<木曜四超玩> 台灣網上節目真係好高汁[19] - 運動大會及演唱會籌備拍攝中

1001 回覆
15 Like 3 Dislike
佢果部係露營版,唔係van仔版
https://walkbell-awards.com/nominations
走鐘獎木曜淨係得好聲音獎有提名
野七好多提名

野人七號部落
KID's Vlog#08 一起上天堂!KID的白日夢成真日 #世界喜歡日!#龜山島 feat. #小鬼 @謎卡Mika

大雅jbao 胡子都好多
我覺得小潔值得唔止一個提名
科技擔當
d片全部好正好大型手作
台灣第一個ironman
胡子最新個火焰噴射器
大雅個三個高質到仆街
反正我很閒又係得一個提名
佢同賤葆既劇本我覺得係台灣寫得最撚正
胡子有個提名係佢隻貓
但隻貓好似係Funny既
而佢同Funny分咗手
咁如果得獎都幾尷尬下
擺toyz 仲尷尬啦
擺明玩野
小潔唔知點解
由以前開始己經係高質但少人訂閱同支持,好慘
依加己經叫做好咗,但人氣都係硬係差咁D
可能佢D手作太Hardcore對一般人無乜共鳴感?
係,見到名單有Toyz真係笑出來

另外佢地有又話今届有開放俾直播主既?
見D獎好似全部YTer

講返野七,其實佢有集開箱自己工作室都唔少人,加上Kid自己又有本身有名氣,又有錢去上山下海(去玩買裝備全部都係錢),又多女,我覺得佢同其他Yter比較好唔公平
佢果d唔算hardcore啦
超認真少年咪仲hardcore
反而覺得佢d片睇多左好悶
對比香港youtube界
台灣d人真係好多元化
同好多互feat互推加大觀眾群

睇玩很大>野七>木4>Jbao > 大雅4子
野七最近推左我睇李佳穎
木4其中一集民宿引導我睇安安邊緣子 > NSFW > 蔡哥 > 0萱 + 金針菇

之前睇運動會唔覺金針菇正 追番佢d片先得佢好pure 大學個眼鏡look

根本youtube界就好似阿公講既一樣 新媒體大方向 要大家做大個餅 而唔係玩埋堆分黨分派
台灣有啲係同一間公司

有啲就真係friend

我就有追啾啾妹佢哋個玩什麼鬼啦 睇佢哋打機
啾啾妹係咪嫁俾香港人嗰個? 之前睇過幾好笑
超認真少年反而Hardcore 得來係偏資訊介紹類
例如睇佢跑去介紹下廠房/新工業用機器/新工具
又例如睇佢介紹鎚鑽、衝擊起子、震動電鑽和衝擊板手既分別
令人感覺有d投入學到野

反而小潔d 野都係一般人唔會接觸到(除非你都係玩開)
而佢又少介紹同解說
好多時都係只見到佢磨下扭下印下野砌埋
之後就整完,係好靚好勁呀
但代入感少好多

再同胡子比,胡子就更low level 手作,一般人好易模仿入手
結果小潔就卡係中間
又無超認真咁資訊豐富
又無胡子咁易入手

至於你話佢d 片睇多咗悶,應該都係同上邊同一個原因
我地睇片只係睇到佢「好勁咁用唔知乜料,整咗好耐,整咗件好靚既野出來,跟住show off,完」
睇多幾次就會悶...
聽過人講好似話
本身香港人口少過台灣
香港會睇youtube既人流少好多
流量不足變咗youtuber 唔可以淨靠影片收入
一定要揾到業配先可以生存到賺到錢
為咗爭業配變咗大家都互爭變成仇人
無法一齊做大個餅佢
個餅做唔大變咗香港youtube片既流量keep 住細
成件事變成惡性循環
youtuber 數量都小好多
高質channel/youtuber 黎黎去去都係個十個八個
Feat得幾多次
係廣東話受眾太少
黎黎去去都係香港同馬來西亞
國語本身台灣人口都香港人口3倍
再加埋星馬同一堆講開國語去左歐美果班
係呀

有時睇佢哋打機笑下都ok
諗起當年邰哥成日做泱泱uber
本身同事順路兜埋根本就唔係咩大件事嚟
溫妮上左蔡哥直播
蕾拉ig
屎家軍都收咗皮咁耐仲講緊
今日運動大會 應該又遲到
同埋唔知會唔會又劇透呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞