(突發有圖)連登疑似出賣會員資料

864 回覆
198 Like 55 Dislike
有冇人轉貼啲料過高登
佢地應該好樂意見到醬囝仆街

蔣仔兩邊都唔受歡迎

應該會畀人屌
有冇人轉貼啲料過高登

蔣仔兩邊都唔受歡迎

應該會畀人屌

我有ac我會開 但已經bam左又冇特赦到
有冇人轉貼啲料過高登

蔣仔兩邊都唔受歡迎

應該會畀人屌

我有ac我會開 但已經bam左又冇特赦到

方丈份人好小氣 點會咁易特赦你
收嗲啦屌你老母
煩撚過西

我係話你收嗲喎

蔣仔上水未?
仲有8小時畀醬囝道歉
【畀】【俾】【比】有乜分別?
〔文章分享〕
畀,俾,比,三字的讀音皆為〔bei2〕/〔 pei²²〕。
【畀】:廣州音〔bei2〕
〔1〕給,付。
   例:畀本書我。〔給我一本書。〕
     你話畀佢知。〔你告訴他/她。〕
〔2〕介詞。被;受;讓;用。
   例:畀人睇見。〔被人看見。〕
     畀嗰個人煩咗成日。〔受那個人干擾了整天。〕
     畀佢入嚟。〔讓他/她進來。〕
     畀墨水筆寫。〔用鋼筆寫。〕
〔3〕連詞,常與〔着〕連用,表示假設。
   例:畀着你係主角,你會點做?
     〔假設你是主角,你會怎做?〕
【俾】:廣州音〔bei2〕
〔1〕使。
   例:俾便考查。
     唔好俾度門關埋。〔使門不能關上。〕
【比】:廣州音〔bei2比〕
〔1〕比嘅字義較廣,一般用喺較量或者譬喻嘅意思。
畀,俾,比,三字基本上各有所指,不易混淆。
但由於香港的報刊與雜誌,經常將「畀」的意義的字寫成「俾」字,所以才有這混亂出現。
「俾」.意義是:「使」。
   《廣韻》、《爾雅》:等均言「俾,使也」。
「畀」.意思是:「給」、「付與」。
   《爾雅》:「畀,賜也。」
   《玉篇》:「畀,相付也,與也。」
   《說文》:「畀,相付與之。」
所以嚴格來說,我們日常用的「bei2」字,正寫應為「畀」。
但為何我們會以「俾」代「畀」呢?
「俾」讀音為〔bei2〕,與粵語中的〔比、彼〕同音。
「畀」讀音同為〔bei2〕,又讀音為〔bei3〕,與粵語中的〔庇、秘、臂」等同音。
由此可見,我們常用的「bei2」字,與「俾」同音,但卻與「畀」同義。由於「俾」、「畀」音近,而「俾」在現今書面語仍保留著,故常以「俾」代「畀」。
蔣囝一蒲頭又柒一穫

解釋過一次啦, 都仲要衝出嚟
仲有8小時畀醬囝道歉

唔識字?
返高登啦
終於睇晒咁多個po, 牙蔣真係上一次水就柒一次

Btw唔好send 6c信比我
手足用口做中介

醬仔用口叫雞
手足用口做中介

醬仔用口叫雞

奶閪
醬囝你會唔會認錯同公開道歉?
醬囝你會唔會認錯同公開道歉?

蔣仔唔好認錯啦 D料夠笑足4日4夜
屌,一日一笑料,上次俾人踢爆你講大話無報警仲未知柒,仲要再柒多鑊
某律師:遇到個弱智,話自己係蔣介石,好彩佢DSE 1分,是旦寫d雞腸俾佢打發佢算
某律師:遇到個弱智,話自己係蔣介石,好彩佢DSE 1分,是旦寫d雞腸俾佢打發佢算

琴晚發夢聽到
痴撚左線呀 睇到自己咁大

蔣仔:雖然只係睇得明is an a ,但成篇都係雞腸,實好有攻擊力
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞