點解咁多男人成日話結左婚無自由都要結?

509 回覆
869 Like 31 Dislike
真 認同樓主

利 結完婚幸福快樂 經常屌呢度 d 柒頭
因為宜家社會主流嘅概念都係到左某個歲數就係買樓結婚生仔 唔做/做唔到係其他人眼中就係loser 到左40歲見你都仲未結婚就會覺得你係毒撚/剩女
Me
劇本需要
首先呻同有冇履行責任係兩回事
呻返工辛苦唔代表我返工唔做野
其次係我唔認同「留唔留戀自由」同「全唔全程投入」呢D感受係可以被歸納成「責任」
再用返工做例子,你收得人工就有責任要返工做野,但你冇責任要去「愛自己份工」,冇責任去「抑壓對自由既渴望」,冇責任去「全程投入工作」
甚至應該話,感受既野,不能用責任去管制,因為人既感受其實係唔能夠控制,你只能夠控制自己既肉體去履行責任。

which我認同你可以唔鐘意婚姻生活,但既然結得婚,簽得紙,就應該肉體上做返個老公應該要做既野。
連登少有正常post
連已婚男女都睇唔過眼同類人
連登啲鳩文真係有人咁on9當真當係社會主流現況??
無結婚無人理叫淒涼
結左婚無人理就叫自由
繼續好落去
就係最好證明

樓主根本冇鳩屌
佢套思想好清晰
亦唔係鳩反

有良好關係
男方女方都係有「腦」
絕對真心祝福
痴撚線
2021仲講咩主流????

2011已經屌緊。

到今日仲揸撚住呢套諗法既人
基本上都可以脫離
阻撚住哂
軟冧冧都幾正
我都覺 但現實中真係仲有好多人係咁諗 特別係自己父母果一輩
對對手姐 對手覺得你太廢咪唔想同你扑囉
咁又點?
咁一出世夠會死啦
咪就係 咁大個人就唔應該賴三賴四

段關係有唔滿意就去 take action 改善

努力都改變唔到嘅野就真心去學習接受 suck it up

似返個男人咪成日呻呻呻

真係覺得個女人蠻不講理就振夫綱啦

覺得外母/ 自己老母唔講道理就開佢波啦

最差咪離婚

講到尾咪其實又係怕煩

唔係搞唔到 係懶得搞

之後又要多多聲氣

最憎呢 d 拖泥帶水嘅垃圾

所以同你一樣對婚姻無信心/ 悲觀嘅人一開始唔結婚咪啱
上網同現實根本兩回事
成撚日上網話女人係雞係公廁,現實就係狗一隻,見女就狗衝,留係d所謂女神身邊做兵等狗糧

上網講撚到點我行我素,現實又咪在意社會人既目光,介紹佢老母拎佢同邊個比較

上網話聽日就射波/辭職,現實班死奴隸又咪第朝準時返工
唉。其實向錯ge人呻,係好危險

錯的人,包括豬朋狗友同埋異性
咁又唔係 情侶間其實冇話一定要男照顧女既
互相照顧互相依賴咁先好
因為搞大左
城內的人想出去,城外的人想入黎
幸福既無出聲姐
拍拖夠一大班人屌對方,你應該去勸d抱怨既人分手/離婚,而唔係問點解要結婚
On9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞