哈佛教授: 研究表明「努力就能成功」其實是個天大的謊言

358 回覆
439 Like 35 Dislike
呢個左盲!就是要全民劃一,先叫公平。
香港最ON9就係養左一班貴族出嚟但又癟貴族嘅限制又冇貴族嘅責任
不過有帝王嘅思維又冇帝王嘅能力
[quote]你有錢過李澤楷先出黎發表偉論啦
唔係既話係好無說服力既
如果你就係李澤楷,你可以share 下成功之道

如果你唔係,用第個人話我無佢咁叻,其實無咩意思

我比你更加相信你,我信你肯努力,你可以做得你想做既野,人生好似跑馬拉松,由起步到終點係漫長,但關鍵係你點做好每一步,有大目標唔可笑,只要你識拆解,張每個task 分得好細,然後一步一步做好佢,有日你就會發現,成功其實係累積出黎
李澤楷成功之道就係識投胎囉
有幾多人經自己努力可以有錢過佢
又有幾多個人想好似佢咁有錢
你計下個百份比 努力而成功既機會係幾多
香港最ON9就係養左一班貴族出嚟但又冇貴族嘅限制又冇貴族嘅責任
不過有帝王嘅思維又冇帝王嘅能力
你自己想證明「凱+戴係天才」
論點係「因為佢地開到死門」
理據係「天才先開到死門」

咁我咪攞卡卡西呢個公認係天才設定既角色黎講囉
卡卡西=天才
卡卡西開唔到死門
所以有冇天才屬性 同開唔開到死門 唔掛勾
既然唔掛勾 咁又點認可以因為凱+戴開到死門 所以就話佢地係天才呢?
你自己又解釋唔到呢樣野

好喇 而家到你第2個point 「凱+戴開到死門 卡卡西開唔到 咁所以凱+戴係比天才更優秀既天才」
我神早都講左卡卡西唔係專精練八門 又唔係專精練體術
凱+戴就成世人都係落哂力練八門 兩個情況唔同 唔明點解你可以攞黎比
卡卡西最撚手係雷切 咁係咪又要同凱+戴鬥雷遁?
蔡加讚
副車偈就係天資命運
努力就好似汽油咁
架架車都入一樣嘅油
副偈唔好 你加幾多油都冇用 用靚油都嘥氣
其實而家都係行緊貴族制,不過係現代版,呢個世界真正白手興家嘅係極少數,仲要係90%行運加10%努力先成功到
凡人雷門 打贏 天才一休
呢仗真係精彩

雷門用咗
努力(經驗) 運氣(機會)

創造咗
一世人唯一一次贏到一休嘅機會
佢把握到

呢下真係型到仆街
老母個基因 先玩到九尾 根本背景最強
呢本書對於最成功果1%既人簡直悶到嘔
依家先知
但係
「努力就會成功係假」
唔可以成為你唔努力既借口
有天份但唔努力個下限同普通人冇分別
其實已經係上忍
認真唔差
Meritocracy 根本係封建制度結束後嘅維穩價值,二十世紀共產主義失敗之後,令呢個思想更加猖狂。
仲有承擔風險能力
未必,你假設咗出生好你一樣會咁勤力,價值觀會一樣。
有,不過做正確決定。。
eg 比特幤,tesla,gme
但係俾人斬成人棍
正確決定只佔好少比例
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞