哈佛教授: 研究表明「努力就能成功」其實是個天大的謊言

358 回覆
439 Like 35 Dislike
肯努力嘅天份
演員啫,都要食飯
變左火影post,討論返現實啦
個post變咗忍界大戰
離地撚話靠努力
我連睇條片既努力都無, 我會唔會成功
佢唔夠努力
如果用返我range呢個概念,就可以話上兩個年代嘅人平均嘅range好闊(向上流動機會大),我哋呢個年代出生嘅range就好窄。

上兩個年代嘅人嘅range闊係因為嗰時戰後百廢待興,社會極需要佢哋,又或者講係呢個社會嘅資源同權力都未分晒,仲有好多空位;但而家和平左咁耐,發展左咁耐,而且仲有科技嘅支持下,有錢人已經有自我生產能力,即係話佢哋根本連工人都唔需要聘請,再以錢滾錢都可以令自己一世無憂,所以話而家窮人嘅機會係少咗好多。

不過我都老實講我上面個留言冇諗到白手興家呢個point,感覺上都駁倒我個point。唔係想否定佢哋嘅努力,但我會話呢啲都關運氣同出生年代事。
係因為冇得開外掛啫
其實應該每個地方都有利慾薰心嘅人
正常會用各種方式去壓制呢種唔公平又影響所有人未來發展嘅禍害囉
真成班仲要打晒飛機
每日做千幾下push up都唔夠努力
除非你係努力的天才
似係二世祖話自己努力先喎
關窮撚咩事?
連登仔唔係好憎左「膠」咩
做咩唔屌佢嘅? 
唔夠努力休息
唔夠努力食肉
屌 變咗做火影post
如果拉長人類歷史來講,而家發達當然難過戰後初期(唔計IT),但又易過古代封建時期。
正正因為古代封建時代係講身份,向上流動機會幾乎等於零,咁當其時啲人嘅父母/身邊嘅親朋戚有就唔會對你話「你睇吓邊個邊個努力都有咁嘅成就啦,你依家咁嘅歲數都仲未有咁嘅成就,乜你咁懶/渣架」咁。
屌你老母 入到嚟諗住睇啲comment關於學術研究 仆你個街係到講火影
點為之成功?

個個人的成功都係一樣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞