哈佛教授: 研究表明「努力就能成功」其實是個天大的謊言

358 回覆
439 Like 35 Dislike
「卡卡西學識8門夠耐啦掛?
佢係屬於天才啦掛?
點解凱開到第8門佢開唔到?」

師兄呀 你呢句好似係幫手證明緊開到死門 同 天唔天才無關
你個講法一路係天才先開到死門 卡卡西=天才 卡卡西開唔到死門
咁其實可以得出天才不等於開到死門
咁係咪證明左凱唔係天才呢?
有冇方法改變
我想講嗰啲咩Steve Jobs,股神,Elon musk
全部都唔講自己有父幹贏在起跑線,淨係講自己幾咁努力,
點樣白手起家
真 全部老豆老母 都起碼中產
又攞極端例子嚟講,不如你試吓search吓wiki,有幾多名人係平民出身?
你都弱智
你自己一路話卡卡西見到李洛克開到5門 驚訝話「唔係努力做得到」
所以結論 開到6門=天才 = 天才先開到死門

上面一開始又係話成套野得2個人開到死門 所以好難 所以做到既都係天才

你不斷用開到死門黎證明凱+戴係天才 而家又講「邊個講過天才一定要開8門」 笑撚到 精神分裂到仆街

卡卡西本身就係個設定為天才既角色 你又要提佢 又話佢開唔到死門 姐係自己證明左「天才不等於開到八門」 反推返就係 「開到八門不等於天才」
錯 係因為你係窮人
如果火影有廢老屌柒小李,成件事就昇華哂
咁又叫極端例子
屌你老母一堆動物台狗喺到講乜撚火影
因為八門係凱家族嘅絕學

佢只教卡卡西三門

其他唔教佢

佢再叻都無得學
有天份 / 父幹的人,努力可以成功
兩樣都冇就收皮做蟻民啦
成功=有努力,失敗=無努力/未夠努力
呢啲post永遠都會俾火影騎劫
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞