22年冬/23年春 動身加拿大stream A集合區

418 回覆
76 Like 9 Dislike
點解咁多人讀幼教😂
其實拎owp去做一年野跟手拎pr用local fee讀diploma, 講就易, 但果一年點樣搵到工?
一個新移民驚冇人請
我都係咁諗,驚冇人請,仲要到時多左好多香港人同你爭,自己仲要讀垃圾u文科但local同international 個學費差差唔多三倍
我19grad 本身廢科廢U
如果行stream B要趕時間搵工
去到又人生路不熟 得自己一丁友
驚壓力會大到痴線
There are mental hospital here too.
絲我都係19grad 宜家計計下啲時間好似好趕
我啲frd有啲個邊有親戚,有啲同男朋友一齊去,我得自己一個
一條友出去闖世界我覺得好exciting成件事
之後可以loop自己威水史比小朋友聽
waitlist 緊22年summer , 而家企左係到
所以真係要盡快做好決定
絲係咪plan左去讀書?
我prefer讀書但自己同屋企都唔係咁多錢 煩惱緊
我都覺架 但有時又覺得所有野唔好諗得太順利好
你諗住讀咩我其實想1年grad cert但international同local個學費差好遠,如果可以stream B拎左pr再去讀就最好,但得兩年左右要夠一年工作經驗有啲擔心
其實仲要預埋申請pr需時可能半年
標題個timeframe已經係儲下錢先走果批人啦
你讀咩科咁搶手.. IT?
傻乜撚野逼
唔好唔好講蝗語
你想去讀nursing?
建議目標為本,拎左PR先再算
唔係,Paramedic 讀完做救護
巴打建議做一年野拎pr先?
我見有pre health course for prepare讀上去 但一年diploma黎 所以應該計唔到stream a
我同你煩嘅野一樣呀
極度冇自信會趕得切搵到工
因為想轉行 grad cert唔收就diploma
不過前提都係到時儲夠錢
有時覺得自己咁窮仲想行steam a好奢侈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞