙,一年$120,000。

總計 $9,900

總費用 = 三組費用加埋 = $38,310 + $27,650 + $240,000 = 305,960
平價版本係$38,310 + $27,650 + $120,000 = 185,960
平價版本18.6萬港紙係最低預算,無就最好儲夠呢個數先好出發去英國。

當然你可以話「駛乜預1年錢呀,半年搵到工啦」「而家走難呀,拎住幾萬過到去做住M記先啦」之類,但我覺得如果儲唔到呢個數你會將自己放左喺危險境地,你會為左生活而付出大量時間做快餐店、超市、倉,做做下個人就會無心情無動力去搵一份自己想做嘅工作。18.6萬對一個做左幾年野有儲蓄習慣嘅人應該唔算高要求,而且近2年封關無去旅行就更多人儲到呢個數。

要知道大大聲講「M記都做住先啦」嘅人,好多都係賣左層樓一家大細過去,佢地香港賣樓所得嘅錢足夠喺英國full pay買一層樓,再拎住至少一兩百萬慢慢用,佢地要求唔高嘅話只要做份風流工就可以過半退休生活,而且人地未來仲可以寄望子女。而我地後生仔乜都要靠自己,如果你今年30歲,你將會有35年工作生涯,所以一定要為自己職業做打算。而且對比阿富汗難民,我唔認為我地係生命受到威脅而走難,我地只係唔想留嘫無發展潛力嘅極權國家,唔想留嘫一個講句「光復香港」都要坐10年監嘅地方,想生活過得更好先選擇移民,咁選擇工作時就應該要有要求,而想搵好工係需要更多時間。
6. 流程
計完budget之後就可以開始計劃每一步具體要點做,呢個時候要回想返我地想用30萬筆直黎做乜
「成功拎到BNO Visa到達英國,生活安定並有收入來源」

將呢個目標再細分,可以分做3個phase,3個mile stone,即係階段勝利

我將成個移民計劃按時間順序分為5大項,事前準備>出發>短期住宿>中期住宿>長期住宿。其中事前準備係Phase 1、出發係Phase 2、短期住宿中期住宿長期住宿係Phase 3。

我自己準備時係由申請TB Test開始計,TB Test排期預3個月、等批Visa預左12星期。但申請TB Test到真係做Test中間其實無野做,所以我喺時間表上拎走左。而根據我自己經驗同隔離post多人證詞,等批Visa過程大概只需要3星期。由於等批Visa係Phase 1 最後一個活動,而Phase 2係等Phase 1完成先會開始,所以根據時間表就算批慢左只會令成件事推遲,整體上唔會有其他影響。
7. 前置
開始做任何事前有2件事要做左先。第一件事係續BNO,雖然BNO Visa 講明唔續BNO都可以申請,但無有效Visa嘅話入境、開英國銀行戶口等等都會遇到麻煩,所以最好都係續左先,隔離Post大把人討論點續BNO,自己去睇。第二件事係預約TB Test,由於太多人移民,目前TB Test預約時間至少2個月。去以下網站搵一間打去預約,最平$1,000。
https://www.gov.uk/government/publications/tuberculosis-test-for-a-uk-visa-clinics-in-hong-kong/tuberculosis-testing-in-hong-kong
9. Phase 2
第二階段目的係順利到步英國。呢個階段同旅行差唔多,成日去旅行嘅人應該可以輕鬆完成。

- 訂機票
留意返自己有幾多行李,有需要就加錢買行李位或者直接上Premium/ Business

- 安排短期住宿
睇返自己班機幾時落機。如果英國時間朝早落機,落機後夠時間即日去到目的地城市,咁可以租當地酒店/ Airbnb。如果夜晚落機,可以先租一晚機場酒店,第二日起身再去目的地。酒店同Airbnb起碼都成£50一晚,所以要盡快租到屋減低支出,於是短期住宿期間要搵中期住宿地點,唔太揀擇嘅話10日應該完全足夠,所以請安排10日短期住宿。

- 安排交通工具
同旅行一樣,上機前請查清楚機場到酒店交通,唔好到時成身行李行錯路。
如果你係去Heathrow Airport,可以上呢個網查
https://www.heathrow.com/transport-and-directions/by-coach-or-bus

- 訂Day 2 Test
英國而家入境唔駛隔離,只需要到步2日後(落機日期係Day 0)做一個Covid test就得,上網訂Day 2 test之後佢會寄個檢測包去你填嘅地址,之後拎返去做完交去最近嘅指定郵筒就得。好多人推介Testing for All
https://www.testingforall.org/product/day-2/

- 執行李
帶適量衣物同你認為想帶走嘅野。好多唔值錢嘅野例如T恤、底衫褲之類可以過到英國再買,唔需要帶太多。始終你好可能得2個篋,裝到嘅野有限。如果有榮光歲月之類嘅書就拎埋過英國比多啲人睇,人地鬼佬無親身經歷過,無圖好難同你討論。

- COVID Test (上機前2日做)
無計,無檢測上唔到機。最平方法係上機前2日去社區中心$240做檢測講明用黎上飛機,上機前1日去拎報告。較貴方法係$500訂機場檢測,2個鐘即場出結果

- 出發去機場,上機
睇新聞都見到大量人移民,如果唔係買Business/ First,起碼要預早3個鐘去機場,有機會要排2個幾鐘先check in到,之後可能仲要預時間同親朋好友Farewell,如果做機場檢測要再預早2個鐘去。排緊隊時會有人過黎叫你上網填passenger locator form,跟指示填就得,你亦可以上機前24小時填左先。
https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk

經過十幾個鐘機,終於到左英國機場,恭喜你完成Phase 2。不過今次無人同你慶祝,因為由香港離境嗰一刻開始,你就得返自己一個人。
一個人唔代表孤獨。如果你事先準備左英國電話卡,可能一落機上到網已經好多朋友炸爆Whatsapp Singal Telegram叫你做現場直播,你覆都覆唔切。
以下開始你問我答
你預budget都真係預得多
到步後實際一個月你用幾錢
醫療會唔會有香港人開既診所? 識廣東話.
好有心機整理
留言支持下

8月實際洗費。
因為8月第一個星期岩岩到步住airbnb,之後租屋時要比一個月deposit,然後岩岩租屋又買左好多野,但都仲喺budget內
有心po
唔過去有幾百樣籍口,
過去得一個理由
強帖留名
順便幫手推爆
申請bno 個陣填咩地址?未book airbnb
Lmhy
你搵屋有冇業主要求你有擔保人/ 一次過比半年租?
如果租shareflat 有咩要特別注意?
出發前book左10日Airbnb ,填Airbnb 地址
強帖留名
好撚想搬去英國,去睇castle, 去hunting, 去歐遊
最緊要遠離小農基因
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞