以色列係咪打完疫苗都頂唔住delta?

219 回覆
62 Like 2 Dislike
疫苗撚龍門任搬
死亡升? 死亡數定死亡率
數據? 任你up ?
重症率上面po左 link唔識睇?
踢爆你重症唔等於死亡就轉移視線去其他野,on9 仔
唔好9 up就算係英國重症率低但死亡率都係差唔多
英國好似改左計死亡嘅方法,驗到你有covid, 28天之後先死就唔算數。
唔重症先,又點會死?死嘅人多咗,即係表示緊重症嘅人多咗囉,乜唔係咁理解咩?

如果係去到以色列呢啲起過七成國民都打咗針嘅情況下,都可以搞到因為感染病毒而死多咗人,即係代表緊「打咗針都防唔重症」呢個立論係成立嘅
英國而家中招數字係約高峯期一半,重症約4份1,死亡10分1(重症死亡率低)

以色列就大鑊啲,中招數字係高峯變3分2,重症約4分1,死亡3分1(重症死亡率高)

呢啲都係偉大國家嘅白老鼠數字,但實驗始終要時間,睇埋嚟緊個冬天先
截至8月中,以色列12歲及以上人口的新冠疫苗接種率(兩劑)已經達到78%,部分高危人士更已接種第三劑,進度在世界各國間名列前茅。然而,高接種率沒能阻止第四波疫情的到來。六月以來,以色列的單日新增確診呈指數級增長,於8月16日錄得每百萬人超過1000宗新增個案,確診率迅速飆升至全球前五。同樣令人擔憂的是,研究情況顯示,疫苗提供的免疫力隨時間明顯下降,早期接種的長者感染風險也較高,全球防疫措施實在不容鬆懈。
「對於世界其他地區,這是一個非常清晰的警示。」以色列政府疫情專家委員會的主席巴利奇教授(Ran Balicer)說:「如果這樣的情況可以在這裏發生,那麼在其他任何地方也有可能。」
更令人擔憂的是新增確診案例中,不少是已接種兩劑疫苗的人士。根據《科學》(Science)雜誌網的報道,截至8月15日,以色列共有514名患者因嚴重及危險程度病症入院,這當中,59%人此前接種過兩劑疫苗。文章引述以色列理工學院(Israel Institute of Technology)的生物信息學家Uri Shalit指:「突破抗體感染的數量實在太多了,以至於佔了感染者的大多數,且多數住院患者都已接種疫苗。」

他補充稱:「來自以色列的一個經驗是:『疫苗有效果,但效果不夠好。』」

………………

疫苗保護率隨時間下跌

儘管病毒從屬於從疫苗覆蓋低的未成年人士群組中突破,但最終造成醫療體系負擔的則很可能是早期就已接種的年長者。
以色列醫療研究機構KSM Research and Innovation Center 7月29日發佈的一份論文預印(preprint,尚未經過同行評審)指出,六月至七月間,疫苗對接種者的保護效果隨着時間推移逐漸降低。研究者排除掉高齡、低免疫力等風險因素,發現早在1月就已經接種疫苗的人,染病風險比4月才接種疫苗的人高2.26倍。

新冠肺炎:Delta變種病毒在以色列肆虐,當局決定自8月1日開始,為長者民眾提供第三劑輝瑞疫苗,加強保護力。

近日美國疾病控制和預防中心(CDC)公佈的研究亦支持了上述結論。本周三,CDC總監瓦倫斯基(Rochelle Walensky)在白宮的新聞發佈會上宣佈了研究結果:「首先,疫苗給人體帶來的保護隨時間減弱。第二,疫苗對於新冠重症、住院以及死亡的保護效果仍然較高。」
研究人員發現,疫苗的保護率總體從5月份的92%下降至7月下旬時的80%,在養老院居民之中,疫苗保護率則在三至四個月間從75%降到53%,降幅高於整體情況。
兩國的研究結果和現實情況似乎都證實了此前病毒學家的預期。在以色列的前車之鑑後,美國則趕忙推出接種第三針的計劃,預計在9月20日開始實施。
而在以色列,隨着新一波疫情規模逐漸逼近年初的勢頭,政府放寬防疫政策、讓民眾生活和經濟重回正軌的計劃也隨之破碎。以色列如果沒達到如此高的疫苗接種率,第四波疫情很可能較現在更加嚴重。但高接種率似乎也使得民眾和政府放鬆了警惕,關於疫苗保護率減弱的研究以及以色列防疫的教訓,外界都須引以為戒。
本周,以色列政府再次搬出商業和娛樂場所的限聚令,甚至考慮是否重推封鎖措施。以色列防疫官員Salman Zarka周三表示:「我認為我們正處於戰爭中。」
學埋強国人的搬龍門

英國研究真係好多時得啖笑
不如去問吓Katalin Karikó 自己本身有無打疫苗
不過我鳩估就算佢無都會答有,因為佢有錢賺
細心d睇都係死少左既,所以逼針好無聊,打針最多保護到自己
有新數據就有新總結,成日9up搬龍門好煩

牛頓定律變相對論唔叫搬龍門
因為打完先有重症
搬龍門啦,毒針打完冇用會死,有重症,又後遺症,又會傳染。

改下名賴變種

苗撚正仆街
又mRNA, mRNA 會增加病毒量喎
唔公布或者屈落冇打針既人到咪低囉
柒左就唔信磚家
毒苗四大發現,苗撚請入
https://lih.kg/2665794
咁即係打定唔打好
仲有幾日就打pfizer 驚驚哋
6月打咗第二針HPV
苗撚,恐懼撚,打手,五毛,膠,磚家請速入
https://lih.kg/2654143
咁你去驗下智商
變得快過delta 病毒
日日都有data

DLLM

有人死,出事既po真係好少見你條仆街苗撚

你都知苗撚好撚煩咩
保護自己

以色列係咪打完疫苗都頂唔住delta?
https://lih.kg/baKqAkV
#67 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

簡單講,篇野引咗人去討論佢係咪發明者(or 唯一發明者)
但係實際上大眾想知嘅係 “佢有冇足夠認知去評論件事”
而呢篇嘢其實係講左佢可能有
我係屌緊條anti vax散播假消息,貼d唔貼d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞