有無人每月做sp sc 賺穩定現金流

306 回覆
55 Like 38 Dislike
Short 指數計
上年3月既大跌市係無可抵擋必定輸身家
SP小心啲….
個市萬一大調整….IV都有機會急升……好易奶野…..
之前試過輸好金….依家唔敢Short咁多Put…..
建議樓主唔好理人地點講
做wheel 揀啱股做 有錢接貨 有股比貨人已經夠
做KO MCD呢類 驚西

成長股做SP ok 做SC就好易放飛
當然揀啲自己來接貨又有潛力嘅股黎做
SQ Pins呢類都爽 不過風險大啲

傳統股做SC SP wheel 一流
配合埋技術方析就效果更佳

就算做SPY/VOO 嘅spsc 都唔錯
重點係持貨能力同心理質素
公用股牛皮市short係安全既,最驚係含指閪冧,等陣估值變到好似A股咁你就準備係艇上過世
樓主有冇做reits wheel strategy? 港股/ 美股搵啲悶悶哋嘅 野去做, 悶住咁贏都好
低又點?樓主有3球野本金,每月最少都2%,一年27%,仲有未計隻正股升值賺果筆
SP 如果用來買本身想買但因為current price 太貴既股票係幾好

有人比錢你去等隻股票跌

純炒賣就小心d量力而為好d
上年試過做2018 SP分幾段接貨, 平均價$48,一路坐艇,上個月做SC $55 俾人call走哂。
我自己玩short就係因為想分注入市

本身已經買咗正股同long call,同時保留一筆現金想隔幾個月先入市。
咁依筆現金閒置咗喺度,咪做吓short strangle/short straddle賺錢
所以我都係話啄啄下賺零用錢就算
最緊要控制好自己注碼同風險,美股已經算好,世界最大市場,你知道自己點都可以坐到返家鄉
睇吓身家幾厚,同埋做幾多張啫
咁果陣買咩都死喎,等於買完資產驚世界末日
話時回頭,ching會唔會有更好選擇?
如果拎300萬,每月aim 3萬左右
short 7-10張, 2020年3月應該都頂唔住
500萬可能捱得住
如果無孖,個本夠接曬d貨應該無問題?

做AMC sc最好賺
IGC係尋晚升250%,iv已經夾到咁高
另外有做bbig infi sc
正股唔太熟,我討論緊short 指數
指數仆硬街,我識人2020年3月short 指數真係輸身家。short 股票好喇,起碼有得接貨
啲人唔識嘢亂講,股票期權好似你咁做最大風險只係買賣唔係最靚價。所謂期權風險大係指其他assets嘅期權,例如指數、期金、貨幣等等
又話自己穩定現金流
做呢啲就真係隨時輸突
本身有貨係手另計啦

做一做就已經降低左個成本價 or 鎖定左/拎左profit出黎
而家恒指3400點價外既8月put 55點左右
果時股災上到幾多點?
如果本多照做sc 15%價外 以量取勝又得唔得?
如果你咁講買正股一樣係中伏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞