廿幾歲巴脫髮自救 (ok成功)

494 回覆
258 Like 14 Dislike
應該點樣判斷?

感謝樓主分享btw
日本無夕洗頭水得唔得
我都係 好驚有風
剪眼微上少少咁囉 之後搽啲鹽水就算
唔好掂頭皮
我都係呢一年慢慢發覺開始甩頭髮,我今年27歲

首先本身天生M字額,兩年前左右發覺好似高左少少,所以上年有d錢就的起心肝去左植髮,宜家植左半年左右,d頭髮仲係未成長得晒,有少少幼

而且我都有頭油問題,兩年前轉左用一隻幾多人用既防脫髮洗頭水(綠色果枝),再加埋一枝藥用殺菌用既洗頭水,聲稱可以防頭瘡同埋控油,兩隻一齊之後就少左好多油

另外頭頂開始發覺洗完頭見到頭皮,頭髮摸上手越黎越輕同滑,之後先知原來係幼左

我有搽minoxidil,不過懶得滯,淨係夜晚搽一次,搽左4個月,近排發覺頭頂都係幼左,上個禮拜開始食埋藥,兩日1mg

唔經唔覺total做左5樣野希望救得返啦
幾$度,睇幾耐
真心問 可唔可以用嚟整低啲個髮際線
係真唔係
用緊Minoxidil
目前處於狂脫期
我想知Minoxidil搽額頭會唔會甩頭頂?
點解明明搽額頭居多但次次洗頭頭頂甩最多
幾時先停?
介紹下,我而家試緊日本果隻咩康髮絲(唔太記得咩名)
我 minoxidil 趁減價買regaine 喺watsons
finasteride就普通藥房都有
ios 以前有好正嘅粵拼 但係依家好似差咗好多完全出唔到我想出嘅字
識人用HairMax嗰啲激光
用左半年頭髮明顯多左
巴打點睇
我都係食Finasteride
食左已經1年
頭髮真係生多咗 特別係頭頂
副作用淨係第一日有
心跳得好快(不過應該係心理作用)
我多數臨瞓前食

我係19年開始甩得好多

頭頂禿 M額
每3個星期就頂唔順要剪頭髮
因為生到兩邊起角 頭頂簿
睇落好怪

食完之後而家可以每5個星期剪一次
最近一次過買左$4000 22盒韓保
大陸植完我驚生番出嚟會變曾比特
我本身未有脫髮問題,樓主建唔建議我用你既方法去預防?ps.家族有人脫髮
有冇戒打J
我一開始食藥嘅時候好似成2-3個月先開始見效,每人時間唔同.. 希望有效啦
我自己就剩係可以保住髮線咋
我都係剩係搽額頭,頭頂一路都安好
我都有FD介紹 ,巴打你覺得效果點?
係咪好似頭盔嗰啲?
以我所知之前我去生髮中心都有呢啲激光,對我好似無咩大作用,不過唔知係咪同一種激光
啱呀 多買多平啊 我寧願軟啲都唔要禿頭
額頭高+髮量唔多+髮質幼嘅話
髮型盡量短應該先係掩飾嘅唯一出路
副作用無乜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞