荃灣二手上車邊到好 (10)

1001 回覆
7 Like 10 Dislike

睇清楚 準備接火棒 跑輸同區升幅
那來的自信
實情係600尾都仲有
用實呎計 咪玩啦
除咗荃西三寶同萬景 荃灣區有邊個屋苑跑得贏?
咁荃灣區邊到唔洗接火棒,定你意思全港樓市都係火棒?

數據最實際
咩app?
死雀成日妄想同VC比 點樣比
要睇slope 萬景呢張圖係跑輸
玩數據之前溫習下先啦
你識唔識㗎?slope係跟得上
點都好過死雀係負數
要大家快啲嚟接火棒啦 都唔好咁
14000同12000升6k
邊個slope斜啲
Vc:20000-14000=6000/5
同區:18000-12000=6000/5
數學天材?
中原
翠豐臺點解係三線?
Hater繼續攻擊真係好撚痴線
跑贏又接火棒
跑輸又價格反映質素
真係你講乜都贏
因為荃景圍?但師兄話會所有羽毛場
我會擺荃景區Tier 1
開頭會覺得煩 但玩玩下開始覺得佢好可憐
點解
其實數並唔係咁計

同區條slope係一樣,成個區有平有貴,條slope响中間係好正常,2019年新三寶陸續起好入伙咪拉高average囉

爵平均呎價本身低過同區平均咪响條線下面,VC貴咪上面,兩個新樓嗰時都唔係同價啦,VC單位又大過爵

如果好似你咁頭尾加埋除開咁咪miss咗中間嘅movement? 就咁睇你張graph只可以話2019/20兩個屋苑都跑輸,2020/21就同步。。。如果你咁講,咁買VC都係接火棒?

都係嗰句,呎價反映質數,爵呎價平過VC係有原因
睇用呎價分嗰個會好D,呢個有D主觀
*質素
唔好混淆視聽

1. VC同死雀差唔多時間落成,所以唔存在新樓問題
2.用平均值比較最中肯
3.現在比較緊升幅,不是比較呎價
沒錯價格反映質數,但死雀明顯落後同區升幅,即是沒得升

平均呎價升幅,點解死雀落後咁多?
VC 2006定2008落成
其實直接跟成交呎價排就得
價錢反映質素
Tier 1 >20k
全城,栢傲灣,海之戀,VC , Dynasty
Tier 2 >19k
映日(未過SSD )
Tier 3 16-18k
工廠三寶,環宇,愉景新城,明日居,荃廣,荃錦,荃豐
Tier 4 15-16k
韻吐,翠豐,綠洋,康睦,荃昌,華都
Tier5 13-15k
荃中,荃景,錦豐,海灣, 海濱,麗城,荃得,富麗
Tier 6
荃威,家興
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞