荃灣二手上車邊到好 (10)

1001 回覆
7 Like 10 Dislike
除咗新舊仲有地區問題影響。。。你自己都識講爵近工業區啦,VC個位都靚D啦

無錯,宜家講升幅,所以係睇slope

2019/20兩個屋苑條slope都跑輸同區啦,2020/21條slope就同同區一樣升,點解會無得升
2007入伙,爵2005
咁死雀業主唔好妄想變鳳凰啦
太令人失望
落後區內呎價,大把火棒,大家快d去接

認同樓上,真係戥你可憐
呢個post得兩種人 喜洋洋同雀仔業主
同果班日日嗌支爆樓爆股災 嗌左十幾年既一樣心態
如果你留意下其實都有其他業主嘅
只不過有喜生,令到爵仔特別突出啫
我意思係只要唔同意佢 就會比佢當係爵仔業主
誤會咗

100%認同,所以呢度有好多爵仔業主
荃灣黎講雀仔都算上車盤
呢個之前討論過,宜家基本上睇按揭成數,8球內都算上車盤

如果遲D一千萬可以9成按揭,咁就一千樓下都係
其實係咪咁多人唔夠首期
我覺得係,至少我身邊嘅人本身冇諗過買,因為放寬按揭成數所以買咗
兩個人根本好易買
利申:一個人買
係嘅,不過都令換樓易咗,可以買咗先
9成按就會易D處理, 以前6按就真係難儲首期
買唔起兩房, 都可以買住一房先, 兩公婆嘅話勉強夠住
單身寡佬, 如果開放式都夠住, 咁咪直接揀荃西三寶囉
有小朋友, 拎住同一筆直, 但想要大啲空間嘅話, 唯有考慮 海濱, 海灣, 荃景圍
一房都買到柏傲
有數得計, 以前只要樓價超過600萬, 就要抬40%首期
600萬 x 40% = $240萬
再加埋 印花稅, 律師費, 裝修費
你要預大約300萬才足夠
鬼拍後尾枕
個會所真係tier1
但南豐樓 加埋有d樓齡 個人覺得排愉景後面啦
percentage change 同 slope 唔同既
18年?差唔多價位好似好過名逸居啦
起碼個view正啲?
過海快唔快?933?
名逸居附近大把嘢食,呎數大,lump sum貴,當年買唔起。

翠豐臺住落幾好,硬件冇得變,留下百冇。其他算滿意,升幅都唔錯。
點會唔同,兩條slope斜度接近,percentage change 都會係相近,唔會差好遠

宜家唔係話佢計錯數,而係理解錯。佢純粹話用頭尾percentage change而ignore movement就話跑輸咪錯囉
名逸居唯一唔好係近醫院,如果唔係生活應該方便過翠豐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞