點解仲有人唔信有鬼

665 回覆
20 Like 865 Dislike
可能因為科學一路以嚟都係based on證據同研究
科學從來都係一步推一步用一啲「客觀上係真」嘅去假設一啲「有可能會係真嘅」
而點樣證明一樣野係客觀相真實就係做實驗/提出證據
一樣嘢要對你、對我、對全世界嚟講都係真嘅先至係真
唔係你話係就係 我哋可以simulate個情況再做一次 今次用電腦/電話影低做客觀證據
屌你 你話上山見到隻鬼就係呀?我上山見到隻獨角獸用碌30寸長巨鳩屌緊個阿婆㖭啊
我覺得超自然同科學唔係互相矛盾既
唔可以客觀證明有鬼有可能係因為我地而家既科學技術未夠高
正如宇宙咁大,我地人類到而家都走唔出大陽系一樣
而家既科學亦唔可以憑物質去創造一個活人
又或者呢個世界係存在科學以外既法刖
我地就好似係魚缸入面既魚,永遠都唔能夠理解魚缸外既世界係點樣行
不如咁啦,覺得冇鬼嗰啲逐個夜晚去墳場挖一個墳好唔好
未開陰陽眼係會睇唔明
睇死佢地唔敢啦
好多死都唔信有鬼既人只不過係思想陜隘既人
佢地當中有行動力既人只有好少數
我都認同「鬼」係 有機會存在 而現代科學未解釋到住
但係鬼現階段只可以remain a fantasy not a theory (nor is it a hypothesis)
因為「鬼」呢個concept都係衍生自一個錯嘅系統

呢個亦係大部份中醫都比現代醫學歸類為僞科學嘅原因 就係嗰啲咩 金木水火土 陰陽元素 體內不平衡全部都係鳩吹出嚟

好似 靈體 地獄 before/afterlife 呢啲全部都係冇得喺啲sure係客觀嘅真相度deduce出嚟 永遠都係要做好撚大嘅logic leap去格硬解釋一啲解釋唔到嘅事

當然亦有可能係成個關於鬼concept都係科學未夠先進去解釋
但係我個人會比較係觀望態度 而當比問到我信唔信鬼
我會根據你嘅取態去迎合你 現實中真係費事拗
今個星期六夜晚出去沙灘,第二日朝早先走,咁你上黎話先講盡哂力
一野收哂班人皮
大陸貪官全部活生生
班友害得人少?
講就凶狠
夠姜咪試吓去墳場 逐個墳墓指住嚟屌睇吓會點!?
長知識了,不過香港大部分一定有避雷針,點會打到鋼筋?
巴打你態度絕對正確
抱有懷疑又唔會完全否定
我只係唔明有D人
單憑自已未見過,科學解釋唔到
就100%否定鬼既存在
至少都應該抱住半信半疑既態度
因為就算科技發展到今日咁先進,人類其實仲係好渺小
科學以外既法則
考古班人死晒未
咁你去唔去吖?
洗乜我去 一樣係挖墳,應該全部既下場一樣喎 定係考古佬挖就冇事?以後撞鬼唔洗搵道士啦,搵考古佬就得
咁動物有冇?
可能有
巴打真理性
今日晏晝入黎講左陣比人追擊到痴根
巴打肯定少少啦,人都係動物黎。一定有
想知信鬼既人覺得鬼既本質係咩? 人死後剩餘既能量?
頭先睇左位巴打嘅言論幾buy
好多野都證實唔到
所以真係要到我地可能有一日做鬼先知
費事又被人追擊
係 男鬼
假設你係一個殺人嫌疑犯個官可唔可以同你講因為你證明唔到你冇殺人所以你有罪?知唔知乜嘢叫無罪假定,科學同法律一樣都係用無罪假定。原因好簡單,因為無罪假定呢個系統得出嘅結論安全實際好多。用你而家呢一個講法,我亦都可以話你點證明到你自己冇錯?簡單而言如果一樣野未有證據證明係有嘅咁即係無。你要人相信有鬼吖嘛,冇問題攞證據出嚟。
咁所以你想論證啲咩?論證我錯?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞