點解咁多男人成日話結左婚無自由都要結?

509 回覆
869 Like 31 Dislike
你拍拖到底係你一個人嘅事
定伴侶都有份
對方如果唔鍾意都可以走
無人逼佢如果唔開心要繼續拍
你係咪on9,跟你姓就一定會照顧你?唔跟你姓就一定唔會照顧你?乜logic??而且都冇你基因都叫「有下一代」?咁你不如是但出街搵個有錢佬話對方係你個仔啦,關著數乜事?
咁咪即係你覺得係一個人嘅事囉
其實你睇唔睇得明
唔好逼人 條友唔鍾意自然會自己走
連自己都顧唔掂自己點顧人地
好心啦你條仔離開你會開心啲你就咪撚鎖住人啦
你撚係愛佢咩,你愛自己咋
你開心滿足你嘅事,人哋唔啊,迫唔到㗎,換唔到㗎
你條命自己㗎,唔好迫人為你條命負責啦,ungoogoo
佢失去快樂自由你負唔負責得起啊,講經咩
你話大波就好揸啫
唔制咪由佢囉,我依家同女朋友都係講明唔結婚
如果佢因為唔結婚要走,我都唔會阻止佢
咁咪證明其實你唔算好鍾意條女
定抑或話你大方好
好鐘意呀。但點解鍾意就要佔有?岩嘅咪一齊。唔岩嘅呢啲野無得逼。我逼佢唔結婚佢唔會好過,佢逼我結婚我都唔會好過。
有啲野可以讓步嘅大家可以互相遷就,但一啲大家都唔願意讓步嘅,無謂逼
我respect你
但亦有人因為愛對方而退讓結婚
咁無可避免有時都會呻吓
但樓主就全盤否定呢樣嘢
所有一齊緊嘅情侶都係完美咁匹配?
完全唔洗磨合?師主唔好咁離地啦
係呀。其實真係睇大家想要啲咩。
我同佢大家都好多野有讓步協商。 只要唔係啲原則性嘅嘢咩都可以大家討論搵個大家都接受到嘅方案。
但結婚對我嚟講係無得退讓,拍拖時已經講明唔會結婚。

佢話接受,但當然我都明,好多女人都擺脫唔到果種
"你xx歲未結婚就係賣剩蔗"
或者 啲八婆朋友,親戚係咁問 "點解你男朋友仲唔娶你"
呢啲嘢男女真係有分別。 但講真我都幫佢唔到。只可以自己取捨下想要邊樣。
你幾時有咁嘅資料
不外乎嗰啲我諗都中
咁你同男朋友磨到結婚未
其實一開始講明唔結婚做門檻講得幾好
只一開始拍拖好少人會咁做
Btw
我主要提出嘅觀點都係
1. 好多人結婚都係為勢所逼(樓主就呻建分)
2. 唔同意樓主講唔洗磨合直接分手
結咗
咁如果真係拖到佢37-38分手
你忍心
算啦你
唔信又要問
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞