22年冬/23年春 動身加拿大stream A集合區

418 回覆
76 Like 9 Dislike
25-26修讀一年加國pgdip/master快手畢業
唔係最少2年?
master不限修讀時長
pg-dip至少一年,前提是必須該等pg dip以學士為入學條件,而該等學士在五年內取得 ,唯該等學士不需加拿大本地
唉不過應該冇錢讀
澳洲你讀咩?係唔係shortage list上?係嘅話有機會(6年之後)
澳洲個list不停變 自己睇路
Plan 22年9月去Toronto讀兩年diploma
考古學家妳好
我已經改變主意 行stream B了
疑問 見好多人話postgrad 一年可以申請pr 但讀完唔係仲要報多個degree咩/ degree 係5年內畢業
求教
疑問 見好多人話postgrad 一年可以申請pr
postgrad 如果指master/phd 和休業年份無關,只和是否畢業有關;
如果指非bachelor/master/phd的postgrad diploma/certificate 休業年限至少一年兼必須畢業;兼上述postgrad diploma/certificate 必須要求入學門檻是bachelor or equivalence,兼引領你入讀到上述postgrad diploma/certificate 之bachelor or equivalence必須是5年內修畢。

但讀完唔係仲要報多個degree咩/ degree 係5年內畢業
你符合上述qualify了stream A後即刻可申請PR,何來「讀完唔係仲要報多個degree」?確實,所有用於申請stream A/B之學位必須5年內完成,不過我想你既然stream A肯定攞到畢業證那一秒就坐言起行 遞交申請,遑論五年後。

看來你沒細閱官方網站之信息。這些移民ABC你若不精通,我只能感到遺憾。
23年6月畢業 d college會唔會當我bachelor畢業可以apply到23年9月讀到一年post grad cert? 同埋係咪只會俾一年pgwp? 讀完1年申請pr 等佢批嘅時候洗唔洗一定返緊工?
你qualify pr後等後佳音即可
入紙後、pr佳音傳來前,你呼吸即可,是否工作毫無關係
d course應該要早起碼半年開始報 但22年or even 23年頭都未攞到bachelor degree 咁係咪報唔到post grad cert?
好癲
上個月睇緊仲有出年9月嘅diploma課程
諗住睇下邊科啱讀
咁啱澳洲又出左新移民政策
諗緊去袋鼠國定楓葉國
研究完都係覺得加拿大好d
想再報出年9月課程
但係再睇已經好多心儀科目已經full左
心情好down
唔通要再等多一年2023年1月先去到?
再出年就走
頂唔順呢個連野豬都容不下嘅香港
想揀calgary去讀書
純粹圍爐講下
咁多位繼續加油,我都加油繼續搵科讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞