哈佛教授: 研究表明「努力就能成功」其實是個天大的謊言

358 回覆
439 Like 35 Dislike
浪費咗我廿分鐘
洗撚哈佛教授講咩
連登仔一早都講咗呢個理論啦
未白手興家係因為未夠成功
有冇人睇過本書?
感覺片入面嗰個人講d嘢膠膠地
之前睇過有關呢本書嘅書摘,內容明明係高深好多
想知段片同書入面個作者講嘅嘢係唔係一樣
建議你學下中文啦
你想表達係要開齊八門 就應該講「成個火影有幾多人開齊八門/開到死門」
唔係講乜鳩開到8門

同埋可以開到死門=勁? 成個火影得4個人識呢招技 數據少到咁 點得出開到=勁呢個結論

我又問下你 凱老豆係咁勁既話 點解成個木葉都笑鳩佢? 點解成世人都淨係做下忍做D垃圾任務?點解打仗時期冇打返D咩名號返黎?
你咁講我先諗起佢開影分身練仙術, 係仙術, 一般人根本無機會學

而且一個結印幾千個影分身出黎同你加exp, 仲過份過開外掛

諗諗下佐助呢d 先叫勤力型忍者
計唔計埋 嗚門個打靶仔同木葉丸
李洛克12歲畢業 大鳴人佢地一屆 鳴人畢業左1年都未必有 姐係李洛克最多只係畢業左2年 佢畢業拜左凱做老師 先學八門 姐係佢2年就開到5門

佢老豆20年先開齊8門 咁都唔叫廢

卡卡西果句天才擺明係講緊李洛克2年就開到5門呢單野啦
你就ON99當係講緊天才先可以開到死門
哦 姐係你想講佢老豆係廢既天才?
卡卡西果句天才擺明係講緊李洛克2年就開到5門呢單野啦
你就ON99當係講緊天才先可以開到死門

轉移視線?盲?
八門係凱個老豆研究出嚟

八門始祖

想知點廢
「2年就開到5門呢單野」
其實你係咪弱智理解唔到? 我話卡卡西驚訝既point係咁短時間開到5門 真係咁難明?你係咪理解力有咩缺陷

上面果句對白 「這根本不是光靠努力就能做到的事情」個這字 你點知係一定代表「開到6門」 我覺得係指緊「短時間開到5門」wor
michael sandel好多KOL都講過啦
咁你又不如講下有幾多人識8門啦
上面先數左成個火影識8門既人得4個 3個專精練呢樣野 1個業餘成套漫畫用得1次
要成街都識 首先你要證明左8門係公廁係人都學得先啦

成街都識8門(A) 但得少數人先開到死門(B) 有左A呢個前設 咪證明到B岩囉咁咪證明左係天才先開到死門囉
你而家A都冇 一味攞個B黎話 係咁架啦 B係岩架喇 係天才先開到死門架喇 ON99
因為懶惰而失敗既人同時無其他「不公平優勢」

事實如果你無擁有「不公平優勢」
即使你只係努力都唔會成功
留意下成功既人會發現佢地同時擁有一些「不公平優勢」
因為一個人既成功唔只同努力一樣有關

越擁有更多「不公平優勢」就越影響做一件事情既成功率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞