荃灣二手上車邊到好 (10)

1001 回覆
7 Like 10 Dislike
上一個post
荃灣二手上車邊到好 (9)
https://lih.kg/2587189
之前個post有幾個豪景業主係咁吹奏平靚正,似係想水人接貨小甜甜樓+近海,每月整間屋既錢隨時貴過管理費冇車既巴打 勸你哋諗都唔好諗

總結幾個post既用家評價: 以上車黎講,冇錢(4.5-5.5m)就考慮荃景圍,山上就環境好夠清靜,山下多車去狗鐵交通好快,山腰(荃中)就有商場

有多少少錢(6-7m)又想要會所樓就翠豐臺/韻濤居,各有各好,要睇過樓先搵到岩你心水既

有錢+人工高就直接諗愉景入場費~7m, 正常山景/園景單位7.3m左右,不過全部鑽石廳

另外呢度好熱門既工廠三寶,我分析左優劣俾大家參考
優點如下:
爵悅庭會所大,有自己餐廳,近映日灣天橋
立坊伙數最少但入場費最平
樂悠居一房兩房都有梗廚,則算實用

缺點如下:
爵悅庭有一排係望住dan6, 姐係石棺藏屍案既工廈單位,大部分一房兩房都係開放式廚房黑廁,用水冷系統冷氣,壞機要整都幾煩
立坊會所細到無倫,一面望工廈,另一面同樂悠居樓望樓 零私隱
樂悠居離映日灣夫橋最遠,行去西鐵要20分鐘腳都斷,管理處垃圾過舊樓,試過困𨋢冇人理

最後,三寶價位比荃西平係有原因: 平日落街就車來車往 仲要係大貨車 開窗就對住工廈d工業冷氣機主機,年中吸唔少廢氣,有小朋友既睇路

歡迎大家再補充下其他屋苑優劣
PS: 再貴d 就已經唔係呢個post討論既上車盤了咩海之戀 萬景峯 御凱果d 請另行開post炫富
荃灣有至少三個三寶
1. 山上:荃威荃德荃灣中心
2. 工廠三寶:爵悅庭,立坊,樂悠居
3. 荃西三寶:海之戀,柏傲灣,全城滙

所以要講清楚,好易搞亂

加返個望墳三寶
海灣, 海濱, 環宇
海灣花園升降機

2018年4月8日下午4時許,第2座仍未更換的6號升降機於運作期間突然故障,升降機到達16樓時失控向上急升,直至猛烈碰及46樓機槽頂方停下,事發前升降機有3名乘客,其中一人因到達樓層離開而避過一劫,而被波及的一對32歲夫婦頭及頸椎受創,並一度危殆。事後肇事升降機內遺下血漬及碎片,因事態嚴重,機電署隨即勒令停用屋苑大廈內4部舊升降機並要求升降機承辦商作詳細檢查。初步調查結果疑因肇事升降機的控制系統出現故障,並因舊款升降機不設防急升制動裝置致未能剎停機廂。惟因屋苑各大廈均有1部升降機正進行更換工程,事發前只有新舊各一部升降機維持服務,而事件後各大廈二百多戶更只能共用1部升降機。為免影響居民出入,屋苑業委會於4月11日召開業主大會後同意重開已完成檢查的舊升降機,早前肇禍的2座舊升降機則繼續圍封直至完成更換為止。但好景不常,舊升降機於4月15日重開後至4月17日早上便再發生事故,第1座的3號升降機於42樓接載1名住客時不降反升,升降機停在42與43樓之間,並間歇亮起超載警告燈。最終該住客被困15分鐘後被救出,屋苑各大廈的舊升降機則再次停用。
by 聯合三叉戟

立坊真係純單幢樓, 會所細, 無商場, 成交量少
純粹係因為地理因素, 才會被一併稱為工廠三寶
筆直鬆動啲, 鍾意SHK品牌, 追求完善管理, 多啲會所設施, 就會揀爵仔
筆直手緊啲, 想要梗廚, 唔介意伙數多, 對管理和會所設施要求唔太高, 就會揀樂仔
立坊, 唔係話佢差, 但係無特別優點, 但係啲業主就望住其他兩寶嚟開價, 性價比唔高, 所以成交疏落
只有樓市極度暢旺, 其他兩寶無晒正常盤, 才會有客源流去立坊
上個post 討論緊荃灣市中心邊d 屋苑係一線二線三線 (註: 市中心計西至翠豐臺東至大窩口)
個人認為
一線: 御凱>萬景峰=柏傲灣>全城匯
二線: 海之戀>綠揚>爵悅庭>灣景廣場>荃灣廣場>樂悠>名逸居
三線:愉景>城市中心>立坊>翠豐臺>荃錦中心>縉庭山>昇柏山
四線:荃景>荃豐4寶>荃灣花園>富麗花園>荃景圍其餘
利嘉閣經理陳敏生表示,荃灣愉景新城6座極低層E室,面積約610方呎,3房1套間隔,以895萬沽出,呎價約14672元。

據悉,原業主於2008年1月,以約279萬元購入上述單位,持貨13年,現轉手帳面獲利約616萬元,物業升值約2.2倍。
計漏左墳景三寶
呢到更新返
一線: 御凱>萬景峰=柏傲灣>全城匯
二線: 海之戀>綠揚>爵悅庭>環宇>灣景廣場>荃灣廣場>樂悠>名逸居
三線:愉景>海濱>城市中心>立坊>翠豐臺>荃錦中心>海環>縉庭山>昇柏山
四線:荃景>荃豐4寶>荃灣花園>富麗花園>荃景圍其餘
綠楊咁前既😂😂
有睇過綠揚就知其實綠楊除左樓齡大, 去地鐵站無瓦遮頭同多狗住之外其實真係keep 得好好
d 住戶質素又高
呎價算低水
不過極低層算係咁, 應該要賣幾個月先賣得出
打錯字?
海環係海灣?
荃景圍堆40年樓齡兇宅郡業主/AA最喜歡自比 "鐵路盤" 、 "港島盤",
第一城、美孚新邨、太古城、黃埔花園等,水新手買家接最後的火俸(45年樓齡後 做唔到30年樓按)

特別有人想水新手話到時會放寬按揭75年樓齡,咁樣同白石角堆AA話將來會起白石角站一樣的技倆,唔係絕對無可能,但幾多年之後? 機會幾大? 到時你的樓齡係咪又已經過左新上限?

仲有人想昆人話美孚新邨過45年樓齡都做到30年按揭,明明就係美孚新邨有唔同期數;一部份過左45年樓齡,一部份未過45年樓齡,未過45年樓齡先做到30年按揭

1. 45年樓齡之後做唔到30年樓按係事實
2. 多兇宅係事實
3. 唔係鐵路盤係事實

如果過45年樓齡,樓價唔會開始跑輸大市,就唔洗港島都有400幾萬就買到300中尺樓。下面個post就係講做唔到30年按揭既棲幾難放

5x年樓要放返出去係咪好難
https://lihkg.com/thread/2389456/page/1

過45年樓齡業主就要諗下棟樓有咩野可以保值吸引到下手做唔到30年按揭都肯買:"鐵路盤" / "好地段" / "海景" 等因素

"鐵路盤" / "好地段" / "海景" 等過45年樓齡優質盤就自然有一定的抗跌力,但無特別優質的自然會跑輸大市

做唔到30年按揭供款自然要供多些,22年按揭 vs 30年按揭,供款一樣點解買家唔用30年按揭住好些 (新手依度唔明,就自行搵按揭專家問下)

另外一些問題係:
1. 業主成日都投訴鼠患非常嚴重
2. 樓宇問題非常多 (2021年已經:爆水管浸堂浸Lift、停電幾十個鐘,仲要自己業主自己行20幾層樓上上落落廿幾層樓來回買外賣先食飯)
3. 山邊多蟲多蚊
4. 屋苑向北無摭擋,食曬東北季後風同西北風(超凍,一月時最凍個時,荃景圍仲試過凍過打鼓嶺。)

最後,絕對唔建議新手買家接最後的火棒,做唔到30年按揭既樓最後會慢慢跑輸大市,除非新手買家無興趣再換樓住40年樓齡兇宅郡荃景圍住到塌。否則就唔應該買下手做唔到30年按揭又會跑輸大市的單位

*****其中一個兇宅郡大推手推人接自己火棒後,自己睇錯市買唔番荃灣,要走去做島民,買約20年樓齡山旮旯海邊單位。之前仲成日踩海邊單位維修費貴,得未住過海景單位新手買家先會被佢水度、信佢講嘅野。*****
環宇應該高過爵 堆大單位向海其實靚 樓齡又新
萬景峰6座36D
3房一廁 583尺 成交$1338
個市場已經黐咗線
價錢反映質素
Tier 1 >20k
全城,栢傲灣,海之戀,VC , Dynasty
Tier 2 >19k
映日(未過SSD )
Tier 3 16-18k
工廠三寶,環宇,愉景新城,明日居,荃廣,荃錦,
Tier 4 15-16k
韻吐,翠豐,綠洋,康睦
Tier5 13-15k
荃中,荃景,錦豐,海灣, 海濱,麗城,荃得,富麗
Tier 6
荃威,家興
我成日以為立坊好過樂仔

海灣, 打錯
好屈機
睇你點睇, sell hk vs 長實
爵去荃灣西站可以全程有瓦遮頭, 環宇就點都要開遮
環宇又海墳景, 爵就要高層先有海
環宇有露台爵無露台又用濕鳩冷氣
不如我比一定係爵贏
呢口價只可以買到極少盤放既御凱低層
所以呢口價算抵玩啦
呢位清太低估左綠楊了
綠楊d 租務市場好受歡迎, d 盤基本上一放租好快有人接
證明係十分適合自住
立坊好陰沉, d 景又全樓景廠景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞