點解仲有人唔信有鬼

665 回覆
20 Like 865 Dislike
唔洗既,等到有人證明到就得
lm
然後大堆兒登仔繼續話假設都唔得 假設都唔信得過
留名睇吹水有陰陽眼又乜乜師傅大會
我只係指出一個嚴重嘅邏輯問題,基於你係提出呢個論點嘅人,你就有責任證明呢樣嘢係屬實嘅並且提出證據,你唔應該可以問"你點樣證明我係錯"。
見到鬼記得問吓佢開邊6個半字
我由頭到尾都唔係講論點
而係一個假設……
咁嘅話 應該係你點樣證明我呢個假設有咩錯
我重新講一次啦
我嘅假設就係人嘅意識同肉體分開
肉體死後意識依然存在
唔該你係搵錯處嘅途中記住一樣野
呢個世界有無鬼 好難證實
所謂嘅真假 都只係你信唔信而已
思想放開少少 唔好比固有文化框死自己
因為今日晏晝被正字刑警話我中文唔好
係度講埋啦
假設同論點係有分別嘅ok?
咁一個蟻巢咪
我其實係想講假設,唔好意思。
如果係咁樣嘅話只可以話你呢個假設唔係一個好嘅假設。好嘅假設應該係根據埋一啲現有嘅定律去推測未知的事情,而唔係憑空想像一樣嘢出嚟。例如,一個生物學家佢假設猩猩擁有人類嘅一半智慧。咁佢係點樣得出呢個假設?佢去做好大量嘅實驗例如一啲俾人類嬰兒做嘅實驗,不過只係今次實驗對象係猩猩而唔係人類嬰兒咁解。佢完咗個實驗發現猩猩performance有人類嘅一半。從而令佢產生呢一個假設。咁我問返你你呢一個假設based on乜嘢?
或者咁講,所有假設未證明到啱啲前就已經係錯,我咁講你明唔明?
好彩係男,我幾驚係女鬼
無架 正如頭先咁講
死後世界嘅運行 死前嘅我地唔會明
最重要嘅係 好似上幾位師兄咁講
基本上好難有理據
甚至科學都未解釋到嘅領域
咁樣計其實所有關於鬼嘅信仰或者學說其實都無可能被論證/推理
我個人咁睇 鬼係呢個時代
仲只可以靠推測同假設去理解
直至我地有新嘅突破
都係果句啦 都係自己覺得邊個解說最合理
信住先姐
當然視乎情況,真實嘅科學假設較為真實合理同埋相對不合理,呢個就要睇你本身個假設係建基於乜嘢。
我識少少法術,有人想知我繼續講
我都希望有鬼 仲會識得番去報仇
曾經有一段時間好黑仔
嗰段時間一直俾鬼壓
到後來重見到黑影同聽到佢同我講野
當時係一路開著電視俾鬼壓 電視畫面重一直播緊 所以唔係發夢
點解要有"信住先呢"呢個態度呢?如果係咁嘅話任何無理嘅假設都可以用呢個態度。我亦都可以話"所有人死後一定會變豬"跟住當人哋問我呢個假設邊度嚟嘅時候,我就同佢講"而家人類嘅科技水平仲未證明到呢樣嘢,信住先啦!" 我咁講你覺得合唔合理?點解唔可以等到科技證明到先信呢?
想聽鬼故
鬼 應該冇唔易重返人間
佢地要害你、攞你命或拉你落去 未必好似電影咁
去過果個世界嘅人先知有幾無助
所以我最後果句就係話
睇你自己信唔信
我唔係要全部人都一定要信
亦唔需要人地話我知應唔應該信
唔好比任何野箝制住
同樣,我都見過.... 下面有人話點解只係見到一隻,但要咁岩咁Q岩channel先見到,唔係個d乜乜師父,開左眼乜都見到
你覺得世界上無鬼 都係一種說法
我都唔會話你錯
你自己信 咁就可以了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞