荃灣二手上車邊到好 (10)

1001 回覆
7 Like 10 Dislike
兩個都睇過

翠豐:
多放盤 外觀靚仔新淨啲 間隔四正 有大型停車場+會所 某啲座向有隙海景
但附近真係百無 買少少野都要搭車出去 荃灣樓價深井享受
樓下啲巴士全部麗城/大西北出黎 有啲擔心朝早番工上唔到車/冇位
利申: 冇實測過純粹靠估

韻濤:
食到哂麗城區配套 商場有齊基本民生野 超市餐廳果啲
買野食野方便 但外觀舊少少 會所細 兩房清一色樓景/內園景
細2房420呎間隔比較差唔多實用 廚房雖然係梗廚但偏細
大2房445/462呎方正啲但長期得1~2個放盤 變相令啲業主吊高黎賣
你睇佢平均呎價好似低過翠豐 但其實係比3房拉低哂 2房一樣係咁貴

其實如果夠錢我真心建議加少少上愉景 雖然好多人彈佢鑽石廳 不過我自己真係唔介意
縉庭山地段唔好就唔好
環宇有漏水問題咩?
我睇樓又唔多覺
淨係頂樓有d
講就咁講
萬景都有人話街市嘈
係咁架啦,朗逸峰佢咪又話太靜

所有盤都有優點同缺點

一咪屌個盤垃圾嗰啲,果啲叫做偏見,唔係討論

即使個盤既客觀條件真係好垃圾 咁佢價錢都一定相對平
而平都係一大優點黎 對好多人黎講直頭係最重要添

講到尾只有適唔適合 冇話垃圾唔垃圾
都係睇價做人啦
同荃西三寶 VC果啲冇得比
升值潛力差過工三同愉城
但個人覺得兩房梗廚黎講佢好過翠豐臺同韻濤居
大家都冇配套,但縉庭山景開揚啲同叫做行到去鐵(雖然冇蓋),翠同韻點都要轉程小巴
邊有咁多如果 果條斜路行一次都唔想再行

掃管笏果堆新樓擺海之戀個位都好正架
翠豐其實都行到去愉景
韻濤隔離已經係麗城 亦行到出海之戀/西鐵
邊忽大家都冇配套差好遠喎 買唔起荃西都叫行到去荃西 已經加好多分
縉庭山新好多就真 勉強都仲叫半新
其實乜嘢係小草
同埋宜家呢個年頭買荃灣 真係唔建議仲諗可以升好多 過幾年樓換樓
求其一個盤都700~800萬 仲可以升到幾多 唔通真係1000萬上車盤咩
最緊要岩自己住 搏升不如wetland啦 至少銀碼細
邊有得如果
如果海之戀係信和或者新世界
可能比得上匯sai
近街市嗰邊真係嘈喎
馬路嗰就叮叮叮
如果縉庭山升到8球樓上都幾尷尬

1000萬樓下又一堆選擇

俾得呢個錢都未必係上車 而係換樓客

上車急換樓唔急 換樓客又唔一定要簡你呢到
係架,如果唔係誠哥樓會更貴

我認同冇得如果,只係想指出縉庭山有質素
你search返新聞,入伙已經有
唔係頂樓
其中一樣肯定嘅就係 個view 幾好
2016年11月15日 蘋果:【漏完呢度漏個度】1700萬買長實漏水屋 漏足一年未漏完

許太住開長實樓,為左個天台,明知荃灣環宇海灣長實樓都照買,心諗應該無咩大問題,於是花近1,700萬元換入逾千呎環宇海灣特色單位。怎料入伙一年至今,單位漏水沒完沒了,舊位漏完又有新漏處,日前邀請資深驗樓師賴達明「明哥」去驗,唉!又發現新漏水位。

本周日資深驗樓師賴達明上門檢查,細房與露台交接的牆身原本滲水,現場見牆紙留下漏過水的痕跡。業主話,管理公司3星期前已派員在上述位置灌漿防漏。然而,中午3時,陽光普照,西照入屋,攝氏27度,明哥用儀品探測,顯示超標,仍見滲水。

舊症未除,與之相連的另一幅牆,現場可見,牆紙起泡、發黃,記者徒手摸牆身,又涼又濕,值得一提,當時室內頗熱。明哥用儀器探測度數顯示為99.9,他解釋:「35度以上屬明顯滲水,80度以上屬嚴重滲水,而家99.9度,表示嚴重滲水,即是濕哂!」灌漿打針3星期,唔應該有水氣,最主要外牆防水若有問題未解決,每逢落大雨滲水仍然會出現。另一間細房,牆身滲水滲到發黑,明哥再用儀器探測,顯示40多度,屬於明顯滲水級別。

明哥總結,根據業主指出單位3個滲水位置,有2個位置經發展商維修,但透過儀器發現滲水持續,「整完等於無整!」他認為,滲水持續與維修方法有關,因為打針治標不治本,若是外牆滲漏,要尋找源頭,做防漏層。如果置之不理,每逢打風落雨,不斷惡化,滲漏蔓延,若入電制會漏電。由於滲漏位置都在房間,這些地方的地台和牆身無防水層,若牆身地台入水,會直接落樓下,影響樓下單位天花,樓下業主會追究,需要立即處理。

除了上述單位,明哥指,環宇海灣收樓至今逾一年,入伙後仍收到不少業主投訴單位漏水,以他為例,收到10個案,普遍見到牆身現水印、發黑,最誇張整幅牆發黑,相信是外牆滲漏所致。

負責環宇海灣管理的港鐵回應,根據紀錄,收到上述單位業主報告睡房牆身有滲漏情況後,已即時視察及記錄,並安排發展商跟進。曾與發展商一同到單位進行視察及跟進,包括進行試水。其後客戶服務處已向業主匯報發展商的視察結果,並協助相約開工日期,再由發展商安排於10月份進行執漏工作。業主近日通知發現再次出現滲漏情況,客戶服務處已再向發展商作出反映,並會繼續跟進。至於所提及的外牆問題,客戶服務處及發展商將儘快安排作出跟進。
呢d問題同屎之戀一樣 日日比人話爆屎 唔通真係日日爆屎咩
我住低層都唔覺 唔怕老實講
唔可以日日爆屎,但係可以日日滲水喎

最重要係滲得勁先可以用眼望到,到睇得出已經太遲
環宇海灣3房 我都睇左幾間 但唔係連登所講咁差
不過睇完萬景 一出lift果下就知差幾皮
前身租柏傲(未過ssd)
咁萬景一定高班過環宇嘅,信和樓都靚D啦
今時今日周圍插針起樓 view呢樣野已經無咩保證
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞