22年冬/23年春 動身加拿大stream A集合區

418 回覆
76 Like 9 Dislike
我都有諗過全都要
選擇困難
我唔知咁做值唔值得,去到新嘅國家又要重新適應,事業可能要再次起步

最唔想係人到中年,留喺香港嘅舊同學做哂中高層,我喺外國走來走去仲做中低層

如果真係要二擇其一嘅話,我都唔知點揀

英國移民應該一向較難,所以揀英國抵啲

但睇落加拿大生活指數同人工平均較高,好彩落到美國嘅就收入更佳
都岩
除非你一出世就自帶2本外國護照
否則一本特區+一本外國 還不滿足 還要去追加
唔係話唔得 而係可能35歲前都要做底層
就係為第二本外國護照 值得嗎
我見到有d pg program 個website寫duration 1年(2semesters) 有d係1年(3semesters)
當9月開學 2 semesters既program end date係5月, 3 semesters既program end date係8月
咁係咪2種都算做1年?我驚讀左2個semester佢唔認係1年program。。。
有得英國去英國
問學校,算唔算1年制,多數兩個sem就係一年。3個sem係年半咁解。就算係香港讀書,都係2個sem一年啦,實唔會夾硬要你讀summer sem先算一年,如果一定3個sem先算一年,咁christmas break,甚至雙休扣減,又算唔算一年?
學校officially回覆話係一年,咁你申請pr都有證據,同埋ircc會問返學校,學校話一年咪一年。
已有2022 winter offer
12 月走
一年定?係咪你學士本科?申請幾時截止?你幾月申請?final year 申請得唔得(final transcript)後補得唔得?謝謝絲打
你拎住本加國護照
已經同無護照既人行緊唔同路
點比呀屌
有加拿大護照 已經贏過香港冇外國護照嘅尊貴上流人士
本身我prefer英國多啲 因為大學時去過英國 算有少少認識當地文化

但我grad嗰間大學水皮 去exchange嗰間英國大學都雞雞哋 成績一般 揾工有啲困難 所以有考慮讀master洗底(亦有前輩建議唔好哂錢讀master冇用)

如果讀master 去加拿大讀送埋PR 所以才考慮去唔去加拿大

我讀嗰科係可考牌嘅 但番到英國 英國人未必會因為我有加拿大牌而想請我 除非間英國公司同加拿大有關係 否則我喺加拿大嘅時間、牌照同工作經驗都浪費咗

我有諗究竟邊個國家適合我多啲 上網爬文話加拿大人較歡迎外國人 我冇去過加拿大唔清楚 我大致滿意英國嘅生活 但亦經歷過少少歧視 當然有人話任何國家都有歧視問題

要攞晒兩個國家嘅護照要花上十年時間 人生有幾多個10年 或者我應該乖乖地揀一個國家算
想問我讀一年pg certificate, 如果我讀下年5月summer term開學既,佢當唔當我係讀夠一年
聽過summer term當part time,唔叫academic term
今年5月到出年5月?官網寫1年咪一年,唔通真係365日都要上堂先算一年咩
5月到12月,上兩個sem,summer同fall
我怕佢係要兩個academic term先叫一年,summer如果唔叫academic term既話我就會變左一個part time term+一個academic term
出年呢個時間我地會問返你嘅經驗
點解5-12咁離奇
5-次年3 都合理d
5-8月summer term, 9-12月fall term
正常summer3個月,咁其實係差唔多一年,希望成功!
明年申請永居記得上水答覆返我地啦
我覺得5月到12月都幾危 正常都唔當一年
我連9月讀到5月都覺得危危的,最保險係9月讀到8月
到時先知唔qualify申請唔到pr會好le hea,因為我18年grad我2023年申請唔到stream a就冇機會
唔捨得錢同名利建議留港,上一代人去加拿大咁藍同呢種心態好有關,因為佢地成日覺得當年做錯左,搵錢少過香港,又冇左好多升職機會,係外國仲要做低層比鬼佬歧視
9月到5月邊忽危
你冇可能當summer sem都係要上堂掛
係香港1年master都係9月到5月啦
學制一年 唔係你真係要上夠365日堂!
實在覺得危險咪報master 畢業就得 唔理你幾年制 你6個月上晒course攞到degree都攞到pr
想知你地係邊到搵有咩post graduate diploma讀
Mastersportal?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞