以色列係咪打完疫苗都頂唔住delta?

219 回覆
62 Like 2 Dislike
其實係因為抗體水平下降咗呀定係真係delta變種就算有抗體都冇用? 但之前又話啲變種如果變少少唔大變疫苗都重有效頂住嘅?
過咗成年
連登仔都分唔到預防重症同預防感染嘅分別 係咪?
Delta傳染力勁 但係死亡率好似同流感差唔多

但佢死亡人數又升返上去,條線重要同上面感染條線個趨勢差唔多
𨳒你老母系米連醫學(科學)都要玩語言藝術
首先打咗都係會中,仲隨時因為冇咁小心而易中左

另外,所謂“60%重症打左針”係有啲miss leading
因為要睇埋接種率先知打針幫到幾多手
睇新聞,佢全國個接種率78%打咗兩針輝瑞疫苗,部分高危人士例如60歲或以上同埋低免疫力人士更加打埋第三針
just flu 頂唔頂得住又點
如果好記性既話
應該記得當初係話打咗針就唔洗再防疫戴口罩 可以回復正常生活
係中咗招唔掂先搬龍門 話防重症 要人又打針又戴口罩
因為果陣仲未有Delta變種
重症好似都防唔到
咁講, 如果無變種, 就真係打針搞得掂. 過去沙士同中東都係無變種下消失 (歡迎大家對號入座各取所需) 點知今次個玩法係不停變種, 重要係更高傳染性結果針撚咪收晒貔.

家下打針都只不過係頂住先, 明知有副作用可能致死. 外國政府唔想班武肺撚浪費晒醫療資源先谷針. 病咗係會霸住個位 7 - 21 日不等, 但係死係吉咗個醫療位慳資源, 對政府嚟講係統計學上一個數字. 香港要交數就扮抄外國, 但係人地個政府係可以俾人投票踢走. 香港政府係完全無政治後果.

外國玩法係打到咁上下就開放, 用大部份人已打針為由重啟經濟, 但係無打針既就會變大屠殺, 因為有打既仍然可以播毒, 無打既無抗體只有用自己生命值硬食. 其實呢一刻個世界已經好撚癲同亂.

聽聞以色列好似搵到方法醫武肺, 如果唔係靠打擊病毒而係用防止肺部被破壞呢個方法入手, 咁就唔洗再打針. 有快速測試加食藥就搞掂. 不過我唔係讀生物藥理只係諗吓. 重有背後黑手會唔會玩野出 Pro Max 都係關鍵.
死同重症兩樣野
D疫苗撚今次又搬龍門死唔等同重症
RNA會變種是常識吧?中學冇讀過生物?變種只係時間問題
梗係兩樣野,你係咪弱智
其實如果淨係預防重症,係唔係求其打一針就ok啦?反正打一針又會中,打兩針都係會中,大家交下戲咁話啦吓?
重症撚
你要睇打針前後染症人數及死亡率
我比較過d數據
以色列2月2, 7天平均染症人數係7000幾
死亡48
依家7天平均染症7200幾
死亡22

死少左人
自己定義頂唔頂到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞