廿幾歲巴脫髮自救 (ok成功)

494 回覆
258 Like 14 Dislike
脫髮中心一開始會幫你用放大鏡頭check你頭皮,睇有無頭瘡、油唔油,或者有無毛囊阻塞。然後制定一個plan俾你。我嗰屎仲係學生,所以講價r到個平好多嘅學生價做10次treatment(證明佢地有啲海鮮價)。

每次都有姐姐幫你洗頭,頭3-4次剩係搽精華液+好似焗油咁焗頭,再用藍光照15分鐘。之後3-4次就用微針幫你促進精華液滲透頭皮。有時會用氧氣注射機幫你「注射」氧氣入頭皮,不過有無用自己判斷喇

的確做完頭髮好乾爽,亦無咁痕,不過我番屋企用姐姐嘅洗頭方法 (即係我上面講嘅方法)其實都一樣 洗頭水佢地有sell嘅,不過成$300一枝,我用完一枝之後覺得唔係好大幫助就無繼續用
係咪一直都keep住每日兩次,有冇試過一日用一次,因為聽聞用完朝早用完會好塌好油,只想晚上用
我m字位置都好幼 有啲人話食野可以幫助,例如食多啲肉啊、維他命B/D/E嗰啲。我係幾食過biotin補充劑,不過幫助唔大 可能鋸多啲扒+均衡飲食仲有用

不過我用完finasteride/minoxidil 本身幼嘅地方好似粗咗,minoxidil一開始用會令你啲幼弱頭髮脱出嚟,然後生番啲強頭髮 不過利申沒人嘅體質唔同好難100% 保證
有無好似暗瘡嘅粒粒?如果有都可能係油性.. 不過試minoxidil之前都係洗乾淨啲個頭,確保頭皮上嘅有洗得走先再試minoxidil,因為用minoxidil好可能番唔到轉頭,因為一停用就會開始甩番
我都曾經用50惠,不過可能我好嚴重所以完全無料到
一日洗兩次頭

洗得多都唔好喎
因為我有朝早洗頭習慣,我通常夜晚會用好多,然後朝早洗頭洗走去。然後朝早洗頭後吹頭前滴一兩滴係手指再搽上頭皮,然後吹乾啲minoxidil,咁就唔會太塌
我諗我過幾年都會越嚟越嚴重,屋企男性啲頭髮都唔多,應該係基因嘅詛咒嚟
就係咁喇ching 呢三個方法加埋可以幫到雄禿+油性頭髮問題
不過你覺唔覺脫髮係一期期,突然甩好多,但係慢慢又會生番好,然後過半年又有機會會甩,不過好彩唔係超嚴重
個頭洗完一陣就勁油,咁係油頭家乾頭?
直情詛咒啦屌 自問都唔樣衰,但係一禿頭真係唔洗出嚟行
lm
我覺得有好大原因都係因為你有食藥先救到
其實只係可以拖慢佢,生活習慣都重要
巴打點分乾性定油性頭髮
係咪有頭皮就係乾性
算鳩數啦 冇頭髮就係冇頭髮架啦
不過試過偷懶,一日用一次甚至唔用一兩日,都好似keep到啲,不過如果你當生髮係一個循環/週期咁睇,skip咗唔用好似唔係咁好,始終唔用嗰啲時間頭皮供血量就有機會少咗,然後啲毛囊就會弱zuo
我個鑽勁禿 先得23歲
欣賞樓豬既努力
只係想同其餘90% 做晒所有野都救唔返既人講,有時基因問題係救唔到
與其繼續辛苦不如嘗試下接受自己
我發覺洗完頭都係用風筒吹吹 好似個頭無咁油 如果洗完頭齋抹唔吹 好似等佢乾左果陣會油d
呢個真係唔sure,因為我係油性,從來無試過有頭皮煩惱
有冇後悔過去脫髮中心被呃錢
ching 可以add tg講?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞