[26] 繼續電單車經驗交流 5

1001 回覆
4 Like 0 Dislike
出年一月考元朗駕院路試
唔知有無巴打想一齊練?

上完4個鐘果堂,呀sir帶住出左轉考試路徑1次同埋打左2個8字
黎緊一個人上路真係驚驚地

*無46車牌,telegram:coilchan

我都一月考元駕

你地係幾號考老強架?我七月中考老強咁咪出年二三月先有路試

另外想問頭盔手套係邊買好?朋友介紹zeus

五月中考 有排等

二月中後考完老強路試要去到十月尾添啦
出年一月考元朗駕院路試
唔知有無巴打想一齊練?

上完4個鐘果堂,呀sir帶住出左轉考試路徑1次同埋打左2個8字

我都一月考元駕

之前有巴打介紹komine,
佢d薄手套唔錯, 薄d易d feel到油門扭幾多
掌心位有膠, 安全d, 本身又透風
係利x買, 2-3百蚊
頭盔就睇筆直做人啦
我買左airoh

點解錯晒concept

頭重要過手

頭有事 > rip
手有事 > 傷殘

自己諗

所以咪話我買airoh, 減價時買3000蚊有找,
既安全又輕身
但又真係唔係個個想買咁貴既, 自己衡量啦
唔通我連鞋都係著CE approved電單車鞋又要周圍講啦wor
出年一月考元朗駕院路試
唔知有無巴打想一齊練?

我都一月考元駕

五月中考 有排等

仲諗住岩岩畢業考埋先搵工添,到時學車考車可唔可以揀星期六日架?
出年一月考元朗駕院路試
唔知有無巴打想一齊練?

我都一月考元駕

之前有巴打介紹komine,
佢d薄手套唔錯, 薄d易d feel到油門扭幾多
掌心位有膠, 安全d, 本身又透風
係利x買, 2-3百蚊
頭盔就睇筆直做人啦
我買左airoh

點解錯晒concept

頭重要過手

頭有事 > rip
手有事 > 傷殘

自己諗

rip就咁唸好似好過永久傷殘

其實就算無眼鏡位都無咩問題
用過Airoh同Arai一樣ok

師兄想問下arai定airoh定好d

咁就緊係airoh啦

我諗住買arai喎

師兄覺得airoh 有咩優勝

3千幾有Carbon+Kevlar造
無得輸

arai shoei無咩?

識買就一定買arai

arai 好難帶眼鏡,可能係我副眼鏡問題
出年一月考元朗駕院路試
唔知有無巴打想一齊練?

我都一月考元駕

五月中考 有排等

仲諗住岩岩畢業考埋先搵工添,到時學車考車可唔可以揀星期六日架?

學車 自己揀
考車 唔會星期六 日

日牌kabuto有款有眼鏡位

其實就算無眼鏡位都無咩問題
用過Airoh同Arai一樣ok

師兄想問下arai定airoh定好d

咁就緊係airoh啦

我諗住買arai喎

師兄覺得airoh 有咩優勝

3千幾有Carbon+Kevlar造
無得輸

師兄你個25號arai頭盔好正

我個65airoh都好正
千零都有落場級HJC
揸125cc真係好正,部車4波上斜唔夠力嗰陣,一踩落3波就即刻上力
上長命斜嗰陣覺得自己同部車仔連結咗咁,心入面會一直為佢打氣

試下升級600 1000, 波波有力 你中意6波上斜都得

呢啲只係爽
但係我125係有種人車合一嘅感覺,尤其係上斜唔夠力嗰陣
揸125cc真係好正,部車4波上斜唔夠力嗰陣,一踩落3波就即刻上力
上長命斜嗰陣覺得自己同部車仔連結咗咁,心入面會一直為佢打氣

試下升級600 1000, 波波有力 你中意6波上斜都得

呢啲只係爽
但係我125係有種人車合一嘅感覺,尤其係上斜唔夠力嗰陣

樓主有無tg 交流下msx心得
Tg: https://t.me/lmf18000

On9 港島 肯撚定快過你 經觀駕考天光道

又唔使on9嘅
巴打應該係計錯數啫,佢報名果日計起報路試的話就應該係8月考

係呀 我上強制個陣阿sir有咁講過㗎 話6月考強制 8月考路試
但我最初只係報強制 唔知如果而家pass咗係觀駕到報返路試可唔可以8月考

我諗你誤會左
你阿sir意思係如果你當日排路試的話就8月考,但排路試首先要pass強制,你禮拜五考強制Pass左先會開始排路試,我諗而家排到11月左右啦

應該無誤會到
因為我聽到阿sir咁講我再即刻追問佢一次
但佢都係咁答我

運輸署個網有得參考

12月

觀駕一條龍快過td個期
但係最快一定係官駕+考大球場
我係觀駕一條龍,3月尾強制,等8月尾考
同日識人係觀駕強制,路試10月尾天光道

又唔使on9嘅
巴打應該係計錯數啫,佢報名果日計起報路試的話就應該係8月考

係呀 我上強制個陣阿sir有咁講過㗎 話6月考強制 8月考路試
但我最初只係報強制 唔知如果而家pass咗係觀駕到報返路試可唔可以8月考

我諗你誤會左
你阿sir意思係如果你當日排路試的話就8月考,但排路試首先要pass強制,你禮拜五考強制Pass左先會開始排路試,我諗而家排到11月左右啦

應該無誤會到
因為我聽到阿sir咁講我再即刻追問佢一次
但佢都係咁答我

運輸署個網有得參考

12月

觀駕一條龍快過td個期
但係最快一定係官駕+考大球場
我係觀駕一條龍,3月尾強制,等8月尾考
同日識人係觀駕強制,路試10月尾天光道

其實我都係想係返九龍區考 大球場要過海太麻煩啦
而家我係咪應該去咗運輸處cup咗個學牌先再搵學校?
記得以前啲巴打講話貴記任學最抵屌,係咪真?
今日鴨駕有部車空波先撻得著,一波撻車無反應,要換車,有冇人知咩問題?

你tick左側架未

Tick 左
標板有黃燈長著

巴打講部159?
今日都係撻唔著

冇錯 就係159
岩岩鴨記練八字
左轉上灣時,緊張比錯油,一野沖左上水馬
成架車飛起左,我跌左落地,架車飛左上天,差少少一野跌埋落我身到
真係好危險
我八字仲係時得時唔得

車頭向上 比油
落斜 輕break 架車切記不要太慢
岩岩鴨記練八字
成架車飛起左,我跌左落地,架車飛左上天,差少少一野跌埋落我身到
真係好危險
我八字仲係時得時唔得

車頭向上 比油

點車頭向上
係咪姐係扭完直晒向上先比油
但係咁樣我扭到一半已經無晒力,會側落黎

唔係 架車扭橫 但車頭少少向上就開始比油
車頭微微向上就開始比油
如果無晒力 可能你落斜時收得太慢 一轉上斜會無晒力死火
你feel到無力想落腳 試下果時比大油 就唔會落腳
但要小心 同時要懂得控制速度
黎緊想係觀駕報
佢有4個PLAN 強制+路試
我冇46牌 應該揀邊個好啲?

你對機械野易唔易上手
易就揀少d堂 唔掂再加鐘
唔易就多d堂
諗住出車練另計
岩岩鴨記練八字
真係好危險
我八字仲係時得時唔得

車頭向上 比油

點車頭向上
係咪姐係扭完直晒向上先比油
但係咁樣我扭到一半已經無晒力,會側落黎

唔係 架車扭橫 但車頭少少向上就開始比油
車頭微微向上就開始比油
如果無晒力 可能你落斜時收得太慢 一轉上斜會無晒力死火
你feel到無力想落腳 試下果時比大油 就唔會落腳
但要小心 同時要懂得控制速度

記住下轉上唔好拖住後brake
入彎前拉直部車準備入灣果吓/或再早少少鬆brake(自己試吓咩timing)

咁轉果吓部車速度就冇咁易冧車
之前係Facebook 見到隻電單車打蠟 「線」水力強
有無巴打知邊隻?
https://youtu.be/twhNpmkpfpo
用拖波減速嘅巴打,不防睇下呢條片
香港通常 揸咩電單車
綿羊? 定重一土
點解好似冇咩人揸dirtbike
香港通常 揸咩電單車
綿羊? 定重型
點解好似冇咩人揸dirtbike
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞