點解仲有人唔信有鬼

665 回覆
20 Like 865 Dislike
所以話個信念係幾咁緊要
動物都有動物靈體, 放骨灰可能會令佢唔想走, 有人話見過, 好似話對大家都唔好
香港周圍都係人
開始越黎越多弱智精神病人入黎
概念黎架姐
現今科學解釋唔到咪超自然囉
未知事物現象又點定義呢
外星人又唔通一定要羅茲威爾咁嘅樣先係咩
早兩年我阿嫲過身 骨灰放咗喺紅磡啲鋪頭度一排
上位嗰位揸車去拎 拎上車後兩三秒
本身播緊歌 變咗係一個後生女人聲嘅尖叫痛哭聲
想轉下一首都轉唔到 直接關咗部機先停到
係咪鬼就唔知
解釋唔到嘅事就親身試過
咁既po居然召喚到雞皇飯潮文
學術台
親身經歷:
細個夜晚晚成屋人瞓晒,我就喺度偷打機,跟住見到老豆張床(因為老豆早返工瞓廳) 幅牆上面有個類似阿伯嘅黑影望住我老豆張床,好肯定平時係無呢個影,我亦有郁晒周圍啲嘢想睇乜嘢影嚟,最後仲行埋去踢咗佢一腳就無理,第朝我老豆同老母講尋晚俾鬼壓,叫我媽去拜神。

第二單係有次我同我伴侶喺間房度講緊嘢,突然有一把聲插嘴,講咗句類似日文嘅說話,我哋即刻呆咗,兩個人都聽到,就想搵吓到底邊度發出嘅聲音,唔駛自己咁驚,當時開緊冷氣,無開窗,屋企無其他人,跟住我就話邊度會傳嚟一把咁尖嘅女人聲,我伴侶話唔係女人聲喎,佢聽到嘅係一句好沉嘅男人聲,同一句說話唔同聲音呢樣係最解釋唔到,最後都係去拜神求心安。

所以我相信有鬼,由細到大都遇唔少呢啲嘢,不過最解釋唔到係呢兩單,拜神嘅人同我講唔好成日接觸或者諗靈異嘅嘢就同啲靈異磁場遠離就會少機會遇到。
病人好正常,唔好刺激佢
咁我咁樣講準唔准確,你口中嘅超自然科學等於迷信
當佢哋一齊分享,佢哋就會變成正常
科學叫幻覺
超自然叫撞鬼
以上2種都只係得當時人睇到證明唔到任何野
我又好奇點解淨係可以用幻覺去解釋而否定另一樣唔可以保留可能性
現今科學解釋唔到重子不對稱性,唔通又要叫做超自然
我唔知呢個世界有冇鬼,但我希望有。

我好想見下我過左身嘅屋企人
死道友索少啲k啦
真係因人而異 冇辦法肯定答你
如果只係因為保留可能性亦唔影響用自然科學求真既過程我覺得唔係迷信

相反只相信世界上得科學唯一解釋
即使科學解釋唔到都仍然否定其他可能性
先係迷信
知識有限呢個真係答唔到你
你好認真咁搞左個gag
盡晒力?
即係上網搵過見鬼方法?
去墓頭訓教之類?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞