廿幾歲巴脫髮自救 (ok成功)

494 回覆
258 Like 14 Dislike
相信好多ching二十幾歲已經開始發現有脫髮嘅跡象我兩年前24歲開始發覺越黎越嚴重,加上老豆嗰邊全家都光頭 貪靚嘅我所以決定及早預防

我依家用三種方法一齊預防脫髮,髮線算無繼續向後移,曾經稀薄嘅頭髮都無咁嚴重。等我分享吓俾有差唔多煩惱嘅ching希望幫到大家啦
講未
[洗頭著手]

我係油性頭皮,一日要洗兩次頭嗰種,如果唔係就會頭痕得好緊要 之前去脫髮中心放大頭皮都見到有一層油。

雖然好老土,但係搵適合嘅洗頭水好重要,正確嘅洗頭方法都好撚重要

以前未用自己洗頭水嘅時候,屋企人成日轉洗頭水我跟住轉嘅時候就會甩好多頭髮。所以依家我堅持剩係用一種,或者好耐先轉洗頭水一次

我自己就用泰國出,專係for 脫髮嘅 Bergamot Delicate Shampoo。九龍城有得賣,大概$70有200ml。雖然好似好少,但係一粒豆size已經好多泡。佢出嘅護髮素都唔錯,不過我油性頭髮就避免太常用護髮素。

另外一隻唔錯嘅係阿布泰有得賣嘅 Keing Pure薑造嘅洗頭水,好似$78兩枝。

呢兩隻用完有明顯減少脫髮嘅問題 不過我情況有啲嚴重所以就要配合另外兩種方法先可以有效啲。
留名

我用緊藍色嘅隻Bergamot Delicate Shampoo

呢隻都唔錯,不過用一排啲頭髮好乾,唔係好潤,所以我prefer Bergamot
[洗頭著手2]

洗頭方法好撚重要,好多friend都話洗頭剩係洗一轉,仲要好快洗完

對於油性頭髮嘅人嚟講,啲油係其中一個會導致脫髮嘅元兇。所以洗頭一定要洗兩轉,等啲油可以完全被去除洗嘅時間唔可以太短,要俾時間啲洗頭水工作,將油份分解。

洗嘅時候應該輕輕按摩頭皮,幫助啲洗頭水滲入頭皮上面。
頭皮洗完過水, 再洗頭髮
志遠有教
[外搽Minoxidil]

我一開始洗頭方法改善咗,有輕微改善但係都係繼續脫髮,所以選擇搽Minoxidil算。我去過啲咩脫髮中心俾成$5000一個treatment,佢都係幫我洗頭、搽精華油,同埋用機打氧氣上頭皮,同埋用藍光照射頭皮

Minoxidil係一個促進血液上頭皮嘅外用藥,一般要佢藥方/Watsons先有得賣。原理係促進血液帶啲養份俾頭髮毛囊。副作用無乜,不過要小心唔好唔小心搽到第二度,唔係就會生毛
戒J Telegram群
https://t.me/joinchat/EMOE2Ulb4sxDctTi6g3A-A

中醫:腎虛百病叢生
精既作用係用黎滋潤五臟六腑,所以丁得多會導致整個五臟六腑變差,就會出現好多症狀。
每射一次就傷身一次,包括做愛,夢遺(含精量唔多),而節制打J只不過係延遲你出症狀既時間/嚴重程度。
問題係節制基本上係冇可能,同埋長久落去一樣症狀纏身。

每人體質唔同,症狀都唔同,以下為最常見症狀:
早洩陽痿,變樣哀,猥瑣,臉色灰暗,自卑冇自信,腰痛
腦力下降,生暗瘡,口臭體臭,脫髮、耳嗚、任何神經症,記性變差
易怒,夜尿,表達能力差,社交恐懼症,雙眼無神,前列線炎

戒J需知:

戒J後3個月內症狀加重/加深屬正常,係戒斷反應

身體恢復過程並唔係直線上升,而係好似過山車咁上下移動,會不斷由壞轉好,好轉壞,但隨著時間既增長,身體會慢慢恢復,症狀慢慢消失

夢遺唔當破戒(含精量唔多),夢遺唔重要,重要既係平時冇意淫,做固腎功,之後夢遺會慢慢減少

長時間冇夢遺亦唔洗擔心,係好事

中醫:心動則精自走,意淫都傷身,睇AV唔J一樣咁傷身

做愛都傷身,所以我地戒J恢復身體,身體好虧既戒返2年,之後再節制性行為,咁就唔會出症狀,飛翔老師推薦一月2次,就是腎氣充足的情況下,這樣對身體傷害較小。

戒色唔係做和尚,係先禁慾養返好個身體,再同老婆/女友節制性生活,咁就唔會出症狀,戒丁期間同老婆/女友扑野唔算破戒,但你本身既症狀,唔洗諗住會恢復。

叫雞係比打丁更加嚴重既邪淫,如果你忍唔到,寧願你打丁,都唔好叫雞

戒丁最好既方法就係睇戒色文章,想成功戒J就將(戒為良藥)睇一次
學習提升覺悟,覺悟降伏心魔,唔睇(戒為良藥),基本上只係等破戒

戒丁必睇資料:

戒為良藥 =>此為必睇
https://jeise.pixnet.net/blog/post/65549419-%e3%80%90%e6%88%92%e7%82%ba%e8%89%af%e8%97%a5%e3%80%911-127%e5%ad%a3%e5%ae%8c%e6%95%b4%e4%bf%ae%e8%a8%82%e7%89%88%21%ef%bc%88%e6%8c%81%e7%ba%8c%e6%9b%b4%e6%96%b0%ef%bc%89

香港戒色論壇
http://noj1314.258club.com

戒色吧=> 建議去精品帖睇精品戒色文
http://tieba.baidu.com/f?kw=%BD%E4%C9%AB
巴打首先你有無解決到油性頭髮問題先?
有D人係代謝出問題搞到身體不停出油
[Mindoxil]

香港賣minoxidil嘅牌子係Regaine。用起碼兩個月先開始見效,一開始你會覺得啲頭髮脱多咗,係甩走啲生得弱嘅頭髮。早晚用,我半年後本身M字位稀疏終於生番啲野出嚟
食過中藥target脫髮問題,不過一路都無乜進展所以就轉咗其他方法
[去盡啲嘅方法:Finasteride]

有脫髮問題嘅ching都應該有聽過食藥防脫髮會影響性慾甚至不舉我就分享下我嘅經歷啦

我由兩年前每日食一粒finasteride,一路都無明顯副作用,反而仲勁咗

有人話finasteride有啲貴,不過我喺屋企附近藥房賣一個韓國版嘅finasteride平好多,如果有ching有興趣可以再開心share
綜合以上3個方法,我由一開始有friend問我點解啲頭髮稀薄咗咁多,到依家我同friend講我有脫髮問題啲friend唔信我 進步都幾大。起碼M位有番頭髮,中間脫髮少好多。當然間中都會有大量脫髮嘅時候,但係係因為我懶,所以聽咗其中一樣無做到導致

用唔用盡呢三個方法就要睇吓你幾貪靚同埋有幾多budget而決定
天生髮線已經好後 細個就覺得自己髮質好差 呢一兩年覺得頭髮愈黎愈少 啲頭髮又幼 我先二十歲成日要左遮右遮 有冇巴打明
Sebamed bb洗頭水
我情況就係痕癢位置頭髮稀疏 唔知係唔係就係油性頭髮或者乾燥所致 前牌轉左保濕洗頭水試吓 好似真係冇咁痕 但稀疏位置啲頭髮好油 係咪應該要搽Minoxidil 呢排冇咁痕但都好似甩幾多頭髮 到而家都唔知究竟係雄禿定係皮膚問題所致
打錯 好幼
Sebamed bb洗頭水

第二個國家無Sebamed ,就用bb 洗頭水

原因bb 洗頭水應該最天然
用咗個咩50惠精華同洗頭水一年,都有少少效,前額空咗嘅位有啲幼毛生返,但頭髮都係照甩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞