22年冬/23年春 動身加拿大stream A集合區

418 回覆
76 Like 9 Dislike
post grad dip個lv係undergrad同master中間,職業導向為主
頭盔:(應該係除非唔係)
純金錢考量的話我都會選擇post grad dip
一年讀完,讀嘅其間settled down曬啲衣食住行
其實唔介意名號 pg dip係唔錯
如果真係要讀ubc utoronto 之類 1年master都唔少選擇
但係pg dip好多騎呢時間開學 1月,5月開學嘅(比如12月畢業嘅),d人驚唔夠一年(雖然學制寫1年)驚有伏 反而1年master冇呢個concern 你夠叻半年畢業都可以pr 因為碩士畢業攞pr唔限制學制幾年
2 年Diploma
本身香港2020 u grad
6/25申請,6/29已經收到offer
7/12收到LOA
至於你final year後補得唔得,我認為你send email去學校問下好啲,你咁既情況應該都會比個conditional offer你既
但係係pg Dip定就係普通dip?
congrats!四年後入籍儀式見
普通
本身係嗰種三年advance diploma
跟住有相關degree就可以減一年
semester 3 intake
睇中有co-op ,如果好彩搵到工
你到時可以揀有co-op嗰種
唔使用coop啦 你都永居 大把工開
介唔介意講下邊間學校同course?
英文差,有冇學校入面有課程可以讀完直升Diploma?
同問!
做嘢係stream B 可能敢唔遲
加拿大讀書係stream A 敢得遲
Lm

但你meet 到college requirements 但冇考英文 college 會出conditional offer 比你
要求你去college 上個英文course
合格就可以讀嗰個diploma
唔該曬師兄,想問下去上堂第一日係咪有入學試?fail左會唔會唔比你讀
Lm
Sor巴打 I mean係讀書
Cgpa 3.3幾想報 UBC master 係未冇乜可能
快 幾月入學?火速申請!
你不如申請owp算吧
sp夠1650都要做至少年半
都未開application 好怕唔收 諗住報2022 9月入學
你學士幾時畢業?申請定owp先,報番個靚名
今年grad,醫療科
諗住做一年野過去進修,未必即刻去做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞