召集LIHKG所有單車jj(鳩)

1001 回覆
6 Like 0 Dislike

想問下新手踩呢種車會唔會好辛苦

同埋呢種車有咩好玩 快? 快過RB?

覺得呢隻車好型

車輕 上山快過rb
落山有限速
可以倒後踩
其實一個車架冇炒冇裂冇爛可以踩到幾耐?
d fd話踩得耐會越黎越淋 要4,5年換一次
可唔可信? 定係比車店d人水尻左?

呢個問題你問下飛機工機隊
你部空中巴士飛4,5年係咪會斷翼架
睇下佢地會唔會笑鳩你

咁到搵到位拋書包

其實依家唔少私家車都係碳殼/碳架
大家可以放心
巴打不如買呢部trek, 最少行claris好過sora 又平兩千
巴打不如買呢部trek, 最少行claris好過sora 又平兩千

買牌子
然後裝貨架

trek 1.1 狗也不屌
利申我有一部,簡直係操車神器
同埋claris點會好過sora, claris得8 spd,sora衰衰地都9

Sora 高級啲(好似係

岩岩問左 因為真係唔鐘意買二手 所以決定買貴D
決定入手 唔該晒各位師兄意見

二手真係平好多

我都知 一黎唔熟單車怕有暗病 二黎買其他野二手比人水過 呢加買親咩二手野都感覺好唔好

熟咗㗎車嘅操控,就上埋lock踏啦~
(如果淨係踩單車徑就唔好上為妙)

第一樣upgrade就係lock鞋lock踏

去旅行都要lock
返唔到轉頭。
新手直上caad12 o唔ok?
睇中左佢個全黑車架,堅靚
想踩rb好耐但身邊無frd玩
筆直5千蚊買咩車好
同埋新手有咩要注意

新手要揀啱size
size不合的話,踩得唔舒服,周身痛嘅話,就自然唔想踩落去

RB較好咗setting就會踩得舒服,
唔啱就周身痛

唔該曬師兄
其實踩rb係咪同揸26一樣路面經驗要好夠先安全

sora>claris
唔該曬師兄

利申:我係有車牌嘅單車JJ

踩馬路嘅注意事項可以睇返運輸署最新嘅宣傳片,裡面詳細介紹咗。
一般嚟講,馬路上嘅單車都要守交通規則

其中一樣要注意嘅係
馬路上四轆最怕單車仔嘅,就係唔知單車仔想點
所以我會經常打手號,等後方司機知道我想去邊
(打咗手號好似冇乜點畀四轆砵過)
筆直5千蚊買咩車好
同埋新手有咩要注意

新手要揀啱size

唔啱就周身痛

唔該曬師兄

安全嚟講……自己執生啦
成日都遇上好閪嘅司機
不過好彩有揸車,基本上都估到如何應對
例如經過路口前預早望吓有冇車出,
望實司機位個司機留唔留意到我

我一般只係少車嘅時間,
例如週末嘅朝早、閒日夜晚出車

trek 1.1 狗也不屌
利申我有一部,簡直係操車神器
同埋claris點會好過sora, claris得8 spd,sora衰衰地都9

新版sora仲要走內線
靚仔到呢
筆直5千蚊買咩車好
同埋新手有咩要注意

新手要揀啱size

唔啱就周身痛

唔該曬師兄

安全嚟講……自己執生啦
成日都遇上好閪嘅司機

我一般只係少車嘅時間,

香港揸車好要求要識得自己估人想做乜
所以踩單車你冇返咁上下判斷力都幾慘

手勢係應該要做的,但減速嗰啲,我見外國都唔會有人做
當然有時多車嗰時你急到要攝車嘅話俾埋手勢指住你下一個要入其他線嘅位都係好嘅,通常都冇乜事

利申:我踩咗四年都係咁,基本上相安無事

總之記住有時自己讓唔起就唔好格硬嚟,寧願焗住人哋起碼唔會有意外先
好似落斜會有好大亂流咁樣,食先中央係無人會怪你
(前提係你自己都唔好慢轆,用返正常車嘅速度先)
有時有啲戇鳩假日撚出沒,會小路冇讓大路呢啲,只要做返法例要你做嘅就得,唔使諗得太多
筆直5千蚊買咩車好
同埋新手有咩要注意

新手要揀啱size

唔啱就周身痛

唔該曬師兄

安全嚟講……自己執生啦
成日都遇上好閪嘅司機

我一般只係少車嘅時間,

香港揸車好要求要識得自己估人想做乜
所以踩單車你冇返咁上下判斷力都幾慘

手勢係應該要做的,但減速嗰啲,我見外國都唔會有人做
當然有時多車嗰時你急到要攝車嘅話俾埋手勢指住你下一個要入其他線嘅位都係好嘅,通常都冇乜事

利申:我踩咗四年都係咁,基本上相安無事

總之記住有時自己讓唔起就唔好格硬嚟,寧願焗住人哋起碼唔會有意外先
好似落斜會有好大亂流咁樣,食先中央係無人會怪你
(前提係你自己都唔好慢轆,用返正常車嘅速度先)
有時有啲戇鳩假日撚出沒,會小路冇讓大路呢啲,只要做返法例要你做嘅就得,唔使諗得太多

另外係香港路牌係好戇鳩
記得全白心紅邊圓形隻禁止牌係禁埋單車
即係好似石硤尾有條路限巴士行,單車都係唔比入

多啲留意呢啲牌,同行新行嘅路之前多啲 Google,少啲出事
眼見太多傻仔唔識分邊啲係禁區邊啲唔係真係
唔該曬師兄

踩馬路嘅注意事項可以睇返運輸署最新嘅宣傳片,裡面詳細介紹咗。

其中一樣要注意嘅係

其實絕大多數4轆都好禮讓
係試過幾次比的士佬好貼咁閘埋黎 但又唔係趕住要入線
都唔知係有心都無意
唔該曬師兄

其中一樣要注意嘅係

其實絕大多數4轆都好禮讓
係試過幾次比的士佬好貼咁閘埋黎 但又唔係趕住要入線
都唔知係有心都無意

dc9其實對邊個都係咁 唔理你26 46
Add me into tg group

留下tg id
想入tg group~

https://t.me/HPGOO

舊年碧街執咗一間,宜家到呢間

舊年碧街執咗一間,宜家到呢間

好耐
難得星期日冇落雨
空氣就差到咁 扯多兩口氣都會咳
有冇巴打照踩
Add me into tg group

留下tg id

師兄唔該加埋我
https://t.me/wingyeungbb
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞