哈佛教授: 研究表明「努力就能成功」其實是個天大的謊言

358 回覆
439 Like 35 Dislike
何思蓓咁
我唔會抹殺佢嘅努力
每晚早睡
每朝早起練水
呢樣真心癲

但係肺炎嗰期
冇得去泳會練水
佢屋企有成個泳池
呢啲真係父幹
最緊要投胎投得好
弱智努力完追唔追到班天才既成就?
就算努力都會失敗
不過懶惰接近 99%失敗
所以其實學校教育真係假象
有d人出到社會接受唔到真實世界就會崩潰
漏咗最重要嘅嘢唔記得講,就係佐助冇俾人話/覺得自己係庸才,唔會覺得自己咁勁係因為後期努力(佢知道自己/人哋都知道佢係天才);而鳴人明明係擁有最屈機嘅天份s(眾數要加s),但都要覺得自己/其他人覺得佢係庸才.火影世界d人都唔知個腦諗乜
失敗並不可怕,可怕的是你還相信這句話
明明心理學就有學說話人會偏好將成功原因當做自己努力
其實有運就點做都成功
出左黎做野就知運氣最重要
努力係提高上限
天分決定你下限
不過好多人個下限已經高過你上限唔知幾多
再加上你想追求你嘅天分 你想發揮你嘅天分
你需要一定嘅家底
所以一個人有 天分 + 家底 已經有齊條件完成自己嘅「夢想」
如果你齊晒兩樣嘢 自己個人仲好勤力
分分鐘改變世界

不過我就覺得 天分同努力真係分割唔到
一個人就算真係好努力 但無天分
就算俾佢得到成果 都會俾人話佢有天分
一個人有天分 但好懶惰
同樣 成功之後都會話自己好努力
真 有九尾 就等於老豆俾左個海洋公園你 你都唔識用
將你d火影時數串埋放落好多野到都夠成功,奈何人唔止懶,仲連緊餘既氣力都用埋黎搵藉口
凱 係真係努力
進清十郎
不嬲 最叻嘅人 都係 懶人
所以我會話出身其實就比一個range你,就算你幾唔努力都好,你都可以攞到range裏面最低嗰分,相反無論幾努力都好,你都只會攞到range裏面最高個分。現代社會,特別係香港呢啲貧富差距大嘅地方,如果你個出身俾你個range係低,咁就算你咁努力攞到你個range裏面最高嗰分,都仲會係低過出身好嘅人唔努力攞到嘅最低嘅分。
成功方程式

血統 (天份)
配套 (金錢)
際遇 (關係)
努力
運氣

平凡人只可以靠 努力 + 運氣
令到自己再提升一啲
天才99
努力1
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞