試當真新片完全將班HATER串到落地核

370 回覆
1401 Like 237 Dislike
黃牛死全家啦
就係無聊先上連登姐
試當真係咪參考荷蘭花卉競投方法?

https://m.bilibili.com/video/BV1Hs411W78D

張五常講過嘅荷式拍賣!

https://m.aisixiang.com/data/42126.html
黃牛每日都會mon住有幾多位
到咁上下就會出手 (如果值得出手的話)
d飛去唔切,即係未係出手時間
去左1/4 或 1/3就開始知道d人願意用幾錢買
到時黃牛一樣可以睇住食
除非所有普通人係同一日用同一價錢買,咁就避免左黃牛
比傻鳩睇,全部10000 賣哂都唔關我事架,你送比我都唔會去睇
早晨豪哥
“黃牛掃哂”呢個係重點
如果黃牛真係會去掃哂
其實1000已經可以掃哂
返正掃晒之後,幾多錢仼佢地訂
所以重點都係啲觀眾會唔會
明知同官方價有個咁大差距既照幫襯黃牛

其次,其實target $200-$300既人
基本上唔會接受到再貴100去買
所以黃牛就算估到都無用
因為唔會有人接
咁你要咁講緊係得
咁唔好怪人串你
點野睇著食
你都識話係“啲人願意用幾錢買”
黃牛入完手用幾錢放?
用”啲人唔願意比”既價格放?
如果啲人接受到黃牛價就一早買左啦
所以到果1/4或1/3之後買既人
係唔會再用更高既價錢買
到時黃牛就收皮
全套片得豪哥講得最好
因為佢地自己都知自己咩料
我無怪人串我呀
討論一定係有正反嘅,完全一面倒唔叫做討論

出條片就打晒飛機話好串…串到人地入地核
我就睇唔到有幾串,純粹好主觀咁睇到游學修個樣好扮野
雖然可以做低黃牛
其實咁咪又係洽窮人
有錢既人可以比既錢一定多d
相同價值既野有錢人會願意比多d錢去保障自己權益
所以到最後如果tne飛真係有價值既
場內應該都只會得番堆有錢中產
不過退一萬步來講
肯咁做實驗我respect
真係精彩

人地話每24小時減價

最後無錯減到10蚊

但係佢無話10000 去到 10 中間點樣減

連登仔已經衝出嚟打飛機

精彩
http://nscheung.blogspot.com/2011/06/blog-post_21.html?m=1

正體字版

不知價是訊息費用帶來的大麻煩。說什麼有價無市其實是說不知價。拍賣是一種「強迫」顧客出價的方法。其實,凡是多過一個顧客競爭的交易皆屬拍賣。這裡說的拍賣是賓客云集於一堂,由拍賣官叫價然後下錘的大家熟知的那種。造價與欺騙的行為不論,拍賣的一個主要功能是交易的速度快。

英式與荷式拍賣

拍賣的形式有多種,這裡只談兩種。其一是我們常見的拍賣藝術品和收藏品的那種英式拍賣(English auction)。那是由一個低的估價叫上去,價高者得。土地或樓房等拍賣不論,幾年前我算過,一件藝術品的平均拍賣時間約一分鐘。這是很高的速度,但除非沒有底價,拍不出去的(稱流標)要另尋去路。另一種有趣的是荷蘭拍賣(Dutch auction),快很多。那是從上面高價叫下來,第一個舉手接價的是成交者。因為沒有底價,荷式拍賣一般是全部成交的。

上世紀七十年代,為什麼會有荷式拍賣行家朋友們吵過一陣,我接受的解釋是因為快。有不同意的高人。我的證據是荷式拍賣主要用於鮮花。荷蘭盛產鮮花,天還未亮分堆拍出,趕著應市。逾千堆要在兩個小時清盤。鮮花不鮮其價值跌得快,不吉不利也。
係睇去貨嘅速度,如果680仲有好多位,480勁快冇哂,咁黃牛賣番680係冇問題。 因為想買個啲會覺得自己搶唔到
老實講,係樓主開個引戰標題打飛機姐
我都睇唔到有幾串
明明條片只係提出所有佢地諗到既情況出黎
你精彩啲
明明邊日賣幾錢都打哂出黎
你唔睇or唔中意睇係唔緊要
但串人之前都做下 research先
唔係就好似宜家咁柒到應一應
其實覺得有黃牛 已經好搞笑
美其名為咗counter 黃牛
實際上想set 高d 價
但係如果一開始就set 高價例如1000
就比人屌憑咩仲貴過歌手
所以成個活動 只係大型fans收割器
Fans冇啦啦比多咗錢
你正正經經賣幾百 都冇黃牛夠膽炒啦
當自己mirror 咩

但係盲fans表示:益creator 唔益黃牛幾好吖
幫緊你地講嘢咋
留名等睇fans冇啦啦比2000蚊
買一個幾百蚊value 又冇黃牛敢炒既活動
又要護航既fans
唔阻你比人收割
正正經經賣幾百 都冇黃牛夠膽炒啦

呢句好笑
😳巧型牙
如果黃牛計算到場show值幾錢
咁黃牛就會計到應該用幾錢掃
$1000呢個數係你估,唔一定係
但睇有幾多人買就可以大約估到
用另一個角度睇,如果MJ未死,用呢個方式去賣飛,都係由$10000起步
第一日就掃晒再炒上更高價錢,因為呢個大家都好容易估到張飛一定唔止值$10000
但試當真呢? 無人知,係呢個表到睇唔到 (或者睇到嘅係一定係值$10000內啦)
所以mon住售票網就可以知道

呢d同平時log住d人購物習慣一樣
咁我又真係無興趣wo

哈哈

你都去埋 ticketing

買飛咯柒頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞