有無人每月做sp sc 賺穩定現金流

306 回覆
55 Like 38 Dislike
Ching, 我同你個做法差唔多。
各位有CHING,我都有玩開WHEEL OPTION, 有無諗住開個TG 交換下心得/情報
咁你唔做sc 580買700一鳩輸8%
咁撚勁咁撚有眼界,就借財仔錢下個月玩上5000萬直接退休啦,洗撚上黎連登鳩up咩

財自,你老味笑死人
港股好撚易玩
本身好殘所以跌唔落
升更加無可能
永遠都喺果個range發上發落
股票SP 唔margin 最多就係接晒貨無晒現金,覺得遇到大跌用多現價貴好多嘅價錢去接貨無問題就得,唔好諗住到時close position,因為IV crush 到時一張long put 會好貴

Covered call 一係會賣飛,其實只係你cap 咗自己賣貨嘅最高價,另外就係遇壞消息股價跌你突然之間想賣,就會變naked short call,風險大,如果之後想close naked position 就要睇果陣lV crush 幾嚴重,就算股價跌張long call有機會會貴過你收個premium

不過計好數,SP SC 都係幾好嘅零用錢
我有一百股 Bb
SC 一個月後 高$2 都係得0.2
一個月20蚊美金
你個本得1000鎂,想要幾多零用錢,人地幾百萬
你玩100股amazon囉 100股bb都拎出黎講
我都係個個星期去睇,睇吓大市走勢有冇奇怪,隻股近一兩星期係點先決定做唔做short,賺少咗時間值,但風險細少少
貼倉
如果隻股跌,sc 的確係無肉食,但以樓主個財力,唔係可以sp atm 再拉低均價咩? 咁樣做就可以sc 番更近價。 如果隻野跌極都有,反而係選股問題,而唔係wheel strategy 嘅問題 wo
我意思係我睇衰港股以後會A股化,的估值市場唔buy衝唔到上去,好可能賺息蝕價。
老實講,陳茂波應該即刻搵樓主,香港財庫未來100年應該滿溢
講得用sp+sc穩定賺零用 都預左升都唔關你事
你預佢狂升就buy and hold
其實隻股跌極都有,買正股都係死,分別在於收咗premium 去跌但到時賣正股變naked short 嘅風險, 定係唔收premium 去跌
其實隻股跌極都有,買正股都係死,分別在於收咗premium 去跌但到時賣正股變naked short 嘅風險, 定係唔收premium 去跌
咪2%囉
人哋個本300萬呀
我都有玩 不過以spy計
想長遠搵錢都係buy and hold 賺得多d
我呢排咁做係想短期穩定d 遲d舊錢有用
長期咁玩寧願leaps call
我同時幾樣嘢都有做緊
1. Leveraged ETF (UPRO, TQQQ)
2. leaps call
3. sp sc

做sp sc係因為想分注入市,所以而家仲hold住一堆現金
想喺入市之前儲多啲現金先
從來自有贏左錢既先上黎開post
一睇就知 新會然
sc= swallow cum
sp= sex partner
唔洗多謝我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞