點解仲有人唔信有鬼

665 回覆
20 Like 865 Dislike
怪談?
次次鏡頭影出黎都無野睇 但現場就交足反應
我覺得主觀唔係講緊個驗證方法
而個人對果件事個取態
咁如果在呢一個客觀準則下而認為唔存在算唔算主觀?
「科學解釋唔到嘅嘢就應該等如不存在,直到科學解釋到為止。」
呢個我唔同意
我諗好多科學家都唔會同意
好多現象都係發現左好耐先有解釋,例如水星近日點進動(1859年發現,到1915打後有廣義相對論解釋)、光電效應(1887年發現,1905年用光量子論解釋,之後仲有量子力學同量力場論提供更完整既解釋)
但呢d現象未有解釋個陣,已經由好多人重覆做實驗/計算黎確定真係存在,只係唔知點解
而鬼既問題係連確定佢係存在既證據都冇
所以從科學角度講,「見鬼/靈異現象」係一個真實存在既現象(我當d人d親身經歷唔係作出黎先,同埋我自己直至高中為止都遇過幾次),而我地唔知點解有呢個現象(幻覺?錯覺?惡作劇?真係有鬼?其實作為一個堅決唔信有鬼既人真係好想去靈探,睇下靈異現象係咩黎
但係「鬼既存在」本身根本無/未有方法驗證,所以話無鬼比有鬼合理(而且有好多phsyics現象可以用黎間接argue無鬼,我懶得寫自己點睇,有興趣可以睇下:
https://hfdavidyu.com/2015/03/21/%E4%B8%96%E4%B8%8A%E6%9C%89%E9%AC%BC%E5%97%8E%E7%A7%91%E5%AD%B8%E7%9C%8B%E8%B6%85%E8%87%AA%E7%84%B6/
https://www.sciencealert.com/a-physicist-just-explained-why-the-large-hadron-collider-disproves-the-existence-of-ghosts
入住請敲門乜都無影到都比d"師傅"話見到有野
當然唔算
巴打想請教一下
咁外星人唔係一樣咩?
見到UFO,甚至有人見到外星人都係一個真實存在既現象
外星人本身根本無/未有方法驗證
根據好多目擊個案,佢地既行動一樣係違反物理法則
咁科學界係咪都得出無外星人比有外星人合理?
既然係咁,霍金又點解叫我地唔好去惹外星人
首先要講得清楚D「有外星人」同「外星人黎左地球」係兩樣野
「有外星人」一d都唔出奇,宇宙咁大
「外星人黎左地球」就無可靠證據(成日見人講美國公開幾十年前D機密檔案有寫同外星人接觸,但我覺得係穿鑿附會所以TDLR,有無人節錄黎睇下?)
霍金講個D聽下就算,佢係物理學專家,但唔係佢講乜都啱
聽日返工
曬氣啦同連燈仔講鬼信咩
我其實係想講同一樣野
因為有外星人黎左地球同人類接觸,所以呢個世界有外星人
唔止美國官方,而係民間都有人聲稱接觸過外星人,有所謂既第三類接觸
佢地都見到一D違反物理定律既現象
情況就好似有人話親身見到鬼一樣
而我地一般人都無辦法驗證外星人係咪存在
霍金作為物理學專家,佢對一樣野係唔係存在應該比我地一般人有更高既標準
外星人同鬼一樣唔受我地所知既物理定律限制,但霍金又竟然相信佢既存在
我覺得唯一解釋係霍金或者其他科學家知道我地一般人唔知道既野
而個解釋唔係單單因為宇宙大咁簡單
否則佢地應該會話無外星人比有外星人合理
如果外星人真係被證實係存在,到時或者會有更多人相信有鬼
我上面個回覆有D Concept錯左
係應該分開「有外星人」同「外星人黎左地球」
因為霍金只係針對「有外星人」,而唔係「外星人黎左地球」
師兄果然係物理系

利申:中學程度physics﹐請賜教
小弟不才
師兄介唔介意幫手解釋吓乜撚嘢係gauge theory乜撚嘢unphysical state
粒子震動係同佢既溫度有關
睇唔睇到係視乎啲粒子既數量or反唔反光
占領區一定有

其他地方只係種族歧視

柒少陣好嗎
死窮鬼
未見過唔會信
gauge theory就係例如electric potential咁,你加個constant唔會影響E field,咁你揀potential既reference point呢個過程就叫做gauge fixing (即係揀定一個”gauge”)而gauge theory就係指任何有類似呢種性質既theory (i.e. 個theory入面有d quantities變完之後唔會影響measurable quantities)
(當然呢個係最最最簡單既例子,實際上就算 electric potential都可以有d更複雜既玩法, 唔一定只係加個constant)
unphysical就係話佢純粹係數學上產生出黎既野,unmeasurable(好似electric potential咁,不過electric potential唔係ghost)
聽到撻左一聲然後開始有佛經聲
佢唔係普通流行音樂
係撻一聲之後開始播果啲佛經歌
果一個剎那好難冷靜
我諗我解釋得唔好,我嘅意思係如果科學冇辦法證明到佢存在,無論系乜嘢都應該被視為不存在,直至到證明到佢係存在為止。引起誤會,請見諒,我中文真係唔好。
你嗰個例子講得好好,亦都係我其中一樣想表達嘅嘢,因為我哋已經發現到呢個現象,咁樣就冇可能話佢係不存在。但係我就想問吓啲假設有鬼嘅人點解會得出呢一個假設?係咪佢哋見到一啲相關嘅現象呢?所以得出呢個假設?
(利申:Computer Science IT狗,但好鍾意Science)有錯請直言。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞