李斯朝鮮出左第三季雅信傳冇人講?

525 回覆
8 Like 213 Dislike
咪係 直接打喪屍咪得 洗撚交代咁多野咩
因為佢老豆識漢字
佢老豆唔識漢字又點標記婆豬衛地圖
雅信之後都係做佢老豆以前個位
所以點會唔識漢字
咁所以佢老豆識漢字呢個設定咪唔合史實囉 當時只有兩班貴族先有資格學/用漢字
你知唔知點解會有諺文(韓文)嘅出現,就係因為世宗大王要畀貴族以外嘅人使用
得兩班先有資格學漢字嘅話
成個科舉制度dump 撚咗佢啦
成個士大夫階級成日同兩班對抗
就係因為班士大夫係科舉出身唔係兩班

啲百姓唔係冇資格學
只要畀錢就可以入私塾讀書
係因為佢哋學唔識漢字
所以先做唔到官而係百姓
做官嘅文武舉出身都好都係識漢字

雅信老豆係村長嚟
就係因為佢讀過書
所以先叫將軍快啲賜返一官半職畀佢
如果唔係無論做幾多嘢都好唔識字都唔會做到官
原來低下民族嘅村長係士大夫咁有得學漢字
維基一下都搵到啦
朝鲜王朝的统治阶级是“两班”,即文班和武班的大臣,大科考试是成为两班文武的必由之路,名义上平民也可以参加,但事实上主要被两班子弟垄断[10][4]
你係咪on9
因果關係都未搞清楚
士大夫就係啲平民靠讀書科舉一步步先升上做士大夫
佢哋出身就係平民唔係兩班
你就話咩佢哋係士大夫先有得學漢字
乜原來匡智都識上連登嘅咩
唔怪得你咁樣樣講極唔明啦
原來係支那仔
討論下唔使講粗口嘅 其實你係咪攪錯左 兩班本身就係士大夫階層
如果你要用繁簡與否 否定文字內容 且不去討論 我覺得好悲哀
維基default左簡體 原來用維基就支那仔 真好嘢
算啦你好蠢繼續講落去你都係唔會明
你係都要話得兩班先可以讀書
完全唔明有啲兩班就係本身係平民之後靠讀書先變兩班
啫係話平民本身有錢都可以讀書

你就話咩壟唔壟斷
佢壟斷啲官職,平民好難做官一回事
但唔代表有官職先識字
識字只係做官嘅基本條件
呢個世界重有大把秀才舉人冇官做
從商嘅都要識字先記到賬同人做交易
呢啲都唔一定會做官

講到咁白你都係唔明嘅話
試吓喺學術台出post
睇吓嗰邊有冇熱心人
根本得你一個唔明
就話人哋劇情有bug
無知唔緊要但至少唔好大大聲話人知囉
隻抽, 報仇. 伏筆
爆谷片 設定我話知佢識唔識字 解得通唔通
咩符唔符合史實仲好笑 韓國史實出現過喪屍
又邊個史實講呀朝鮮王會自己放棄王位走去查瘟疫?
大佬呀 依套唔係史料片 咪最多係觀能刺激屎尿片
咪咁痴線啦
下下講史實咁成個series 唔洗拍啦
但太熱又會燒死?
無咩點 型囉
完全無cover企大草原挑機 完全唔合理
半套都係睇全支腎係到chok
竟然?咁世子呢
睇呢個post啲人嘅問題真係發覺智商無下限
啲連登仔真係好撚蠢
對白交代哂都仲問
第二季清楚講哂, 仲要你再解釋啲人都唔明, 啲連登仔真係蠢撚過豬
蠢撚過閪, 根本大部分都交代哂, 一型二型喪屍解釋完仲要駁嘴
真正嘅第三季冇左消息??

最爆呢幕
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞