點解仲有人唔信有鬼

665 回覆
20 Like 865 Dislike
呢度好多連f3 f4都未有,成班初中生
有既肯定知道液氣固體都有粒子震緊
調頻佢地聽到更加驚
人對未知既嘢一定會恐懼
所以都係大家唔講算
就算人地文科生
你都係半桶水理科生
仲要係中學程度黎講既半桶水
係,你最叻
信唔信係個人取態﹐頭盔:冇諗住說服你純粹想為自己辯護

首先我會問自己點解要選擇去信無從考證嘅事?
撇除「寧可信其有」呢啲傳統智慧心理技巧

仲有師兄你已經假設咗嗰一個人講嘅係「事實」

科學可信嘅地方就係在於真嘅嘢喺正確嘅條件之吓任誰人去觀察都係一樣﹐而且為咗驗証假設科學家更加係會反覆test嚟觀察不同variable對結果嘅影響。

如果一樣嘢係
1. 冇可靠理論撐腰
2. 冇可證偽性 (做test、set機又話靈體避開又話擾亂「磁場」)
3. 其他人去觀察都唔可以見到事主見到嘅

唯一有嘅只係一隊人嘅主觀陳述﹐歷史文物﹐同個人經驗﹐我會比較偏向唔信

有啲嘢唔係真嘅﹐多人講唔會令佢變真。

所以我自己就唔信﹐你鍾意信隨你。
未聽過古人有「充分證據」支持地平
點會唔信 而家咪有個窮鬼覆緊你
扇葉睇唔到係因為粒子震太快所以睇唔到

真係好撚醒目小弟不才﹐對於動畫嘅嘢唔係太熟悉﹐關於fps嘅概念留低等下位巴打執

固態粒子嘅震動係視乎佢藴含ke嘅多寡﹐你將舊鐵加熱到300度佢會自己發紅光係因為佢ke好多﹐震動得快(你哋最撚鍾意嘅term啊)﹐啲粒子進入激發態並將佢自身吸收咗嘅能量以一定頻率(~700nm)震動中嘅光子散發出嚟。

好啦﹐咁請教吓「鬼」係留低咩粒子呢?點解科學鑑證冇辦法辨識到呢啲粒子呢?大把嘢肉眼睇唔到但係都可以檢測到存在㗎﹐你搵到粒ghost particle未啊清

又改口吻明明你哋最興話鬼係「非物質世界」嘅嘢﹐咁冇實體又講咩粒子

頒個獎比你好唔好?呢度最叻係你啦
曲直難分
上面位巴打用地平說做例子搞到好複雜
用黑天鵝黎比喻會唔會簡單D
你無航海技術,你永遠都證實唔到有黑天鵝
From wiki
在18世紀歐洲人發現澳洲之前,由於他們所見過的天鵝都是白色的,所以在當時歐洲人眼中,天鵝只有白色的品種。直到歐洲人發現了澳洲,看到當地的黑天鵝後,人們認識天鵝的視野才打開,只需一個黑天鵝的觀察結果就能使從無數次對白天鵝的觀察中歸納推理出的一般結論失效,引起了人們對認知的反思-以往認為對的不等於以後總是對的。
補充:一樣物件粒子不變而振動頻率改變並唔會影響佢反出嚟嘅光嘅頻率﹐佢只會ke少咗(即刻温度低咗啊)。

如果佢本身係能量多到足以令佢發光嘅嘢或者佢發出嘅光會暗咗﹐但係一種粒子會放出嘅光子應該都係嗰幾款﹐呢個關係到佢電子層之間所需要嘅能量(which is always the same within its own type of atom)

現今科學只有溫感變色並沒有溫感透光(應該係)
而莫講話發唔發光﹐連隻粒子自己嘅存在都發現唔到﹐真係叫人點撚樣信。

仲要好撚多你呢啲半桶水偽科學打手﹐識小小就亂鳩咁用啲jargons﹐妖言惑眾。
鬼係咩黎
Energy ? Weight? Electric field change?
Can it be measured
油炸鬼
我當然支持科學同佐證啦
但始終世上係有科學解釋唔到既事物同現象
對未能證實既野我會持保留任何可能性多過主觀地一口咬定唔存在

我自己就起碼都聽下當時人既描述先啦
至於假設唔係謊言係唔想影響自己對當時人嘅觀感而影響判斷姐
因為我會感受到如果自己講出嚟嘅事實係冇人相信嘅話其實係幾難受

作為聆聽者起碼我會覺得自己係關心緊嗰個人而唔係佢一開聲我就不停否定佢叫佢證明乜證明物

一齊探討下將解唔開嘅事物梳理一下話唔定都可以幫當時人解開佢個心結即使最後乜嘢都證明唔到都好

所以呢個post見到啲人討論到起曬槓我就會覺得有啲奇怪
最少佢哋有理據相信囉
你一係講中文,一係講英文,一係中英對照,但咪撚又中又英啦
點解仲有人唔信你屎忽有鬼
明,係咁啱有啲字醒唔超點寫。
ghost particle係真係有架物理學家都研究緊
連科學家都覺得世上有鬼
https://en.wikipedia.org/wiki/Ghost_(physics)
我以前番工做嘢成日見到

屎忽鬼
真係好唔明白"因為科學冇辦法解釋到於是我就信一個我覺得合理嘅假設"呢一種心態。我理解有好多嘢係科學解釋唔到,但係科學嘅精神正正就係不斷研究、不斷進步同埋最重要嘅小心求證。科學解釋唔到嘅嘢就應該等如不存在,直到科學解釋到為止。如果因為你自己聽到一個相對上合理嘅假設你就選擇去相信而漠視該假設證據明顯不足嘅問題,咁你同嗰啲散播未經證實謠言嘅人有咩分別?如果因為我哋而家科學水平未夠所以就解釋唔到一樣嘢,咁而家呢個時間點呢樣嘢就係唔存在。如果若干年之後呢樣嘢被發現先可以切切實實咁話佢係存在。呢個先係科學嘅精神。你哋呢一種心態點對得住歷代花上自己大半世時間醉心研究嘅眾多科學家呢?佢哋明唔明白有啲嘢係科學解釋唔到?佢哋當然明白。但係佢哋有冇因為咁樣麻木信一啲冇根據嘅假設呢?佢哋冇,因為佢哋明白科學謹慎嘅精神,不斷反覆實驗先至夠膽提出一個假設。
聽講大部分都係渾渾噩噩type
一般鬼/自殺鬼既振動頻率慢活人3倍

我唔知魔個d係點啦
但一般個種好呆下
震動頻率借問聲有啲乜嘢震緊??
碌鳩????
你文科生?
液氣固體都有粒子震緊,我記得呢d f4都有學,咪無知啦你
震太慢/震太快既,人肉眼就肯定見唔到,震太快既例子:你可以想像下風扇開緊既扇葉

反正你以後都會知
補充:一樣物件粒子不變而振動頻率改變並唔會影響佢反出嚟嘅光嘅頻率﹐佢只會ke少咗(即刻温度低咗啊)。

如果佢本身係能量多到足以令佢發光嘅嘢或者佢發出嘅光會暗咗﹐但係一種粒子會放出嘅光子應該都係嗰幾款﹐呢個關係到佢電子層之間所需要嘅能量(which is always the same within its own type of atom)

現今科學只有溫感變色並沒有溫感透光(應該係)
而莫講話發唔發光﹐連隻粒子自己嘅存在都發現唔到﹐真係叫人點撚樣信。

仲要好撚多你呢啲半桶水偽科學打手﹐識小小就亂鳩咁用啲jargons﹐妖言惑眾。
紅字要補充少少
唔一定係取決於atoms既energy levels,例如solid既話,成個solid作為整體,d energy levels同單個atom好唔同胞(e.g. 會有band structure)
好耐無食過,你一講就想食
邊到有好食既油炸鬼
起曬槓係因為個標題好撚串
點解從來無人base on“真人真事”鬼故做實驗
整個myth busters咁都好呀
好似企足廟香爐幾個鐘 成身香味夜晚再去墳場開眼之類
咁如果話"證明唔到就係唔存在直至到證明到為止先變成存在"又算唔算主觀呢?如果係嘅話而家成個科學界都係主觀喎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞