廿幾歲巴脫髮自救 (ok成功)

494 回覆
258 Like 14 Dislike
有問題先解決啦,如果未有脫髮問題都係飲食唔好太油、保持頭皮清潔健康就得
食藥搽藥一開始就跟一世 唔好亂嚟啊
https://youtu.be/T-_HKFjxVl0

唔關脱髪事,純粹想分享下,
我自己一年冇用洗頭水護髮素,
想講呢年係我覺得人生髮質最好嘅時間,

真係好推介各位巴打試吓,
個原理條片解釋得清楚啲,我唔亂up了,
我親身體驗係,你個身體自然會幫你調整油脂分泌,
每日用清水沖洗後用涼風吹乾係最好嘅打理
我都係續隻試㗎咋
我本身油性所以會買for dry and oily hair嘅product咁囉 不過真係要試過先知,試完覺得ok就唔好亂咁轉洗頭水,如果唔係頭皮適應唔到又會繼續出事
係,我屋企人都話之前去生髮中心
都係洗頭,搽藥水,照下激光
根本自己買仲平,見佢而家係咁
- 用韓國靚洗頭水去頭油
- 有睇過頭髮醫生用緊咩5%生髮藥水
- 隔日用HairMax激光照頭
而家髮量好正常,仲要唔洗花好多時間
如果你頭成日痕/油/多頭皮,咁就算你有遺傳/血液循環問題都肯定要搞掂頭皮本身油嘅問題先。食少啲油/辣野可以有限度幫助,個人嚟講洗頭水同洗頭方法好重要。

搞掂頭皮本身問題就可以排除究竟係頭皮問題導致脫髮定係其他問題,例如血液循環唔夠或者雄禿

血液循環問題,可以做運動不過係咪真係改善到就真係因人而異。如果唔係就可以試minoxidil,不過一停就打回原型

如果都唔得咁就可能係雄禿,finasteride會幫到你

不過如果你自己都係唔sure咁就睇醫生最穩陣
巴打!有興趣呀
我喺藥房買 Damocare (Finasteride 1mg)韓國製,平好多
會唔會好油同好臭?
幾多錢同邊到?
去邊check原因?
Regaine 邊到有得賣 我行左好多間屈臣都無
Um
搽髮線有無效?因為我睇rogaine說明書話5%只對頭頂有效。
我搽左3個月左右生得少少毛毛同埋有時搽個個位好癢
我自己就唔理說明書 照搽髮線,我覺得好似都唔話完全唔work嘅,起碼發現對上少少都無繼續甩
不過都唔排除係因為我食埋藥
要有藥劑師counter嘅watsons先有賣
我自己唔會,不過頭一個禮拜會難頂,
身體要開始適應,
我一開始都好驚同介意,
日日問屋企人又問髮型師,
心後其實冇事
我喺北角買,不過好多間藥房都有,不過佢係處方藥物
價錢好似$250一盒買多啲平啲
gel完頭都係用清水洗就算
諗起我有個鬼仔大學同學,鍾意咩organic主意,一星期先沖一次涼,唔洗見到佢都聞到佢喺附近
光頭+假髮有無得諗
想問父輩個邊我阿爸阿爺全部都m字額,但係我老豆除左m字額之外,佢頭髮量唔少,冇乜脫髮情況。

呢啲情況算唔算係脫髮問題定純粹係基因問題?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞