[26] 繼續電單車經驗交流 5

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
終於拎咗車,全程聽導航行,完全唔識路

CB
我通常都係背路線
今晚去左天光道打8字
師傅話我轉灣,好似劈灣咁
但我好慢油自然會劈灣,但快油又會ballout
到底點做先好

定油,夾實油缸,上身放鬆,眼望彎口
沙駕咁教

唔搵朋友陪你拎車
今晚去左天光道打8字
到底點做先好

沙駕咁教

點定油
一落斜隻手好自然會鬆油門
一鬆一比又chok
手同腳好難共用

你話斜8嗰陣?
今晚去左天光道打8字
到底點做先好

沙駕咁教

點定油
一落斜隻手好自然會鬆油門
一鬆一比又chok
手同腳好難共用

斜8就落斜收哂油,攞直部車,靠邊,太快就印一印腳制,擰頭望住左上角再左轉,車頭一指向上斜方向就開始比油
斜8千其唔好望路膊,望邊去邊,好邪

CB
我通常都係背路線

巿區好難行,快速公路ok

唔搵朋友陪你拎車

我朋友部車仲未有得拎,佢叫我到時陪佢拎車
追post見多人講考強制我又講下

記得我沙駕考強制時
test3 右彎停車時踩唔夠盡落撚左空波
見到N字著燈果一刻灰撚過灰太郎

因為上堂時亞sir話個個官唔同,有啲會畀你踩返落1波,有啲會一落腳就肥鳩你

之後果一刻,因為預撚左再排過,我竟然諗撚到盡量用身體平衡,唔落右腳情況下上埋左腳極速踩落一波
跟手再左腳落地平衡好,之後就做足打燈擰頭步驟再開車做埋test4,成功衝燈再推車走

本身等派彩時都預左再考過,嘩屌點知朕好撚勁成功搏一搏pass左,果一刻興奮到叫撚左出聲,搞到考試室啲人望撚住我,但都難掩興奮之情

但屌佢老母一排排半年先考路試:0)
我買MSX真係冇話好想改車,雖然好多人都係為咗改而買
細細部又輕又好攝又靈活,遊車河一流
最緊要係唔使車人(車唔到人),自己鍾意去邊就去邊,冇人喺後面/隔離嘈住

諗住買 都係無諗過改 但網上話辣殺胎 所以問下拎個意見
呢家諗住出架黑色 睇下有無abs版
利申:後日考車 pass左即刻出

行冇ABS
好多人出黑,我又係黑

$32800 牌費$1405 燕梳$1600 車牌$60
抵玩

2017版有abs
最緊要係唔使車人(車唔到人),自己鍾意去邊就去邊,冇人喺後面/隔離嘈住

行冇ABS
好多人出黑,我又係黑

抵玩

Pk膠 有無加? 新手怕跌車
14號考強制試
想問下咁多位師兄
你哋停車嘅時候
收油> 腳制拖慢> 拉極力子> 2波轉1波> 伸岀左腳落地 >再加小小頭brake
有冇錯

唔使轉1波,用2波直接停
收油>腳制>手制>差唔多停先拉極力子>左腳
之後望盲點、熄匙、落車、推走

謝謝
咁如果
係一開始左圈 再右圈 個個 停車
收油> 腳制拖慢>頭制> 拉極力子> 2波轉1波> 伸岀左腳落地 >
咁對嘛?
點樣可以改進停車技巧
有時會停過龍小小
感覺練黎練去都麻麻
其他都ok

程序冇話啱唔啱嘅,嗰陣沙駕阿sir話「你可以唔落1波架,你2波畀大油,起到步咪得囉」
你feel到就快過龍,即刻拉實頭制就即刻停架啦,不過要制止住隻右腳姐

你意思係2波起步
我都係沙駕
冇聽佢提過

2波起步要take risk, 又唔知當唔當肥…

彈射式起步

出街先敢2波起步
強制個場咁細好難喎

我試過, 不過係練習果陣,
仲要跟手on99上埋3波衝燈,
衝左2次唔著, 終於都感覺到架車同平時2波行有d唔同
落番一粒波再衝過, 終於得左

行冇ABS
好多人出黑,我又係黑

抵玩

Pk膠 有無加? 新手怕跌車

我嗰部就係2017,喺燦基買,冇ABS
咁細部、咁輕點會跌
有咩事咪兩隻腳落地囉,又唔係考牌
驚畀人推跌就真

行冇ABS
好多人出黑,我又係黑

抵玩

2017版有abs

http://www.ibike.com.hk/02_market/chunkee/13_web/pricelist/latest_price.pdf

記得我沙駕考強制時

因為上堂時亞sir話個個官唔同,有啲會畀你踩返落1波,有啲會一落腳就肥鳩你

之後果一刻,因為預撚左再排過,我竟然諗撚到盡量用身體平衡,唔落右腳情況下上埋左腳極速踩落一波
跟手再左腳落地平衡好,之後就做足打燈擰頭步驟再開車做埋test4,成功衝燈再推車走

本身等派彩時都預左再考過,嘩屌點知朕好撚勁成功搏一搏pass左,果一刻興奮到叫撚左出聲,搞到考試室啲人望撚住我,但都難掩興奮之情

即係跳起?

記得我沙駕考強制時

即係跳起?

兩隻腳上哂車

左腳好快咁踩落一波

喺部車未跌之前落番左腳

無事發生

高速都可能好少少, 市區導航應該過撚埋個街口先叫你轉

開車前望住路線諗定邊度要轉實際D

初期當俾學費, 行錯就兜下路啦. 行錯多幾次就會認得D路邊度轉入邊度轉出.

初期當俾學費, 行錯就兜下路啦. 行錯多幾次就會認得D路邊度轉入邊度轉出.

d路行多2次 直頭gps都唔洗用

記得我沙駕考強制時

即係跳起?

兩隻腳上哂車

左腳好快咁踩落一波

喺部車未跌之前落番左腳

無事發生

我有時開車都唔記得自己之前停車入咗空, 一聽到牛肺聲就即刻踩返落一波

唔落腳其實唔難, 不過考車時心理壓力大, 又冇容錯空間, 就會好易驚到跌車

巴打

記得我沙駕考強制時

即係跳起?

兩隻腳上哂車

左腳好快咁踩落一波

喺部車未跌之前落番左腳

無事發生

我有時開車都唔記得自己之前停車入咗空, 一聽到牛肺聲就即刻踩返落一波

唔落腳其實唔難, 不過考車時心理壓力大, 又冇容錯空間, 就會好易驚到跌車

巴打

我都試過不過唔係考試
同埋試過踩錯個腳踏好似會移位...

小小心得:
記熟啲大路會去邊先,例如吐露港,龍翔道,西九龍天橋,東區走廊等等
到真係迷路的話,可以搵返最近你果條大路,咁就起碼有個方向先

小小心得:
記熟啲大路會去邊先,例如吐露港,龍翔道,西九龍天橋,東區走廊等等
到真係迷路的話,可以搵返最近你果條大路,咁就起碼有個方向先

行陌生地方真係想死,之前揸46去旺角,望住個地圖行,已經跟足曬,都係去唔到果條街,仲要冇地方停車俾你慢慢睇熟個地圖,一路兜一路錯 遲d揸26都唔知點算,淨係聽導航已經慢一拍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞