Firstrade 定 Charles Schwab (FT vs CS) (5)

494 回覆
20 Like 3 Dislike
想問Ft 之前入錢會收25USD 之後可以申請refund,現家仲有冇?
啱啱 check 自己 profile, 電話果度有個 attention icon, 入面要求我入一個美國 work phone number, 咁係咪代表我個戶口係國際版 (美國) 唔係香港?
另外, 戶口號碼係咪前面 4 個數字, hyphen, 然後 4 個數字? 咁簡短?
Thx for advise!
Q1:係
Q2:係
賣價點會影響你平均成本
佢唔係Futu 嗰隻負成本計法
CS 的 customer service 係咪通常答非所問?
我之前用 message center 想確認自己個 account no. 先電匯, 等咗一星期先有人覆, 不過唔係答 yes or no, 係講一堆野叫我跟 instruction 做電匯
我個 W-8BEN reject 咗, 話 foreign tax identifying number 有問題, 但我明明跟稅單打, 有 submission printout 有稅單 copy, upload 上 message center 又要等一星期...
我試下再 submit, 呢次個 field disable 埋, 唔畀打野, 又 upload screen cap 上 message center 再等...

不過擔心到時又係耍我, 點解 CS 咁難幫襯?
即係唔係呢度嘅 TIN, 又唔係 File No.?

咁我估佢下星期只會叫我 check with the government locally...
用身份證號碼報,
稅單果個用黎開網上報稅A/C only.
我用 HKSAR 護照 + 香港地址, 係 international, 你用 BNO 更加啦
相信關鍵係開戶時揀 UK
原來係咁, 不過依家我想 submit 過都唔得, 個 FTIN field disable 咗, country 點 re-select 都唔得, 用過晒 Chrome/Firefox/Edge, 唔知搞乜鬼...
原來自膠 , 果度可以唔填, 後面先填...
如果日後去加拿大讀書,Firstrade & Charles Schwab係咪係當地依然可以繼續用?
Cs 好似唔俾用
Firstrade & IB 係咪都唔比?
唔俾用是什麼意思?web block 咗?
Unfortunately, Charles Schwab is currently not available in Canada

https://www.wealthsimple.com/en-ca/learn/charles-schwab-canada
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞