廿幾歲巴脫髮自救 (ok成功)

494 回覆
258 Like 14 Dislike
從來無叫過人入tg 唔好9up
認真我係想分享自救歷程。每個人身體都唔同,我分享嘅唔係個個都啱,不過都係想俾有同樣問題嘅人參考吓咋

仲有呢度唔係割包皮post 所以我唔會俾圖
梗係無搽完會變咗毒撚grad din圖
我夜晚通常都係搽到剛剛好唔好滴出嚟算
朝早返工前仲用得少,滴一兩滴喺手指然後搽上m位然後等佢乾/風筒吹乾算
finasteride係處方藥,無牌有機會出事!
可能就咁喺街買到?
[外搽Minoxidil]

我一開始洗頭方法改善咗,有輕微改善但係都係繼續脫髮,所以選擇搽Minoxidil算。我去過啲咩脫髮中心俾成$5000一個treatment,佢都係幫我洗頭、搽精華油,同埋用機打氧氣上頭皮,同埋用藍光照射頭皮

Minoxidil係一個促進血液上頭皮嘅外用藥,一般要佢藥方/Watsons先有得賣。原理係促進血液帶啲養份俾頭髮毛囊。副作用無乜,不過要小心唔好唔小心搽到第二度,唔係就會生毛
可以就咁喺街買到?
minoxidil 喺有藥劑師專櫃嘅watsons都有得賣,樓上好似有ching話711有不過好似唔覺眼
watsons賣嘅牌子係regaine
網購牌子kirkland 樓上ching話平啲
大家有效成份都係minoxidil 不過劑量/濃度有機會唔同
說明書寫話無論搽咩位置都一定要用足1ml
btw喺amazon買rogaine會平好多
大約50usd有3支
洗頭果度好似易入手啲
可以詳細啲講下應該點洗兩轉嗎
都係洗兩次

第一次落洗頭水前要確保頭髮頭皮完全濕透
然後落洗頭水,之後輕按摩確保洗頭水入到頭皮分解油脂。洗完一次你會發現都有油,所以第二次係用嚟確保未被分解同帶走嘅頭油可以洗埋出嚟。最後徹底沖水

如果頭油長氣影響頭皮,好容易造成頭瘡或者毛囊閉塞,最後導致脫髮
主要怕出街痴住啲菌同污糟野就咁水洗唔得
但我唔知自己係咪油定乾
第二次都要用洗頭水?
cls咁都見倒
ching我油性所以先咁做,不過乾性就真係唔知係咪可以洗兩次,同埋洗頭水都要用適合自己頭皮嘅
第一次洗走表面污糟嘢
第二次深層清潔+按摩
都係洗兩次

第一次落洗頭水前要確保頭髮頭皮完全濕透
然後落洗頭水,之後輕按摩確保洗頭水入到頭皮分解油脂。洗完一次你會發現都有油,所以第二次係用嚟確保未被分解同帶走嘅頭油可以洗埋出嚟。最後徹底沖水

如果頭油長氣影響頭皮,好容易造成頭瘡或者毛囊閉塞,最後導致脫髮
但我唔知自己係咪油定乾
第二次都要用洗頭水?
ching我油性所以先咁做,不過乾性就真係唔知係咪可以洗兩次,同埋洗頭水都要用適合自己頭皮嘅
第一次洗走表面污糟嘢 頭髮
第二次深層清潔+按摩 頭皮
髮線越黎越高可以點搞 我無脫髮
係 所以用前真係要考慮清楚
有食韓保
睇過皮膚科醫生,開左隻revivogen既topical solution, 好似work work 地
最好方法移植鳩毛
一黎有頭髮
二黎自己可以做白虎
之前去仁安睇
姑娘教轉個噴頭 唔用spray果個
然後randomly 係個頭到㩒5-6下
So far都有效果

有冇人係咁用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞