有無人每月做sp sc 賺穩定現金流

306 回覆
55 Like 38 Dislike
玩左期權半年,做short covered call, 同short put (足夠錢)。本金3百萬左右。 每月穩定賺3-8萬。
玩左半年感覺風險唔算太大, 但成日聽人講期權輸身家,其實會唔會有d咩伏位?
咁算唔算半財自?
輸身家嗰啲多數都係開太多張
好多人冇做option組合去控制風險,naked short 單邊
識人按樓玩
頭一兩年諗住幾年就賺多層樓
上年3月連自己層樓都冇埋
要short put 贏3萬 我諗你都要100-200萬接貨
假設你接完貨繼續跌 咁你仲點賺
開spread穩啲
上下限都鎖死

你300萬本金入落ib玩
每月唔止8萬啦
SC囉
一個細反彈就交曬貨出去
之後升返一倍都冇佢份
好理想地d野唔入價咁就無事。入價既話,淨係要應付孖展都未必搞掂。
唔係一定要有錢同貨先開到咩會輸身家?
利申無玩
呢d最搵笨柒
入價唔係孖展接貨咁簡單
係你下個月少左100-200萬去short put
So far 試左半年都ok….
因為我唔會同一個period short 好多張
會一個星期short 1-2張,個價位會3-5%減落去。
So far 接到貨機會一個月3-5%。 如果真係好唔想接會roll.

而且我做sp ge股都係細價同埋會儲ge股

但未試過經歷大股災,唔知到時會頂唔頂得住
你好彩呢半年冇乜大上落
假設你疫情前入市諗下點挨過上年
最尾個句咪就係重點

你呢半年都無試 係因為而家美股都係近半年高位
接左貨咁咪做返sc
依家每星期都會做Spread ,雖然冇買單邊咁高利潤,但風險控制易啲
現價75 你做70
價內68 接貨後你做70SC
下個月65 你再做70SC 已經少左好多權金
做68SC你又會蝕左本金
試過..差唔多俾人call晒d 貨。 宜家enhance左策略,盡可能有貨淨
用家鄉價做SC仲少錢過買債券
naked short, 賺一年半年,一次突發事件,你就老破準備
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞