廿幾歲巴脫髮自救 (ok成功)

494 回覆
258 Like 14 Dislike
捽到雙手都有 跟住個頭dup低 好似幫自己含撚咁
啲頭髮會面向地下 跟雙手叉入頭髮 淨係搽髮尾 之後兩三分鐘後沖水
點都會整到少少頭皮㗎啦
btw借位分享下「洗頭要訣123」
1: 每1日都要洗頭
2: 每次洗兩轉,第一轉洗頭髮表面污垢同髮泥,第二次集中捽頭皮髮根
3: 捽完之後比泡泡閒置3分鐘,等佢幫你分解油份,同幫頭皮形成保濕層

另外天氣潮濕時最好吹乾髮根,當然唔好用太熱既風。如果唔吹乾佢由佢自然乾,容易up出頭髮臭味,同埋容易有頭皮疾病

不論男女有無脫髮,呢個要訣都好緊要
護髮素要嗎
睇髮質同需要啦
學樓主話齋頭太油未必適合成日用護髮素,但巿面上都有d護髮素係特別for油性髮質甚至想改善脫髮情況既人。

我自己就一向無用開,可能兩個月先一次,一黎我髮型本身唔需要好靚既髮質(其實係我懶),二黎我本身頭髮太幼用完護髮素成日dup曬落黎好難gel
有冇師兄用過Growus 深海修復洗髮露 ?
見ig成日有賣廣告,係唔係真係有效?
同問
我開始用緊kirkland minoxidil5% foam, 但唔知點解好水咁,未上手已經由foam變水
樓主有冇啲圖分享吓。
我三十頭, 做地盤成日戴帽
廿幾歲入行, 8年前覺得自己髮線向後移
頭髮變得愈來愈幼, 所以開始食保康絲
食咗保康絲5年, 3年前轉韓保
近呢兩年食藥都控制唔到脫髮同髮絲變幼
上年忍唔住去咗生髮中心做 treatment
佢話我脫髮除咗雄禿外
啲油脂同污垢(eg.髮泥)塞住咗啲毛囊
令啲頭髮生唔到出嚟, 或者唔夠位生而變幼
結果做咗 treatment 啲頭髮真係甩少咗
由次次100條, 變甩30-40條
而且又變粗返少少
洗頭甩出嚟啲頭髮, 髮根嗰粒的變大粒咗同變返白色(係咪叫毛乳頭?)
明顯睇得出條頭髮係粗咗

但完咗 treatment 兩個月
又打回原形, 洗親頭都甩成100條
抺頭吹頭又甩十幾廿條
朝早gel又甩10條8條
髮絲又變返幼
好不安

生髮中心好貴
試過去髮型屋做深層清潔清毛囊油脂
但效果唔理想, 而且又唔平
我想問下有咩方法可以自己做深層清潔?
或者有效通毛囊?
除咗食藥, 物理保養清潔都好重要
遺傳問題係大自然既力量
買22盒食唔食得切呀,唔驚過期咩,同埋4000得20盒間藥房好似大咬左。。。
我都想以曾比特d頭髮咁厚呀。
老老實實。如果下次再買應該得閒周圍再格吓價先再買,250一盒真係買貴左好多。。。
其實如果有咁嘅問題應該睇皮膚專科好d,我識d朋友睇幾次專科就搞番掂。。。
騎劫咗個post
Btw 我反而係多頭皮 同啲頭髮偏硬 各位ching 係咪都係咁
到2024年 22盒食到兩年左右
以我所知韓保均價$230左右啵
Ching知邊度有平?
Pin this
五十惠洗頭水好似有二隻,藍色招紙果隻有少少涼涼地,感覺幾爽,通常洗面洗頭一次過搞掂,用完個頭好似冇咁多頭油。。。
其實香港間代理係FB有講佢邊間PX藥房有得賣,邊間就唔講呀,費事以為賣廣告,得閒放假咪問多幾間格吓價囉,我試過開頭問藥房店員賣一盒佢夠膽死開280一盒,但係如果一次過買12盒可以平好多。。。
但係碧咸,朗尼,吳彥祖同埋袁國勇都醫得番喎。。。
你上網搵吓Damocare個FB就會搵到邊間藥房有得賣啦。。。
用洗頭水洗臉?認真?
隻洗頭水好清涼,一路洗頭順便洗面好清爽架。。。
吹水啦,保康絲講到明自己隻藥對髮線冇用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞